Data: 13 octombrie 2018 | Timp de lectură: 3 minute

Vlad Țepeș, unul dintre cei mai sângeroși voievozi din istoria Țării Românești

Vlad Țepeș
Vlad Țepeș
Sursa imaginii: aici

Vlad Țepeș a fost fiul lui Vlad Dracul și nepotul lui Mircea cel Bătrân. A copilărit în exil, alături de tatăl său, fie la Curtea împăratului Sigismund de Luxemburg, fie în Transilvania sau la turci.

A avut trei domnii în Țara Românească. La jumătatea lunii octombrie 1448, cu ajutor turcesc, ajunge domn al Valahiei, profitând de lipsa voievodului Vladislav al II-lea, care participa la campania antiotomană organizată de Iancu de Hunedoara. Vlad ocupă tronul pentru o scurtă perioadă de timp, până în noiembrie 1448, când Vladislav al II-lea îl alungă din țară pe fiul lui Vlad Dracul.

În iulie 1456, Vlad ocupă pentru a doua oară tronul Țării Românești, cu ajutorul lui Iancu de Hunedoara. În această perioadă, Valahia se confrunta cu grave probleme, generate de luptele interne dintre Dănești și Drăculești, statul aflându-se atât sub suzeranitatea otomană, cât și sub cea maghiară.

Pe plan intern, Vlad Țepeș a urmărit să întărească puterea centrală. Pe plan extern, Vlad îl sprijină pe Ștefan cel Mare să ocupe tronul Moldovei. În 1459 refuză să plătească tribut turcilor, iar în jurul anilor 1460-1461 încheie o alianță antiotomană cu regele maghiar Matia Corvin. Refuzul lui Vlad de a mai plăti tribut a atras mânia turcilor care au încercat să-l captureze pe Vlad. Domnul muntean dejoacă planul turcilor de capturare și-l trage în țeapă pe Hamza-beg. În iarna anilor 1461-1462, Vlad nimicește garnizoanele otomane de la gurile Dunării până la Vidin. În primăvara lui 1462, Mahomed al II-lea declanșează o amplă campanie împotriva Țării Românești. În fața trupelor otomane Vlad adoptă tactica pământului pârjolit, hărțuindu-le continuu. În noaptea de 16/17 iunie 1462, la Târgoviște, Vlad, împreună cu oștenii săi, deghizați în haine turcești, pătrund în tabăra otomană cu scopul de a-l suprima pe sultan. Deși planul său eșuează, Vlad a reușit să provoace mari pagube materiale și umane otomanilor.

Înainte de a se retrage la sud de Dunăre, sultanul Mahomed al II-lea îl înscăunează domn în Țara Românească pe fratele lui Vlad, Radu cel Frumos, căruia i se alătură boierimea, care dorea alungarea pericolului otoman. Țepeș se retrage în Transilvania, unde așteaptă ajutorul lui Matia Corvin, însă este închis de acesta la Vișegrad, în noiembrie 1462, fiind acuzat de înțelegeri secrete cu turcii.

Cu ajutorul lui Ștefan cel Mare și al lui Ștefan Bathory I de Ecsed, Vlad Țepeș îl alungă pe Laiotă Basarab și ocupă pentru a treia oară tronul Țării Românești, însă pentru o scurtă perioadă de timp (noiembrie 1476 – ianuarie 1477).

Nu se cunoaște cu exactitate cauza morții lui Vlad Țepeș. Istoricii sunt de părere că acesta a fost victima unui complot boieresc sau a murit în luptele cu turcii.

Deși Vlad Țepeș a avut parte de domnii fragmentate, acesta a rămas cunoscut în istorie, fiind unul dintre voievozii de seamă antrenați în cruciadele antiotomane.

Patrascu cel Bun

Pătrașcu cel Bun

Vladislav al II-lea

Vladislav al II-lea

  Adaugă un comentariu

  Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii. Adresa de mail nu va fi publicată.

  Transmite-i unui prieten
  Bună ziua,


  V-am trimis acest articol în ideea că poate vă interesează subiectul. Îl puteți accesa la acest link: https://www.istorie-romaneasca.ro/vlad-tepes-unul-dintre-cei-mai-sangerosi-voievozi-din-istoria-tarii-romanesti/


  Istorie Românească
  https://www.istorie-romaneasca.ro

  Facebook: https://www.facebook.com/istorie.romaneasca
  Instagram: https://www.instagram.com/istorieromaneasca/
  Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCO-_7o5LaOBvUfzQtAGkFFg
  Vimeo: https://vimeo.com/istoriero