Șerban Cantacuzino

12 septembrie 2015 | Nici un comentariu www.istorie-romaneasca.ro
Dacă ai un articol pe care vrei să-l publici pe acest site, trimite-ne un mail la adresa [email protected]

Șerban Cantacuzino a ocupat scaunul domnesc din Țara Românească între anii 1679-1688. S-a născut în familia lui Constantin Cantacuzino și a Elinei, fiica fostului domn Radu Șerban.

Înainte de a fi domnul Țării Românești, Șerban Cantacuzino a deținut funcțiile de mare cupar, mare postelnic și mare logofăt. A fost însemnat la nas de Grigore Ghica, la moartea tatălui său.

A ocupat tronul Țării Românești în ianuarie 1679, pe plan intern urmărind să-și întărească autoritatea. Pe plan extern a întreținut relații bune cu voievozii principatelor române, s-a alăturat Ligii Sfinte și a luptat contra otomanilor

Aflându-se la intersecția intereselor puterilor vecine, în 1684 a încheiat tratate secrete cu împăratul austriac Leopold I și cu regele Poloniei Jan Sobieski al III-lea. A încercat, de asemenea, să încheie o alianță și cu Rusia, însă aceasta nu s-a materializat, din cauza morții neașteptate a voievodului.

Șerban Cantacuzino a murit pe 8 noiembrie 1688 și a fost înmormântat la ctitoria sa de la Cotroceni.

Șerban Cantacuzino
Șerban Cantacuzino
Sursa imaginii: aici
Distribuie mai departe
Dacă îți place acest site și vrei să ajuți la dezvoltarea lui, o poți face prin intermediul Patreon, cumpărând un abonament de 2€.
Susține acest proiect

Ce mai citesc alții

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii. Adresa de mail nu va fi publicată.
Prin postarea acestui comentariu declari că ai citit și ești de acord cu termenele și condițiile acestui site.