Toma Szécsényi a fost voievodul Transilvaniei între anii 1321-1342, funcție ocupată cu ajutorul regelui maghiar Carol Robert de Anjou. Rolul lui Toma Szécsényi era de a restabili autoritatea regală în Transilvania după ce partizanii familiei lui Ladislau Kán s-au răsculat.
Autoritatea lui Toma Szécsényi a creat numeroase nemulțumiri în rândul nobililor care se obișnuiseră cu diferite privilegii. În 1324, fiii fostului voievod transilvănean Ladislau Kán s-au revoltat , însă au fost înfrânți de Toma Szécsényi. Răscoala a fost continuată de fiul lui Moiș, iar în Banat o altă răzvrătire s-a petrecut sub conducerea lui Ioan, fiul banului Teodor.
Revoltele din 1324 l-au determinat pe regele Carol Robert de Anjou să intervină și să restabilească ordinea în teritoriu.
Toma Szécsényi a luat parte la campania regelui maghiar din Țara Românească din 1330, care s-a soldat cu înfrângerea trupelor maghiare de către Basarab I. Voievodul Transilvaniei a fost văzut ca principalul vinovat al eșecului din Țara Românească, aspect care a condus la tensionarea relațiilor dintre Toma Szécsényi și Carol Robert de Anjou. Relația dintre cei doi s-a îmbunătățit în urma intervenției papei, de partea lui Toma Szécsényi.
Pe plan intern, voievodul transilvănean a căutat să acționeze în vederea întăririi autorității sale, numind în funcții cheie pe oamenii loiali. Deși și-a pierdut funcția de voievod al Transilvaniei în 1342, el a continuat să dețină diferite demnități regale până la moartea sa.

Sursa imaginii: aici