Principele Nicolae s-a născut la 5 august 1903, la castelul Peleș din Sinaia, fiind al patrulea copil al regelui Ferdinand și al reginei Maria. Are parte de o educație aleasă, avându-i ca profesori, printre alții, pe Nicolae Iorga și Vasile Pârvan. În 1918 pleacă în Anglia pentru a studia la colegiul Eton. În 1926 absolvă Școala navală din Wembley.

După moartea regelui Ferdinand, survenită în iulie 1927, principele Nicolae devine membru al Regenței, lucru care i-a displăcut. În calitatea de prim-regent, principele Nicolae citea mesajele de deschidere a Parlamentului.

Între anii 1927-1928 o cunoaște pe Ioana Săveanu, nora unui cunoscut politician liberal, N.N. Săveanu. Aceasta divorțează de soțul ei la 7 aprilie 1928, moment care marchează inseparabilitatea cuplului Ioana Doletti – Nicolae.

Principele Nicolae a fost un aprig susținător al reîntoarcerii în țară a fratelui său mai mare, contribuind la actul ”restaurației” din 8 iunie 1930.

Pe 28 octombrie 1931, Principele Nicolae se căsătorește în secret cu Ioana Doletti, în comuna Tohani, județul Buzău, mariaj anulat la 7 decembrie, același an, de către Tribunalul Ilfov.

Între anii 1932-1935, Principele Nicolae se apropie de Garda de Fier, pe care o finanțează, cu scopul de a-și legitima căsătoria. Acest lucru atrage mânia lui Carol al II-lea, care, în urma Consiliului de Coroană din 9 aprilie 1937, îl elimină pe principele Nicolae din familia regală. Totodată s-a decis ca fostul prinț să poarte numele de Nicolae Brana și să plece în exil.

La 10 iulie 1942, regele Mihai I ia decizia de a îi oferi din nou dreptul fostului prinț Nicolae de a face parte din familia regală.

În 1967, după moartea Ioanei Doletti, principele Nicolae se căsătorește cu Thereza Figueira de Mello.

A murit pe 9 iunie 1978, fiind înmormântat la Lausanne, alături de prima sa soție. În 1991 au fost publicate memoriile sale, intitulate ”În umbra Coroanei României”.

Principele Nicolae
Principele Nicolae
Sursa imaginii: aici

1 comment
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recomandări
You May Also Like
Nicolae Mavrocordat
Citește

Nicolae Mavrocordat

Nicolae Mavrocordat, fiul lui Alexandru Mavrocordat Exaporitul și al Sultanei Hrisoscoleu, a fost, vreme de 12 ani, mare…