Poți ajuta la dezvoltarea site-ului, cumpărând prin intermediul link-urilor de afiliere de pe eMAG, Cărturești, Libris, Cartepedia sau Elefant.

Tudor Vladimirescu

www.istorie-romaneasca.ro
15 martie 2021Nici un comentariu
SCHIȚA LECȚIEI:

 1. Tudor Vladimirescu
 2. Revoluția de la 1821

Tudor Vladimirescu

– s-a născut în satul Vladimiri din județul Gorj
– a trăit între anii 1780-1821
– a fost conducătorul Revoluției de la 1821, fiind comandantul pandurilor (panduri = soldați)

Revoluția de la 1821

Cauze:
– regimul fanariot

Evenimente:
– ianuarie 1821: a fost lansată Proclamația de la Padeș, care era un îndemn la înrolare și la organizarea unei armate -> începe mișcarea revoluționară, care avea ca scop înlăturarea regimului fanariot

Proclamația de la Padeș
„Fraților locuitori ai Țării Românești, veri de ce neam veți fi! Nici o pravilă nu oprește pe om a întâmpina răul cu rău! Șarpele când îți iasă înainte, dai cu ciomagul să-l lovești, ca să-ți aperi viața, care mai de multe ori ni se primejduiește din mușcarea lui. Dar pe balaurii care ne înghit de vii, căpeteniile noastre, zic, atât cele bisericești, cât și cele politicești, până când să-i suferim a ne suge sângele din noi? Până când să le fim robi? Veniți dar, fraților, cu toții, cu rău să pierde

– martie 1821: Tudor preia puterea în Țara Românească
– programul politic al mișcării a fost documentul numit Cererile norodului românesc

Cererile norodului românesc (17 ianuarie 1821)

 • Domnul țării să nu aducă cu înălțimea sa aicea în țară mai mulți boieri greci decât patru, adică un postelnic mare i un cămăraș i un portar și un grămatic mare.
 • Toate scaunele arhierești și toate mănăstirile țării să fie apărate cu totul de către călugări greci, rămâind pe sama țării, precum este legat și precum să coprinde în hatișeriful răposatului întru fericire împăratul sultan Selim din anul 1802.
 • Din șase dăjdii, care s-au întocmit de către măria sa domnul Caragea, două să lipsească cu totul, iar patru să rămâie după aceiași legătură socotindu-se pe trei luni, una.
 • Toate câte s-au întocmit și s-au făcut de către răposat întru fericire domnul Alexandru Șuțu să strice cu totul, și să rămâie toți streinii și toate cumpăniile precum s-au întocmit de către măria sa domnul Caragea; cum și toate ludile câte s-au mai adăogat pe la județe de către numitul domn Suțu să scază; iar anaforalile1 și întăririle ce s-au făcut de către acel domn asupra arătatelor madele2, în fața norodului, să arză toate; precum și oieritul și dijmăritul și vinăriciu, să nu fie slobod a să mai adăuga măcar un bănuț piste legătura ce s-au făcut de către domnul Caragea.[…]
 • Toate dregătoriile țării, atât cele politicești, cât și cele bisericești, de la cea mare până la cea mai mică, să nu să mai orânduiască prin dare de bani, pentru ca să poată lipsi jafurile din țară.
 • Asemenea și toate dările preoțești să scază, după cuviință. Și preoți cu dare de bani să nu mai facă, ci numai care va fi destoinic și unde face trebuință.
 • Zapcii prin plăși să nu fie slobod a să orândui câte doi, ci numai câte unul, și acela să fie pământean, și prin chezășie că nu va face jaf.
 • Caftane cu bani să înceteze cu totul de a să mai face, ci numai după slujbă.
 • Poslușnicii să lipsească cu totul, fiindcă este numai un catahrisis al țării și folos al jefuitorilor; precum și toți scutelnicii.
 • Dregătoria spătării cei mari, dimpreună cu toți dregătorii și toți slujitorii spătărești, să lipsească cu totul, fiindcă este de mare stricăciune țării, despre partea jafurilor, cu căpităniile lor cele spătărești.
 • Țara să fie volnică a-ș face și a ținea patru mii de ostași panduri cu căpeteniile lor și două sute arnăuți, scutiți de toate dările, și cu leafă ușoară, a cărora leafă să economisească din veniturile mănăstirilor.
 • Toate lefile streinilor să lipsească cu totul.
 • Toți dregători judecătoriilor și ai calemurilor să împuțineze, rămâind numai precum au fost în vechime; și lefile să le fie ușoare.
 • Asemenea și havaetu jălbilor și cărților de judecată să scază.
 • Prăvilniceasca Condică a domnului Caragea să lipsească cu totul, nefiind făcută cu voința a tot norodul; iar a domnului Ipsilant să rămâie bună și să urmeze.
 • – după intervenția trupelor otomane în Țara Românească în mai, Tudor a fost asasinat de
  aliații săi din Eteria (organizație secretă fondată cu scopul de a elibera Grecia de sub
  dominația otomană), fiind acuzat de sprijinirea intervenției turcești

  Urmări:
  – deși înfrântă, revoluția lui Tudor Vladimirescu a avut drept urmare înlăturarea
  domniilor fanariote și revenirea la domniile pământene în 1822

  Dacă dorești să contribui la dezvoltarea acestui site, o poți face printr-o donație prin intermediul Paypal. Îți mulțumim în avans!

  Recomandări

  Adaugă un comentariu

  Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii. Adresa de mail nu va fi publicată.
  Prin postarea acestui comentariu declari că ai citit și ești de acord cu termenii și condițiile acestui site.