Regele Ferdinand s-a născut la data de 12 august 1865, în localitatea Sigmaringen, fiind al doilea fiu al Principelui Leopold de Hohenzollern și al Principesei Antonia de Braganza. Numele său era Ferdinand-Victor-Albert-Meinrad. Studiile le efectuează la Școala militară de la Kassel și la Universitățile de la Tubingen și Leipzig. Îi plăcea să citească, însușindu-și limbile vechi, greaca, latina și ebraica. Era modest și singuratic. Pasiunea lui era botanica.

Ferdinand ajunge pentru prima dată în România în anul 1881, cu ocazia încoronării Regelui Carol I. Este declarat moștenitor al tronului României în anul 1889. Din acest moment, principele moștenitor va încerca să se integreze în realitățile spațiului românesc, luând lecții de limba română, istorie, geografie și de pregătire militară.

În 1891, după eșecul unui proiect de căsătorie cu Elena Văcărescu, principele moștenitor este trimis în Germania, unde o cunoaște pe Maria de Edinburgh. Se logodește cu principesa Maria la 21 mai 1892, la Potsdam, în prezența Împăratului Wilhelm al II-lea. Căsătoria între cei doi a avut loc pe 29 decembrie 1892, la castelul Sigmaringen, unde a luat parte și regele Carol I.

Perechea moștenitoare a tronului României sosește la București pe 23 ianuarie 1893. Cei doi au avut șase copii, toți botezați în religia ortodoxă, lucru care duce la excomunicarea lui Ferdinand de către Papa Leon al XIII. Măsura este ridicată în 1927, când la 10 mai s-a semnat Concordatul cu Vatican.

În 1897, principele Ferdinand s-a îmbolnăvit de febră tifoidă, boală care și-a lăsat amprentă asupra sa până la moarte.

Ferdinand este proclamat rege al României pe 29 septembrie 1914, în urma morții unchiului său. În cadrul Consiliului de Coroană din 14 august 1916, Regele Ferdinand a hotărât intrarea României de partea Antantei. Din această cauză, Regele Ferdinand a fost renegat de familia sa din Germania, la castelul Hohenzollernilor arborându-se steagul de doliu.

La 15 octombrie 1922 a avut loc, la Alba Iulia, ceremonia de încoronare a regelui Ferdinand și a reginei Maria ca Regi Întregitori ai României Mari.

Regele Ferdinand s-a stins din viață la 20 iulie 1927, în urma unei lungi suferințe, pricinuite de un cancer de colon. A fost înmormântat la Curtea de Argeș, alături de Regele Carol I și Regina Elisabeta. Lui i se datorează reformele adoptate în prima jumătate a perioadei interbelice în vederea modernizării României.

Regele Ferdinand I
Regele Ferdinand I
Sursa imaginii: aici

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandări
Alte articole
Miron Barnovschi. Biserica Sf. Ioan din Iași
Citește

Miron Barnovschi

Facebook Twitter WhatsApp Telegram Reddit LinkedInMiron Barnovschi a fost domn al Moldovei între anii 1626-1629 și aprilie-iulie 1633.…
Scarlat Callimachi
Citește

Scarlat Callimachi

Facebook Twitter WhatsApp Telegram Reddit LinkedInScarlat Callimachi a ocupat scaunul domnesc atât în Moldova, cât și în Țara…
Patimile și moartea Domnului și Mântuitorului nostru Isus Hristos
Citește

Vasile Aaron

Facebook Twitter WhatsApp Telegram Reddit LinkedInVasile Aaron a fost un poet care a trăit în Transilvania la cumpăna…
Mircea cel Bătrân
Citește

Mircea cel Bătrân

Facebook Twitter WhatsApp Telegram Reddit LinkedInMircea cel Bătrân, fiul lui Radu I și al Calinichiei, a fost unul…
Prințesa Maria
Citește

Principesa Maria

Facebook Twitter WhatsApp Telegram Reddit LinkedInMaria a fost prima prințesă româncă a familiei Hohenzollern. S-a născut la București…