Samuel von Brukenthal a fost guvernatorul Transilvaniei între anii 1777-1787. Provenind dintr-o familie înstărită, Samuel a beneficiat de o educație aleasă, studiind dreptul, filosofia, științele politice și administrative la universitățile din Halle și Jena, fără a primi însă un titlu academic.

Întors în țară, Samuel se căsătorește cu Sofia Katharina von Klocknern, fiica primarului Daniel von Klocknern, căsătorie care l-a ajutat să avanseze foarte repede în carieră. Înainte de a deveni guvernatorul Transilvaniei, Samuel von Brukenthal a fost grefier, vicenotar al magistratului de Sibiu, șef al Cancelariei Curții, respectiv șef al Cancelariei Provinciei.

A fost numit în fruntea Transilvaniei în 1777 de către împărăteasa Maria Tereza. După moartea acesteia, Samuel a căzut în dizgrația lui Iosif al II-lea, fiind nevoit să renunțe la funcția de guvernator.

Samuel von Brukenthal a fost un mare iubitor de artă, având nenumărate colecții ce se regăsesc azi în palatul construit de el în 1779, la Sibiu.

Samuel von Brukenthal
Samuel von Brukenthal

2 comentarii
  1. Si nu ne spuneti mai mult?Ce rol a avut in masacrarea lui Horea Cloșca și Crișan de exemplu,nu de alta dar o să l vedem maine poimîine in acelasi cadru cu binefăcătorii neamului românesc.

    1. De cel numit de Iosif al II-lea să conducă o comisie de la Viena pentru a analiza cauzele răscoalei și pentru a-i pedepsi într-un mod crâncen pe conducătorii acesteia, contele Anton Iankovich, ați auzit? Probabil nu.
      Ar fi fost bine dacă ați fi văzut filmul “Horea” din 1984, regizat de Mircea Mureșan și avându-l în rolul titular pe Iuliu Moldovan. Actorul Radu Beligan a l-a interpretat magnific pe Anton Iankovich. Nu pe Samuel Brukenthal…

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Recomandări
Alte articole
Localizarea Țării Cavarnei
Citește

Balica

Balica a fost conducător al Țării Cavarnei între anii 1346-1347/1348. Conform surselor bizantine, acesta a fost arhonte, fiind…
Generalul Alexandru Averescu
Citește

Alexandru Averescu

Alexandru Averescu s-a născut la data de 9 martie 1859, în Ismail. A fost fiul slugerului Constantin Averescu…
Miron Barnovschi. Biserica Sf. Ioan din Iași
Citește

Miron Barnovschi

Miron Barnovschi a fost domn al Moldovei între anii 1626-1629 și aprilie-iulie 1633. În timpul domnului Radu Mihnea…
Regina Ana
Citește

Regina Ana

Regina Ana s-a născut la 18 septembrie 1923, la Paris, fiind fiica principelui René de Bourbon-Parma și a…