Samuel von Brukenthal a fost guvernatorul Transilvaniei între anii 1777-1787. Provenind dintr-o familie înstărită, Samuel a beneficiat de o educație aleasă, studiind dreptul, filosofia, științele politice și administrative la universitățile din Halle și Jena, fără a primi însă un titlu academic.

Întors în țară, Samuel se căsătorește cu Sofia Katharina von Klocknern, fiica primarului Daniel von Klocknern, căsătorie care l-a ajutat să avanseze foarte repede în carieră. Înainte de a deveni guvernatorul Transilvaniei, Samuel von Brukenthal a fost grefier, vicenotar al magistratului de Sibiu, șef al Cancelariei Curții, respectiv șef al Cancelariei Provinciei.

A fost numit în fruntea Transilvaniei în 1777 de către împărăteasa Maria Tereza. După moartea acesteia, Samuel a căzut în dizgrația lui Iosif al II-lea, fiind nevoit să renunțe la funcția de guvernator.

Samuel von Brukenthal a fost un mare iubitor de artă, având nenumărate colecții ce se regăsesc azi în palatul construit de el în 1779, la Sibiu.

Samuel von Brukenthal
Samuel von Brukenthal

4 comments
  1. Si nu ne spuneti mai mult?Ce rol a avut in masacrarea lui Horea Cloșca și Crișan de exemplu,nu de alta dar o să l vedem maine poimîine in acelasi cadru cu binefăcătorii neamului românesc.

    1. De cel numit de Iosif al II-lea să conducă o comisie de la Viena pentru a analiza cauzele răscoalei și pentru a-i pedepsi într-un mod crâncen pe conducătorii acesteia, contele Anton Iankovich, ați auzit? Probabil nu.
      Ar fi fost bine dacă ați fi văzut filmul “Horea” din 1984, regizat de Mircea Mureșan și avându-l în rolul titular pe Iuliu Moldovan. Actorul Radu Beligan a l-a interpretat magnific pe Anton Iankovich. Nu pe Samuel Brukenthal…

  2. Greșit! Familia lui Samuel, familie de sași, era doar nobilă, nu și bogată, ci scăpătată. Fiind în relații bune cu împărăția, a cerut un post pentru Smuel, , ca să se reîmbogățească. Dar noi, ca orice român, îl slăvim și pe el, deși a fost de o cruzime inimaginabilă cu românii, așa cum slăvim toți derbedeii care au trăit aici pentru glorie sau jaf: Traian, Mihai, Brâncoveanu. Ba le ridicăm statui, ba îi facem sfinți. Vai nouă!

  3. Este un jefuitor al bogățiilor romanilor,Noi ridicam la rang de binefăcător tocmai pe cei care au distrus credință și neamul romanesc,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recomandări
You May Also Like
Antim Ivireanul
Citește

Antim Ivireanul

Antim Ivireanul a fost mitropolitul Ungrovlahiei la începutul secolului al XVIII-lea. Înainte de a se călugări, avea numele…
Decebal. Regele Daciei
Citește

Decebal

Un alt mare rege al geto-dacilor a fost Decebal, în timpul căruia Dacia era mai restrânsă ca teritoriu…