Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung, redactată în 1521, reprezintă cel mai vechi text scris în limba română care s-a păstrat până în zilele noastre. Mai jos este redat conținutul scrisorii:

Mudromu I plemenitomu, I cistitomu I bogom darovanomu jupan Hanăş Bengner ot Braşov mnogo zdravie ot Nécşu ot Dlăgopole. (= Preaînţeleptului şi cinstitului, şi de Dumnezeu dăruitului jupân Hanăş Bengner din Braşov multă sănătate din partea lui Neacşu din Câmpulung, n. n.).

I pak (=şi iarăşi) dau ştire domnie tale za (=despre) lucrul turcilor, cum am auzit eu că împăratul au eşit den Sofiia, şi aimintrea nu e, şi se-au dus în sus pre Dunăre.

I pak să ştii domniia ta că au venit un om de la Nicopole de miie me-au spus că au văzut cu ochii lor că au trecut ciale corăbii ce ştii şi domniia ta pre Dunăre în sus.

I pak să ştii că bagă den toate oraşele câte 50 de omin să fie de ajutor în corăbii.

I pak să ştii cumu se-au prins neşte meşter(i) den Ţarigrad cum vor treace ceale corăbii la locul cela strimtul ce ştii şi domniia ta.

I pak spui domniie tale de lucrul lui Mahamet beg, cum am auzit de boiari ce sunt megiiaş(i) şi de generemiiu Negre, cum i-au dat împăratul sloboziie lui Mahamet beg, pe io-i va fi voia, pren Ţeara Rumânească, iară el să treacă.

I pak să ştii domniia ta că are frică mare şi Băsărab de acel lotru de Mahamet beg, mai vârtos de domniile voastre.

I pak spui domniietale ca mai marele miu, de ce am înţeles şi eu. Eu spui domniietale iară domniiata eşti înţelept şi aceste cuvinte să ţii domniiata la tine, să nu ştie umin mulţi, şi domniile vostre să vă păziţi cum ştiţi mai bine.

I bog te veselit. Amin. (=Şi Dumnezeu să te bucure. Amin)

Sursa: cimec.ro

9 comments
  1. E trist ca primul document scris în limba română să fie o notă informativă…. asta spune multe despre caracterul și destinul nostru ca neam.

    1. După mintea dumitale trebuia sa tina secret sau sa nu-i pese ca turcii se pregăteau sa treacă Dunărea. Și sigur nu veneau cu daruri. Nu știu din ce neam faci parte dar e trist sa vezi ca orice document, afirmație , SITUAȚIE în legătură cu românii și România cu domnitori din oricare din tarile ROMÂNE SAU DINAINTE ESTE COMENTATA depreciativ . Se pare ca aveti un caracter pe care îl detestați afirmativ dar ÎLposedati în realitate.

  2. Scrisoarea lui Neacsu din Campulung este o magna opera scrisa in limba romana si poate servi ca document istoric unic pentru a remarca existenta romanilor in acea epoca. Spiritul evului mediu revine la viata prin aceasta scrisoare, deoarece contine informatii importante despre familia domnitoare, conditiile de atunci si aspectele turbulente. Este fascinant sa intelegem istoria tarii noastre prin acest text si, pe baza lui, putem citi contextul istoric si directia de dezvoltare a romanilor in istorie.

    1. Se vede ca ai fugit de scoala ca dracul de tamaie. Daca ai fi calcat pe la scoala in clasa a IX-a, ai fi invatat de scrisoarea asta la orele de limba si literatura romana. Si apropo, scrsoarea asta e manualul cu pricina cel putin din 1980, cand am invatat-o eu. Si in 1980 nu era SRI. Dar na, mucosii mileniali isi inchipuie ca istoria a inceput cu ei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recomandări
You May Also Like
Gelu
Citește

Gelu

Gelu a fost voievod al Terrei Ultrasilvana (Transilvania), fiind menționat pentru prima dată în lucrarea Gesta Hungarorum, operă…