A existat și o altă împărțire a teritoriului chiar din cele mai vechi timpuri: căci [autorii] îi denumesc pe unii daci, iar pe alții geți. Geții sunt cei care se întind spre Pont și spre răsărit, iar dacii cei care locuiesc în partea opusă, spre Germania și spre izvoarele Istrului. Socot că ei se numeau în vechime Daoi. De aici și numele de sclavi, Getai și Daoi la attici […] Neamul geților, care se înălțase atât de mult sub Burebista, a decăzut [apoi] cu totul din pricina dezbinărilor lăuntrice și din pricina romanilor. Totuși, ei sunt încă în stare și astăzi să trimită la luptă patruzeci de mii de oameni.

Prin țara lor curge râul Marisos, care se varsă în Dunăre. Pe aceasta își făceau romanii aprovizionările pentru război. Ei numeau Danubius partea superioară a fluviului și cea dinspre izvoare până la cataracte. Ținuturile de aci se află, în cea mai mare parte, în stăpânirea dacilor. Partea inferioară a fluviului, până la Pont – de-a lungul căreia trăiesc geții – ei o numesc Istros. Dacii au aceeași limbă cu geții. Aceștia sunt mai bine cunoscuți de eleni, deoarece se mută des de pe o parte pe alta a Istrului și totodată mulțumită faptului că s-au amestecat cu tracii și cu misii. Același lucru s-a petrecut și cu tribalii, ei fiind de neam trac. Căci ei au primit imigrări, întrucât vecinii lor îi cotropeau, fiind mai slabi. Ba chiar cei de dincolo de Istru – și anume sciții, bastarnii și sarmații -, după ce îi învingeau, treceau și fluviul o dată cu cei alungați de ei, statornicindu-se chiar, unii dintre aceștia, fie în insule, fie în Thracia. Cei care locuiau de cealaltă parte a fluviului erau biruiți mai ales de illiri. Cât despre geți și daci, după ce numărul lor crescuse neînchipuit de mult, într-atât încât puteau să trimită la luptă până la două sute de mii de oameni, ei s-au împuținat și au ajuns în zilele noastre cam la vreo patru zeci de mii și sunt acum pe cale de a se supune romanilor. Nu se află de tot sub stăpânirea lor, pentru că își mai pun nădejdea în germani, dușmanii romanilor.

Sursa: Bogdan Murgescu (coordonator), Istoria României în texte, Editura Corint, București, 2001

9 comments
    1. E vorba de numele dat sclavilor originari din acele locuri, “DAOI” si “CETOI”, de catre grecii din sudul dunarii. Nu de cuvantul “sclav”.

    2. Adàți aminte de revoluțiia 1907, cine a aduso, şi de cine ira eczecutatà,, poate il ții minte şi pe carl al doilia, cu care țarà a condus? Deoarece poți selfica istoriia, posibil poți şti ce ordin era dat in secolul al saselia ,de ce nu so indeplenit datoriia cardinalul ,şi de ce irau urmàriți timplierii?

  1. există o carte de istorie scrisa prin anii 1700 /1800 despre rădăcinile germanilor ,,,scrisa în alfabetul și limbajul gotic…în care se spune că ei ,GERMANII AU VENIT DIN CARPAȚI,,,IMI PARE RĂU CĂ NU AM REUSIT SĂ O SALVEZ CU TITLUL ȘI FOTOGRAFIA DE COPERTĂ,,

  2. o intrebare, daca tot zicem ca noi suntem de mult tare aici, cu traditie,civilizatie, de ce nu am fost in stare sa scriem ceva despre noi, si aflam despre istoria noastra numai de la altii??? daca am fost asa destepti, si civilizati, nu e normal sa fi avut si scrierile noastre originale??? noi nu am scris despre noi,pina la mircea cel batrin, de la burebista pina la 1383-mircea cel batrin, noi nu am scris nici un document despre noi….asa ca avem si noi pacatul nostru,nu sa ne imbatam cu apa rece….la fes-maroc-711 era universitate, 1100-1200 la pisa-italia era universitate, si noi ce eram atunci??? nu stim nimic despre noi de la 273-1400, asa ca mai incet cu afirmatiile ca noi suntem centrul lumii….

    1. Logica e mai grea inteleg, dar ce are una cu alta? Hai sa vedem cine poate construi universitati sub continua invazie si stare de razboi.

  3. Stimabile, mai citește istoria nu acuza strămoșii noștri că nu au ridicat universități.
    Citește înainte de a acuza.
    Le-aș dori și germanilor, englezilor și francilor o istorie cu conflicte de exterminare cum am avut noi cu împuțiți de turci și tătari

  4. CUm se puteau lauda romanii cu latina decit distrugind cultura geto-daca furind alfabetul si in sclavie poTi dezvolta cultura?dar despre vasul de acum 1000 ani pe care scrie “petre “ce putem spune,nu realizam ca am fost la intersectia a trei imperii care ne-au manipulat si exploatat in interesul lor,ca romania e inconjuratA de inamici si plina de tradatori in intErior?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recomandări
You May Also Like
Radu Mihnea
Citește

Radu Mihnea

Radu Mihnea a domnit în Țara Românească între anii 1601-1602, martie – mai 1611, iulie 1611 – 1616,…
Principesa Elisabeta
Citește

Principesa Elisabeta

Principesa Elisabeta s-a născut pe 29 septembrie 1894, fiind al doilea copil al regelui Ferdinand și al reginei…
Ion Brătianu
Citește

Ion C. Brătianu

Ion Brătianu s-a născut pe 2 iunie 1821, la Pitești. A fost fiul stolnicului Constantin Brătianu și al…
Principele Nicolae
Citește

Principele Nicolae

Principele Nicolae s-a născut la 5 august 1903, la castelul Peleș din Sinaia, fiind al patrulea copil al…