Thocomer a fost un voievod care a domnit la sud de Carpați la cumpăna secolelor XIII-XIV. Unii istorici consideră că acesta ar fi domnit între anii 1290-1310 peste voievodatul de la Argeș, fiind un succesor al lui Seneslau. Alții sunt de părere că a domnit peste voievodatele reunite ale lui Litovoi și Seneslau.

Originea lui Thocomer este incertă. Unele surse susțin că ar fi de origine cumană în timp ce altele interpretează numele său ca o latinizare a bulgaro-slavului Tihomir sau Tugomir. Se presupune că ar fi un urmaș al lui Bărbat sau chiar un fiu al lui Seneslau. Sunt istorici care susțin că este chiar Negru Vodă, legendarul descălecător.

Singurele informații certe pe care le avem despre Thocomer sunt cuprinse într-un hrisov emis de regele Ungariei, Carol Robert de Anjou, la 26 noiembrie 1332, în care se arată că era tatăl lui Basarab I, cel considerat a fi întemeietorul Țării Românești.

3 comments
  1. TEoria privind originea cumană a păturii conducătoare care a fondat statele române aparține istoricului neagu DJUVARA! TOtuși eu am o NEDUMERIRE! DAcă erau cumani, DE ce în cancelariile lor se folosea limba slavonă, cumanii fiind un popor de origine TURCĂ!

    1. Simplu,singurii știutori de carte erau oamenii bisericii.Teritoriile din nordul Dunării erau sub influența imperiului bizantin apoi a Țaratului Bulgaro-Vlah, deși autoritatea exercitată de acestea era mai laxă in aceste teritorii.Slavii au primit credința ortodoxă odată cu alfabetul chirilic de la frații greci Chiril și Metodiu.Prin urmare,slavona cu caractere chirilice era limba Bisericii și cancelariilor, chiar dacă strămoșii noștri foloseau in comunicare latina vulgară,in SENS de populară, vorbită de paturile de jos.. Cumanii au primit târziu creștinarea,dar cei din familiile mixte,cumano -vlahe,că foarte probabil Asăneștii erau botezați în rit bizantin. Chiar și Szent Istvan, eroul maghiarilor a fost botezat ortodox la naștere,rudele paterne încă nu erau “duse la biserică”, nici la propriu, nici la figurat 😁. Mai târziu s-a ” rebotezat” catolic, din motive politice, vrând să aibă aliați puternici in vest, împotriva veșnicelor năvăliri barbare din est..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recomandări
You May Also Like
Ion Brătianu
Citește

Ion C. Brătianu

Ion Brătianu s-a născut pe 2 iunie 1821, la Pitești. A fost fiul stolnicului Constantin Brătianu și al…
Nicolae Alexandru
Citește

Nicolae Alexandru

Nicolae Alexandru, fiul lui Basarab I, a fost domnul Țării Românești între anii 1352-1364. Se presupune că a…
Cetatea Enisala
Citește

Ivanco

Ivanco a fost despot al Dobrogei între anii 1386-1388/1389. Pe plan extern a avut numeroase conflicte, atât cu…
Castelul Szécsényi
Citește

Toma Szécsényi

Toma Szécsényi a fost voievodul Transilvaniei între anii 1321-1342, funcție ocupată cu ajutorul regelui maghiar Carol Robert de…
Basarab I Întemeietorul Țării Românești
Citește

Basarab I

Basarab I a fost domn al Țării Românești între anii 1324-1351/1352. Anul începerii domniei sale nu se cunoaște…