În perioada interbelică, Partidul Comunist Român a fost interzis de către guvern din cauza politicii promovate. Acesta considera că noul stat român, format la finalul Primului Război Mondial, este unul imperialist și, pentru a deveni comunist, trebuie să renunțe la teritoriile alipite (făcea aluzie la momentul preluării puterii în Rusia de către bolșevici și oferirea dreptului la autodeterminare).

Astfel, odată interzis în țară, comuniștii români au început să-și desfășoare activitatea ilegal, atât în interiorul granițelor, cât și în afara lor (mai ales în Comintern). Câțiva dintre ei au fost arestați și închiși în închisori pe o durată mai mare de timp, aproape până la venirea armatei sovietice pe teritoriul țării. Unul dintre aceste personaje a fost Gheorghe Gheorghiu-Dej.

Cel ce avea să devină primul conducător comunist al României postbelice a petrecut mulți ani în închisoare, căpătându-și porecla Bătrânul, în ciuda faptului că avea doar 43 de ani, în 1944. Această poreclă i-a fost dată datorită faptului că era un veteran al închisorilor, fiind închis 11 ani, frecventând în tot acest timp Jilava, Ocnele Mari, Doftana, Caransebeș și Târgu Jiu.

Soarta avea să se schimbe pentru Gheorghe Gheorghiu-Dej în vara anului 1944, când un grup de comuniști ilegaliști au pus la cale un plan de evadare din închisoarea de la Târgiu Jiu a mai multor tovarăși. Unul dintre organizatorii acestui complot a fost Ion Gheorghe Maurer. Închisoarea de la Târgu Jiu era înconjurată de sârmă ghimpată și se învecina pe o latură cu un cimitir (loc unde soldații nu patrulau până la capăt – probabil de spaimă), aspect care a favorizat evadarea deținuților comuniști.

Toată acțiunea s-a petrecut în noaptea de 12 spre 13 august 1944. După ce a tăiat gardul de sârmă ghimpată învecinat cu cimitirul, Dej a fost preluat de Ion Gheorghe Maurer și transportat la București. Drumul nu a fost lipsit de peripeții, masina condusă de Maurer făcând numeroase pene de cauciuc. În apropiere de Râmnicu Vâlcea, cei doi s-au despărțit pentru a nu atrage atenția poliției. Maurer a luat calea Bucureștiului, iar Dej a fost adăpostit aproape zece zile în casa unui preot, membru al Partidului Național Țărănesc. Acesta, pe nume Ion Marina, nu-l simpatiza pe mareșalul Ion Antonescu și nici alianța acestuia cu Hitler.

După arestarea lui Ion Antonescu, Dej s-a întors la București, unde a cunoscut o incredibilă ascensiune politică. Devine conducător al României comuniste în 1948. Din această postură, Gheorghe Gheorghiu-Dej nu a uitat ajutorul acordat de preot, în acest sens, oferindu-i un sprijin important în preluarea postului de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Astfel, preotul din Râmnicu Vâlcea a devenit Patriarh la 6 iunie 1948, sub numele de Justinian Marina.

10 comments
 1. Fals. Preotul Marina, era ascuns în casa familiei Simian din Vâlcea. Nu avea cum să ofere adăpost pt Gheorghiu Dej. Iar cel din urmă nu a călcat niciodată pragul caselor Simienilor!

  1. ………SE VEDE SI ASTAZI BISERICA DE MIR IN CARE A SLUJIT ION MARINA…..SE AFLA UNDEVA IN CENTRUL RM VILCEA SI ESTE CONSEMNATA ACEASTA ISTORIE PRIVIND ADAPOSTIREA LUI GH-GHIU DEJ…..!!!

 2. Irineu Mihalcescu patriarhul moldovei a fost OtrAvit cu arsenic pentru A putEa prelua Iustinian marina patriarhia moldovei potrivit cutumei patriarhul mOldovei devenea patRiaRhul romAniei

  1. …………NU EXISTA PATRIARH AL MOLDOVEI…CI MITROPOLIT AL MOLDOVEI…..TOATA POVESTEA E O SCORNEALA SECURISTA PTR A DERUTA PROSTIMEA…..DEJ,PE NUMELE LUI ADEVARAT GHEORGHI AFAMOSIEVICI ERA ERA EVREU RUS DIN BACAU,MEMBRU PNT..PARTID DE STINGA… SI INCHIS IN INCHISORI DE CATRE LIBERALI…APOI L-AU PRELUAT COMUNISTII PȘTR AAVEA UN PION CU GREUTATE CIND AU VENIT RUSII…….INTR-ADEVAR GHIRGHI AFAMOSIEVICI ALIAS GH-GHIU DEJ A FOST ADAPOSTIT DE ION MARINA,PREOT DE MIR LA RM VILCEA IAR CIND A AJUNS PRIM SECRETAR AL PART MUNCITORESC ROMAN ,AFOST FACUT PATRIARH…….NU ERAU INCA CONSTITUITE CUTUME PRIVIND NUMIREA PATRIARHULUI IUSTINIAN MARINA FIIND PRIMUL PATRIARH AL ROMANIEI…..MAI TIRZIU AU APARUT SI CUTUMELE…….!!!

 3. Cei care scriu, o fac la nervi, fără a “mesteca” suficient faptele în sine!
  Din păcate istoria aparține celor care sunt stăpâni și rareori se întâmplă ca referințele contracandidaților la “stăpânire” să rămână consemnate pentru a fi analizate obiectiv de urmașii urmașilor.
  dacă ați citit biblia și alte scrieri referitoare la evenimentele din trecutul antic-ev mediu -renaștere-modern, veți observa ceea ce am scris mai sus!
  Toate cele bune!
  ștefan ghioc

  1. De necrezut ce pot CITI. vai și amar ce îmi văd OCHII. Dacă vreți să vă dați mari studiați un pic din istoria (ascunsă) ADEVĂRATĂ și Veți vedea că lucrurile stau altfel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recomandări
You May Also Like
Regele Alexandru I și Regina Maria ai Iugoslaviei
Citește

Principesa Mărioara

Principesa Mărioara s-a născut pe 27 decembrie 1899, la Gotha, în Germania. A fost botezată Maria, însă i…
Ioan Sigismund Zapolya
Citește

Ioan Sigismund Zapolya

Ioan Sigismund Zapolya a fost principele Transilvaniei între anii 1540-1541 și 1556-1571. S-a născut în familia lui Ioan…
Radu Șerban
Citește

Radu Șerban

Radu Șerban a ocupat tronul Țării Românești de trei ori (octombrie 1601, iulie 1602-1610, mai – septembrie 1611).…