Poți susține financiar acest proiect prin intermediul Patreon.

Regele Decebal și cucerirea Daciei de către romani

Un alt mare rege al geto-dacilor a fost Decebal, în timpul căruia Dacia era mai restrânsă ca teritoriu față de statul dac al lui Burebista, având și o armată mai bine pregătită. Relațiile lui Decebal cu aristocrații și oamenii liberi erau mult mai solide decât cele pe care le avea Burebista. În a doua jumătate a veacului I au loc mai multe ciocniri militare între daci și romani, care se finalizează cu pacea din 89, când împăratul Domițian ajunge la o înțelegere cu Decebal.

Deși Roma avea de partea sa succesul militar, în realitate, toate avantajele erau în favoarea Daciei. Statul lui Decebal devine stat clientelar, beneficiind de bani și asistență tehnico-militară din partea romanilor. Regele dac a profitat de aceste avantaje pentru a-și consolida puterea.

Dându-și seama de pericolul dac, Traian a organizat un atac împotriva lui Decebal în primăvarea lui 101. Regele dac, observând trupele militare romane de la graniță, a făcut o incursiune la sud de Dunăre, unde i-a înfrânt pe romani pe teritoriul dobrogean. Pierderile romane au fost semnificative, lucru care îl determină pe împăratul Traian să ridice, în cinstea acestora, monumentul Tropaeum Traiani (Adamclisi). Din cauza faptului că Decebal nu mai dispunea de forțe armate pentru a continua conflictul, a fost nevoit să încheie pace cu romanii. Pacea impusă de romani prevedea condiții dure, menite să-l priveze pe regele dac de mijloacele sale de putere.

Decebal considera această pace drept un armistițiu și a încercat să schimbe situația. În acest sens a luat legătura cu Pacorus al II-lea, regele parților, căruia i-a cerut să-i atace pe romani. Regele part nu a răspuns îndemnului lui Decebal. Împăratul Traian organizează un nou atac împotriva Daciei în vara anului 105. Trupele romane trec podul de la Drobeta și asediază cetatea Sarmizegetusa. Decebal reușește să părăsească cetatea, însă se sinucide pentru a nu cădea pradă romanilor.

Cel de-al doilea război daco-roman a însemnat dispariția Daciei, care era transformată în provincie romană. În cinstea victoriei, s-a ridicat Columna lui Traian, o cronică în imagini a celor două războaie daco-romane. Totodată, unele izvoare bizantine susțin că împăratul Traian ar fi capturat aproximativ 165.000 kg de aur și 331.000 kg de argint din Dacia. Noua provincie cuprindea Transilvania, Banatul și partea apuseană a Olteniei. Moartea lui Decebal și cucerirea Daciei a mai însemnat și maxima întindere teritorială a Imperiului Roman.

Decebal. Regele Daciei
Decebal. Regele Daciei
Sursa imaginii: aici
Cosmin FLOREA12 martie 20182 minute7390
Războiul de independență

Pe 9 sau 10 mai se sărbătorește independența României?

Localizarea Țării Cavarnei

Balica, arhontele Țării Cavarnei

Intră în grupul pasionaților de istorie de pe acebook.
Adaugă comentariu

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii. Adresa de mail nu va fi publicată.
Prin postarea acestui comentariu declari că ai citit și ești de acord cu termenele și condițiile acestui site.