Petru Rareș

11 februarie 2019 | Nici un comentariu
www.istorie-romaneasca.ro

Petru Rareș a fost domnul Moldovei între anii 1527-1538 și 1541-1546. A fost fiul nelegitim al lui Ștefan cel Mare din legătura cu Maria Răreșoaia.

A fost ales domn al Moldovei la 20 ianuarie 1527, la Hârlău, după moartea lui Ștefăniță. Ajuns în fruntea statului, Petru Rareș promovează o politică conciliatoare față de boieri.

Respectă tradiția înaintașilor săi și încheie în martie 1527 un tratat de alianță cu Polonia la Cracovia. Se implică în războiul civil din Ungaria, susținându-l pe Ioan Zapolya la tronul regatului maghiar, în detrimentul lui Ferdinand de Habsburg. Situația se schimbă în 1535, an în care domnul Moldovei încheie un tratat de alianță cu Ferdinand de Habsburg pe 4 aprilie, prin care Petru Rareș devine vasalul Imperiului Austriac, primind în schimb susținere din partea acestuia în luptele antiotomane.

Recunoașterea suzeranității austriece l-a determinat pe sultanul Soliman Magnificul să organizeze o expediție militară în Moldova în toamna anului 1538. Disproporția armatelor și trădarea boierilor au dus la înlocuirea lui Petru Rareș cu Ștefan Lăcustă.

Fiul nelegitim al lui Ștefan cel Mare s-a dus la Constantinopol pentru a cere iertare și a redobândi tronul, acceptând dublarea tributului. Ajuns din nou în scaunul domnesc al Moldovei, Petru Rareș a purces la uciderea boierilor trădători. Pe 1 martie 1542 a încheiat un tratat de alianță antiotomană cu Ioachim al II-lea, markgraf-ul de Brandenburg.

Petru Rareș a fost căsătorit cu Maria, fiica boierului Cernat, iar din 1529 cu Elena Brancovici. A avut mai mulți copii, printre care: Ana, căsătorită cu Vlad Înecatul (domnul Țării Românești), Maria, căsătorită cu logofătul Ioan Movilă (fiii lor, Ieremia și Simion, vor fi domni în Moldova și Țara Românească), Chiajna, căsătorită cu Mircea Ciobanul (domnul Țării Românești), Iliaș, Ștefan, Iancu Sasul (toți au fost domni ai Moldovei) și Ruxandra, căsătorită cu Alexandru Lăpușneanul (domnul Moldovei).

Petru Rareș a murit pe 3 septembrie 1546, fiind înmormântat la ctitoria sa, Mănăstirea Probota din județul Suceava.

Petru Rareș
Petru Rareș

Recomandări

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii. Adresa de mail nu va fi publicată.
Prin postarea acestui comentariu declari că ai citit și ești de acord cu termenii și condițiile acestui site.