Roman I a fost domnul Moldovei între anii 1391/1392 – 1394. S-a născut în familia lui Costea și a Margaretei, fiind fratele lui Petru al II-lea. A fost căsătorit de două ori și a avut mai mulți copii. Dintre aceștia merită menționați Alexandru cel Bun și Iuga Ologul.

Roman I a fost asociat la domnie de către Petru al II-lea încă din februarie 1386, când acesta dădea porunci în numele voievodului, asocierea fiind recunoscută de regele polon la 27 ianuarie 1388. La moartea lui Petru al II-lea, fratele său Roman I, i-a succedat la tronul Moldovei, la sfârșitul anului 1391 sau la începutul anului următor, după ce i-a îndepărtat de la domnie pe fiii fostului domn.

În scurta sa domnie, voievodul reușește să desăvârșească unitatea teritorială a Moldovei prin înlăturarea ultimelor resturi ale dominației tătare și prin înglobarea formațiunilor politice din sudul țării. Astfel, într-un document intern datat din 30 martie 1392, Roman I se intitulează ”marele și singur stăpânitor, din mila lui Dumnezeu domn, Io Roman voievod, stăpânind Țara Moldovei de la munte până la mare”.

Pe plan extern, a întreținut relații bune atât cu Mircea cel Bătrân, domnul Țării Românești, cât și cu regele Poloniei. Respectând tradiția înaintașilor săi, la 5 ianuarie 1393, Roman I depune jurământ de credință regelui polon Vladislav I Jagiello, cu clauza restrictivă că din cauza depărtării nu va trimite ajutoare militare în Prusia, Lituania și dincolo de Cracovia.

Tot din timpul domniei acestui voievod se pare că datează debutul conflictului cu Patriarhia Ecumenică, cauzat de refuzul lui Roman I de a accepta mitropoliții greci numiți la Constantinopol, fapt ce determină Patriarhia să refuze, la rândul ei, recunoașterea mitropolitului Iosif, consacrat la Halici, care era dorit de domn și de țară.

Roman I a murit în decembrie 1394 și a fost înmormântat în Mănăstirea Bogdana din Rădăuți.

1 comment
Leave a Reply

Your email address will not be published.

Recomandări
You May Also Like
Alexandru Ipsilanti
Citește

Alexandru Ipsilanti

Alexandru Ipsilanti a fost domnul Țării Românești între anii 1774-1782 și 1796-1797 și al Moldovei între anii 1787-1788.…
Guvernul liberal din 1934
Citește

Constantin Angelescu

Constantin Angelescu (1869-1948) a fost unul dintre cei mai însemnați oameni politici din România în perioada interbelică. A…
Radu de la Afumați
Citește

Radu de la Afumați

Radu de la Afumați a ocupat scaunul domnesc din Țara Românească în mai multe rânduri: ianuarie 1522 –…