Poți ajuta la dezvoltarea site-ului, cumpărând prin intermediul link-urilor de afiliere de pe eMAG, Cărturești, Libris, Cartepedia sau Elefant.

Petre Aurelian

www.istorie-romaneasca.ro
15 august 2014Nici un comentariu

Petre Aurelian a fost o personalitate marcantă a veacului al XIX-lea. S-a născut la 13 decembrie 1833, la Slatina. A fost de profesie economist și agronom, ducând și o intensă activitate politică, fiind membru al Partidului Național Liberal. A urmat cursurile Școlii Superioare de Agricultură de la Grignon, Franța, între anii 1856-1860, absolvind ca șef de promoție.

Reîntors în țară, a fost numit director la Imprimeria Statului și ”Monitorului Oficial”, funcție pe care a ocupat-o între anii 1860-1861. A avut o bogată activitate didactică, fiind profesor la Școala de Agricultură de la Pantelimon, unde a deținut vreme de 20 de ani și funcția de director. Din 1878 a ținut cursurile de economie rurală și drept administrativ la Școala de Poduri și Șosele.

A fost primul președinte al Ateneului Român, numărându-se totodată și printre fondatorii acestei instituții. În 1871 a devenit membru titular al Societății Academice Române, ocupând de-a lungul vremii și funcția de vicepreședinte, respectiv președinte al Academiei Române.

A fost un membru marcant al Partidului Național-Liberal, în interiorul căruia, a condus gruparea disidentă ”Drapeliștii”. Grupul ”drapeliștilor revine în Partidul Național-Liberal în 1900, recunoscând șefia lui Dimitrie A. Sturdza. A fost deputat și senator, președinte al Adunării Deputaților și al Senatului. A ocupat portofolii la ministerul Agriculturii, Comerțului și al Lucrărilor Publice, la cel al Cultelor și Instrucțiunii, a fost minsitru de Interne, s-a aflat în fruntea ministerului Agriculturii, Industriei, Comerțului și Domeniilor. Petre Aurelian a condus Consiliul de Miniștri în perioada cuprinsă între 21 noiembrie 1896 – 26 martie 1897.

A avut o bogată activitate politică, luând iniațitive benefice pentru țară. El este cel care a introdus obligativitatea predării de cunoștințe agricole în programa învățământului rural primar, elaborând în acest scop, în 1869, Manualul de agricultură pentru clasele primare.

Viziunea lui Petre Aurelian era îndreptată către independența economică a țării, a cărei industrializări trebuia realizată pe calea unei politici protecționiste.

Alături de Ion Ionescu de la Brad, a fost organizatorul primei Expoziții naționale de produse agricole și industriale românești din 20 mai 1865. Împreună cu Alexandru Odobescu a organizat pavilionul românesc la Expoziția universală de la Paris din 1867.

Petre Aurelian s-a stins din viață la 24 ianuarie 1909, la București.

Petre Aurelian
Petre Aurelian
Sursa imaginii: aici

Dacă dorești să contribui la dezvoltarea acestui site, o poți face printr-o donație prin intermediul Paypal. Îți mulțumim în avans!

Recomandări

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii. Adresa de mail nu va fi publicată.
Prin postarea acestui comentariu declari că ai citit și ești de acord cu termenii și condițiile acestui site.