Regina Ana s-a născut la 18 septembrie 1923, la Paris, fiind fiica principelui René de Bourbon-Parma și a principesei Margareta a Danemarcei.

În timpul celui de-al doilea război mondial, Regina Ana a plecat pe front, împreună cu regimentul din care făcea parte. Astfel, ea a fost, între anii 1943-1945, în Algeria, Maroc, Italia, Luxemburg și Germania. A primit ”Crucea de război franceză” pentru ajutorul oferit în timpul războiului.

În 1947, regina l-a întâlnit pe regele Mihai la Londra. Pe 6 decembrie, același an, cei doi s-au logodit la Lausanne. S-au căsătorit la Atena, pe 10 iunie 1948. Familia regală s-a stabilit la Versoix, în Elveția. Regina Ana și regele Mihai au avut împreună cinci fete: Margareta, Elena, Irina, Sofia și Maria.

1992 este anul în care regina Ana vizitează pentru prima dată România. Moare la 1 august 2016, fiind înmormântată la Curtea de Argeș.

Regina Ana
Regina Ana
Sursa imaginii: aici

8 comments
 1. Cu tot respectul, trebuie să spun că autorul articolului denaturează adevărul istoric. Ultima regină a Romîniei, a fost regina Elena, soţia regelui Carol al II. Principesa Ana, este denumită regina şi în perioada 1942 – 1945, când nu era căsătorită cu regele Mihai. Apoi, să nu uităm că regele Mihai a abdicat de la tron, cu renunţarea tuturor prerogativelor regale, la data de 30.12.1947. Căsătoria între fostul rege Mihai şi principesa Ana a avut loc în iunie 1948. Intervine întrebarea firească ,, Când a fost încoronată principesa Ana, ca regină a României ?,,

  1. Regina MAma Elena nu fost niciodata regina, doar principesa si apoi a primit titulatura de “regina mama”. dar asta nu o face regina.

 2. Păcat ,ai o vedere îngustă.Regele Mihai nu a abdicat voit ,a fost forțat să abdice ,deci actul de abdicare este nul de facto, astfel Mihai este regele României și Ana devine automat regina prin căsătorie.faptul că un regim comunist nu i-a recunoscut acest drept nu înseamnă că și noi cei cu capul pe umărul sa nu recunoaștem adevărul.

  1. Dan Tomescu, De fapt, cunoștințele dvs istorice sunt prea sumare pentru chestiunea abordată! Lipsa informației corecte și complete este premisă pentru a vorbi prostii! Spre exemplu, după ”logica” dvs, pentru că al. i. Cuza a fost forțat să abdice, actul abdicării este și el ”nul de facto”, precum afirmați despre mihai! Ceea ce înseamnă că tot Cuza a fost domnitor în continuare, până la moartea sa, în 1873! Felicitări! Noroc că domnitorul a murit înainte de independență și de proclamarea regatului, căci altfel cuza ar fi fost regele româniei! De fapt, lucrurile sunt mult mai simple, iar karma is a nasty bitch! După ăia care zic că regimul comunist a început în românia la 6 martie 1945 odată cu guvernul petru groza ( altă idee derivată din informația incorectă și incompletă) întrucât regele l-a numit prim ministru pe petru groza, rezultă că regele a instaurat regimul comunist în românia! Mai mult, regele a recunoscut alegerile parlamentare din noiembrie 1946 ca fiind CORECTE! Irelevant că PNȚ și PNL au clamat fraudarea lor, regele a adresat mesajul tronului către parlamentul rezultat în urma acelor alegeri, implicit recunoscând astfel CORECTITUDINEA LOR! Iar dacă alegerile au fost corecte, atunci și parlamentul rezultat în urma lor a exprimat corect VOINȚA ELECTORATULUI! Pentru informarea dvs, parlamentul era ORGANUL LEGISLATIV! Ei bine, același parlament a luat act de abdicarea lui mihai în 30 decembrie 1947 și a proclamat republica! Că Mihai a fost forțat sau nu, e complet irelevant în momentul în care legislativul susține abdicarea și abolește monarhia CA EXPRESIE A VOINȚEI ELECTORATULUI! Cum regele nu a retractaT NICIODATĂ (nici după 1989) poziția sa privind corectitudinea alegerilor din 1946, REZULTĂ CLAR CĂ ACTUL ABDICĂRII ȘI ABOLIREA MONARHIEI AU REPREZENTAT VOINȚA ELECTORATULUI / VOINȚA NAȚIONALĂ! România nemaifiind monarhie, ci republică, NU MAI AVEA REGE, DECI SOȚIA FOSTULUI REGE NU A FOST REGINĂ, ci a rămas cu rangul său de principesă! Prin căsătorie, principesa Ana NU DEVINE NICI MĂCAR EX-REGINĂ, NECUM REGINĂ! Titlu pe care l-a uzurpat. Desigur, din partea mea, ei i se poate acorda chiar titlul de ÎMPĂRĂTEASĂ,a EURASIEI, AFRICII ȘI ANTARCTICII, căci din punct de vedere strict legalel este NUL!

 3. Adevarat, ce nu inteleg eu este ca nici democratii post decembristi nu au recunoscut faptul ca actul abdicarii a fost unul fortat, deci regele mihai avea dreptul sa revendice drrptul de a reveni la tron. Poporul rooman a
  nu votat niciodata pana in 1990 republica.

  1. ,,avea dreptul de a revendica dreptul…”?! Penibil, dar acest mihai zis “viteză” nu a depus juramant, deci nu a fost rege!

   1. karl doiaru, E de menționat că în momentul celei de-a doua domnii a lui Mihai era în vigoare NU CONSTITUȚIA DIN 1923, ci cea din 1938!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recomandări
You May Also Like
Transilvania
Citește

Mercurius

Mercurius a fost principele Transilvaniei între anii 1111-1113. Este menționat ca princeps Ultransilvanus, pentru prima dată, în 1111,…
Decebal. Regele Daciei
Citește

Decebal

Un alt mare rege al geto-dacilor a fost Decebal, în timpul căruia Dacia era mai restrânsă ca teritoriu…
Principele Nicolae
Citește

Principele Nicolae

Principele Nicolae s-a născut la 5 august 1903, la castelul Peleș din Sinaia, fiind al patrulea copil al…