Poți ajuta la dezvoltarea site-ului, cumpărând prin intermediul link-urilor de afiliere de pe eMAG, Cărturești, Libris, Cartepedia sau Elefant.

Tripartitum-ul lui Ștefan Werbőczi – cod de legi emis în 1517 după răscoala lui Doja

www.istorie-romaneasca.ro
16 iunie 2020Nici un comentariu

[…] Iar prin numele și denumirea de popor, în acest loc, se înțeleg numai domni prelați, baroni și alți magnați, precum și ceilalți nobili, dar nu nenobilii.
Dar deși acest termen de popor cuprinde deopotrivă pe toți nobilii și nenobilii, totuși nenobilii (care sunt arătați cu numele de plebe).
Nu este locul a trata în această parte.
[…] Iar prin denumirea de plebe se înțeleg cei nenobili […]
Și dimpotrivă, fiii născuți dintr-un tată nobil și dintro mamă nenobilă sunt socotiți drepți și adevărați nobili. De asemenea pot deveni nobili prin adopțiune, când anume un domn sau nobil a adoptat pe un țăran sau nenobil ca fiu al său și l-a făcut urmaș și moștenitor al bunurilor sale și acestei adopțiuni i-a fost dată încuviințarea regească […]
[…] Nobili adevărați […] pot fi făcuți și creați chiar și în alt chip, și fără dania unor drepturi de moșie, întrucât principele nostru strânge și înscrie pe unii oameni de condiție plebeiană, în rândul și starea și numărul adevăraților nobili ai regatului, despărțindu-i și scoțându-i din starea de țăran iobag și nenobil.

Dacă dorești să contribui la dezvoltarea acestui site, o poți face printr-o donație prin intermediul Paypal. Îți mulțumim în avans!

Recomandări

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii. Adresa de mail nu va fi publicată.
Prin postarea acestui comentariu declari că ai citit și ești de acord cu termenii și condițiile acestui site.