Geții, un neam barbar și puternic, care se ridicase împotriva romanilor și îi umilise până la plătirea tributului; dar mai târziu, când aveau rege pe Decebal, a fost până într-atâta de zdrobit de Traian, încât tot neamul ajunsese la vreo patruzeci de bărbați, după cum povestește Criton în Getice.

Sursa: Bogdan Murgescu (coordonator), Istoria României în texte, Editura Corint, București, 2001

Dacă dorești să contribui la dezvoltarea acestui site, o poți face printr-o donație prin intermediul Paypal sau Patreon.
Susține-ne pe Patreon
1K Shares:
27 comentarii
 1. Imi pare foarte rau ca informatiile despre daci, despre geti nu sunt indigene, sunt din surse romane sau grecesti. Sunt bune si astea in loc de deloc!!!Daca nu erau cronicarii sau istoricii greci pur si simplu nu stiam nimic despre ei!!!In egala masura sunt siderat si coplesit de disparitia totala a etnicitatii lor, cel putin din punct de vedere lingvistic, in contextul prezentarii unui areal imens de locuire, asa cum rezulta din scrierile vechi!!! In orice caz din rindul barbarilor hiperboreieni, dacii au fost mai avansati decit altii pentru ca au avut in urma lor cultura Cucuteni-Tripolie si Vincea, care au avut cuceriri si realizari tehnice si culturale superioare multor altor neamuri!!
  Ce pacat ca nu au utilizat scrierea iar documente si cronici romane si grecesti reprezentative nu s-au mai pastrat.Nu sunt de acord cu suprapunerea identitara dintre geti si goti, asta find o prostie colosala.Etinic , lingvistic, cultural, rasial chiar sunt entitati diferite!cei care sustin acest lucru sunt in eroare!

 2. Intre soldatii romani si daci niciodata nu a fost nevoie de translator.Comunicau intr-o limba a carei vocabular s-a nascut in strafundurile istoriei in jurul zacamintelor naturale de sare din zona Carpatilor cu o larga raspandire in Europa vremii. Linba LATINA este o limba artificial creeata de initiatii romani cu un vocabular care sa cuprinda unitati de masura pentru greutate,lungime,suprafata,volum unice cunostintele vremii necesare CORESPONDENTEI DE CANCELARIE pentru comunicarea informatiilor in IMPERIU.Dupa retragerea trupelor romane din provincii nici-o populatie nu a vorbit latina. LATINA a fost preluata de Biserica Catolica cu acelasi scop de comunicare unitara.

   1. 1. Ai citit tu marturiile lui Ovidiu in original, ori ce au scris altii despre ce a scris si/sau spus Ovidiu, sau, ce au rescris altii dupa ce au scris unii despre ce a zis/spus/scris/vorbit Ovidiu?
    2. Exista pe vremea lui Ovidiu conceptul contemporan de “dialect” sau de “grai”?
    3. Raspunde-ti singur la primele doua intrebari si mai apoi gandeste-te bine, luand in calcul si alte informatii transmise din antichitate despre stramosii nostri.

   2. Totuși, Ovidiu a scris in limba getă (dacă) . Dacă limba nu era asemănătoare, este greu de presupus că ar fi învățat-o atât de bine încăt să scrie versuri în ea.

   1. Prima mențiune a catolicilor datează din anul 110 (Sf.Ignatius), apoi Patriarhatul Constantinopolelui apare în anul 431 cu mult în urma celor ale Romei,Alexandriei,Antiohiei și Ierusalimului, și cuprindea ca jurisdicție ~ teritoriul Turciei de azi. În anul 1054 are loc ruptura dintre biserica catolică și cea ortodoxă. Dacă ai nelămuriri poți consulta hărțile celor 5 patriarhii. A Romei o găsești pe: http://www.abebooks.com/maps/Western-Patriarchate-Church-Rome-Europe-1800/30783916441#bd&gid=1&pid=1. După cum vezi Grecia aparține de Roma, ea va trece de jurisdicția Constantinopolului în anul 732 ca urmare a solicitării Impăratului Leon al III lea. In sec I-II patriarhul Romei, papa avea sub jurisdicția sa și Dacia și Grecia,acesta este și motivul pentru care prima biserică din România este una de rit latin sau de ce găsești în Grecia biserici cu altar latin și ortodox (vezi N.Djuvara) .

 3. Ce drac de miNu mai intru in amanunte pe care le puteti accenciuna mai e si ASTA ? Oare nu a auzit NIMENI de DACII LIBERI ?
  concluzie pozitiva despre neamul NEMURITOR !!!sa de pe internet ! astept si o

  1. Nu stiu motivul pentru care a fost trunchiat raspunsul meu ! Ce drac de mnciuna mai e si ASTA ! Asa suna prima parte ! Oare nu a auzit NIMENI de DACII LIBERI ? era a 2a parte si apoi restul care a aparut de asemenea trunchiat !

  2. Sunt foarte multe povesti. Ce este cert insa este ca noi romanii vorbim o limba inrudita cu latina. Si nu este latina culta si nici 100% latina vulgara. Sa sustii ca in 170 de ani cat a fost Dacia provincie Romana toti locuitorii, chiar si aceia care nu apartineau de zona ocupata (pentru ca in nord erau dacii liberi) au renuntat la limbile lor ca sa invete latina, este cel putin dubios. Si apoi de la cine s-o invete? Soldatii romani proveneau din toate teritoriile ocupate, erau gali, erau traci, erau sciti, toti vorbeau (daca o vorbeau) latina ca a doua limba. Mai de crezare sunt teoriile unora ca Parvan, Eliade etc., care au studiat toate aceste izvoare istorice si au dat la oparte tot ce era neverosimil.

 4. Romanizarea dacilor a inceput discret inainte de cele doua razboaie: Decebal s-a declarat client al Imperiului, si cu siguranta o parte a aristocratiei dacice, asa zisii Pileati, cunosteau limba latina. Romanizarea a continuat mai intens nu in timpul ocupatiei Romane, cu mai ales dupa retragerea lui Aurelian cand populatia locala s-a organizat si apoi a fost pusa in situatia de a face fata popoarelor migratoare.

  1. Asta-i altă găselniță care ar avea rostul să perpetueze o minciună. Nu-i contradicyoriu: 170 de stăpânire romană a schimbat cultura si obiceiurile oamenilor care sun fost dar și care nu au fost inrobiți, dar 500 de ani de ocupație cumană n-a lăsat mai nimic? In Moldova de azi locuiau triburi de origine iraniana, sarmații, numiți roxolani, alani, iazigi. Ce motive ar fi avut si ăștia sa devina elevi silitori la facultatea de limba latină a romanilor? Nu se potrivește oricât ar dori pro romanii să o brodească! Adevarul este acoperit cu pământ, dar culmea, avem bani ptr partide de nimic, ptr arheologi nu!

  2. Citeste “Carmen miserabile” al Parintelui Rogerius sa vezi cam ce insrmna un episod al unei migratii rasaritene si dupa aia apuca-te de produs balarii despre”organizarea” autohtonilor in fata unei migratii.
   Si care ar fi fost, ma rog, rezultatul acestei “organizari”, ca eu nu am cunostinta de existenta vreunei formatiuni statale in zona, pana in secolul XIII? Regatul supravietuitorilor din Cuca Macaii de Jos?

 5. Dacii liberi s-au organizat puternic prin comerț.
  Asa cum noi ne-am americanizat band Pepsi și Cola și mancand burgeri.

  1. Si ai invata limba engleza band pepsi si mancand burger made in EU? Ce fraieri is aia care platesc meditatii sa ia Toefel sau Cambridge, sa le zica cineva ca marinescu dan stie cum sa inveti engleza band pepsi si mancand burgeri facuti in Europa,ca asa au facut Dacii cu romanii, mai mare prostie nu cred ca am auzit.

 6. Este o teorie că cei din Troia ar fi vorbit o limbă înrudită cu geto-daca, un soi de pelasgă de pe teritoriul Daciei (pelasgii erau considerati de greci, strămoșii lor. Tot grecii amplasau locația raiului lor, Câmpiile Elizee, pe teritoriul Daciei. Poate nu intamplator spuneau ca Zalmoxis ar fi fost un rob al lui Pitagora.). După căderea Troiei, supraviețuitorii ar fi plecat în peninsula italică punând bazele civilizației latine (vezi ENEIDA). Dacă toate acestea au un sâmbure de adevăr, n-ar trebui să mire pe nimeni de ce limbile romană și geto-dacă erau înrudite.

 7. Știu că Ovidius ar fi spus că îi înțelegea pe geții barbari(le înțelegea limba), dar ei nu înțelegeau latina pe care o vorbea el!

  1. Prin 2005 eram in vizită la matusa mea ,badanta in Italia.Am gasit o carte italiana in bibliotecă ,editata cred in secolu 20, in care la capitolul antichitate si cucerirea Daciei era o pagină dedicata. Am citit-o cu atenție.
   Spun ei romanii ca la trei ani dupa cucerire a avut loc un fel de evaluare generala facuta de guvernator prin provincie .
   Prticipantii au ramas uluiti ,placut surprinsi de faptul ca populatia a invatat atit de repede limba romana si ca se pot intelege f bine cu populatia.

 8. Care parte a scrierilor „părintelui Rogerius” ati binevoit să le rețineti? Dar de „Cronica pictată de la Viena” ai auzit? Dar de cronicile războaielor lui Carol cel Mare ati auzit? Dar de cronicarii bizantini si scrierile lor, „presărati” de-a lungul mileniului I d. H. ati auzit? – Noi suntem diletanti. Să lăsăm pe altii – specialisti profesionisti si cu pregătire corespunzătoare in domeniu – să se pronunte! ( Mai ales ar fi de dorit să o facă in spiritul obiectiv al adevărului si a dovezilor istorice, arheologice, genetice, in limitele logicii si a adevărului istoric, fără interes subiectiv particular sau national- ceea ce e cam greu de realizat, asa cum o si dovedesc lucrările si „studiile” de-a lungul timpului!) – In rest … fiecare are dreptul la o părere decentă si de bun simț!…

 9. Adică daci umblau după romani cu tableta în mână sa învețe limba lor în același timp își ștergeau din memorie limba proprie și asta scurt în 170 de ani, -aveau net de mare viteză, mai bun decât al grecilor care 1500 de ani mai târziu au fost sub ocupație turcă vreo 400 de ani șterși de pe fața pământului, și uite ca și azi vorbesc greaca au tradiție și istorie . Doar dorința lor este cea care a făcut posibil asa ceva, exemplu româncele de azi care sau măritat în Italia și Spania vin pe la bunici la țară iar copii lor nu știu un cuvânt în română și ele suntare mândre. Ha ha ha

 10. Cred că toate răspunsurile le are Vaticanul…și nu va face nimeni lumina prea curând deoarece s-ar putea sa existe surprize care sa dea istoria peste cap…

 11. Getii si Tracii blonzi, cu toleranta la lactoza, sunt veniti de pe campiile verzi ale Siberiei, la 4000 de ani dupa locuitorii, vanatori – culegatori de la Cucuteni.

 12. 1. A nu uita că preistoria are adâncimi amețitoare, aplatizate azi! La cca 30.000 dispar “oamenii peșterilor”, neanderthalienii! 2. În arealul dintre fluvii, cu Montes (Oros) Rhipaei coloană vertebrală și Lacul Getic sau Pontul Euxin în centru, era nucleul civilizației bellasce(Bell = Soare, aur, alb, frumos, război) sau rahmane(rohmane), cf. Paștele Blajinilor sau Rohmanilor, ambele presupun pe Bell sau Ra = Soare, iar man = om, asci sau esci = a fi!! Deci Copiii sau Fiii Soarelui, civilizații matriarhale(amma zoon, maică a vieții!, cf. și cele 40k statuete feminine din 50k descoperite!)! 3. Are loc marea invazie Tartariană din Magna Tartaria, din centrul Asiei, simbioza indoeuropeană (hyperborei?! Căci bora = gaură sau bortă polară, din Tartar)! Atunci pare a fi apărut marele neam al tracilor, cu geto-dacii centrali. Vorbeau o indoeuropeană bellasco-rohmanoidă, comună Europei, cel puțin! 4. Din memoriile pierdute ale lui Traian știm că, deși iberic, a înțeles perfect “vechea limbă” rohmanoidă, la vatra unor bătrâni daci! 5. Se știe că nucleul civilizației europene era Tracia, cu Dacia în centru! Romanii erau și ei mulți traci (indoeuropeni), vorbeau, precum toți ceilalți, o rohmanoidă, dar au trecut de la romana vulgaris la latina cărturarilor, ce NU mai este înțeleasă de vorbitorii dialectelor limbii unice!
  6. Dacii sunt învinși, cuceriți mult sub 1/2, iar mândria romana ascunde Adevărul despre daci, prin damnatio mamoriae, ce functioneaza încă(! ). 7. Civizațiile Cucuteni, Boian, Hamangia, Turdaș-Vinca, Gumelnița, spun totul despre daci și înaintașii lor, hyperboreenii sau pelasgii! Bellascii dau vlascii sau vlahii, iar rohmanii, evident! Scrisul lor nemuritor este pe ii, covoare, ouă, pereți, porți, ștergare, dar și pe tăblițele de la Tărtăria sau Tabletele de la Sinaia! Femeile poartă ambele tezaure: codul genetic și codul cifrat al scrisului simbolic, nedescifrat încă! Asta a fost povestea, adevărul încă este ascuns!

 13. Cum va explicati ca in Dacia aflata sub ocupatie romana plantei din familia cucurbitacee ii spune dovleac,bostan,harbuz iar in zona Careiului unde erau dacii liberi se spune cucurbata?Nemtii spun Kurbis.E de inteles.In Germania in fiecare localitate exista un drum facut de romani si asa se si numeste.Au avut si ei romani pe acolo.De unde au scos dacii liberi denumirea plantei cea mai apropiata de cea din latina?

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandări
Alte articole
Thocomer
Citește

Thocomer

Thocomer a fost un voievod care a domnit la sud de Carpați la cumpăna secolelor XIII-XIV. Unii istorici…