Tripartitum-ul lui Ștefan Werbőczi – cod de legi emis în 1517 după răscoala lui Doja

16 iunie 2020 | Nici un comentariu
www.istorie-romaneasca.ro
”Un popor care nu își cunoaște istoria și eroii e ca un copil care nu își cunoaște părinții.”
(Nicolae Iorga)

[…] Iar prin numele și denumirea de popor, în acest loc, se înțeleg numai domni prelați, baroni și alți magnați, precum și ceilalți nobili, dar nu nenobilii.
Dar deși acest termen de popor cuprinde deopotrivă pe toți nobilii și nenobilii, totuși nenobilii (care sunt arătați cu numele de plebe).
Nu este locul a trata în această parte.
[…] Iar prin denumirea de plebe se înțeleg cei nenobili […]
Și dimpotrivă, fiii născuți dintr-un tată nobil și dintro mamă nenobilă sunt socotiți drepți și adevărați nobili. De asemenea pot deveni nobili prin adopțiune, când anume un domn sau nobil a adoptat pe un țăran sau nenobil ca fiu al său și l-a făcut urmaș și moștenitor al bunurilor sale și acestei adopțiuni i-a fost dată încuviințarea regească […]
[…] Nobili adevărați […] pot fi făcuți și creați chiar și în alt chip, și fără dania unor drepturi de moșie, întrucât principele nostru strânge și înscrie pe unii oameni de condiție plebeiană, în rândul și starea și numărul adevăraților nobili ai regatului, despărțindu-i și scoțându-i din starea de țăran iobag și nenobil.

Distribuie mai departe
Dacă îți place acest site și vrei să ajuți la dezvoltarea lui, o poți face prin intermediul Patreon, cumpărând un abonament de 3€.
Susține acest proiect

Ce mai citesc alții

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii. Adresa de mail nu va fi publicată.
Prin postarea acestui comentariu declari că ai citit și ești de acord cu termenele și condițiile acestui site.