Roland Borșa a deținut funcția de voievod al Transilvaniei în mai multe rânduri (mai – octombrie 1282, 1284-1288, 1289-1293, mai – octombrie 1294).
S-a născut în familia comitelui Toma. A obținut tronul Transilvaniei cu ajutorul regelui maghiar Ladislav IV Cumanul care l-a răsplătit în urma ajutorului acordat împotriva clanului Aba.
Pe plan intern și-a consolidat domnia prin numirea rudelor în fruntea comiților. Pe plan extern a recunoscut suzeranitatea regatului maghiar.
În cea de-a doua domnie s-a confruntat cu invazia mongolă condusă de hanul Tula Bugha și emirul Nogai, pe care a reușit să o respingă.
La sfârșitul celei de-a doua domnii, în 1288, convoacă pentru prima oară în istoria Transilvaniei, Congregațiile nobiliare. Regele Ladislau al IV-lea a încercat să-l înlăture pe Roland Borșa din fruntea Transilvaniei, însă fără succes, cel din urmă bucurându-se de sprijinul Congregației care l-a reconfirmat în funcția de voievod. După încercările eșuate ale regelui maghiar, Roland Borșa a trecut în tabăra ostilă suveranului și a contribuit la uciderea acestuia de la Cheresig.
Aceeași relație tensionată a avut-o și cu urmașul lui Ladislau al IV-lea, Andrei al III-lea, care a limitat autonomia Transilvaniei și, implicit, autoritatea lui Roland Borșa, scoțându-i pe nobili de sub jurisdicția acestuia.
Fragmentarea domniei lui Roland Borșa a fost cauzată de relația oscilantă cu coroana maghiară, care urmărea limitarea atribuțiilor voievodului transilvănean, respectiv a autonomiei Transilvaniei.

Sursa imaginii: aici
1 comment
Roland Borsa este un personaj deosebit de important care a domnit de mai multe ori asupra Transilvaniei. El a reusit sa realizeze mai multe lucruri datorita talentului sau si ambitiei sale fara precedent. El s-a descurcat remarcabil atat pe plan intern, cat si pe plan extern, reusindu-se sa respinga invazia mongoleasca. Prin contributia sa poate fi considerat unul dintre cei mai mari lideri istorici ai Transilvaniei.