Nicolae Alexandru, fiul lui Basarab I, a fost domnul Țării Românești între anii 1352-1364. Se presupune că a fost asociat la domnie începând cu anul 1340.

Pe plan intern, Nicolae Alexandru, a creat principalele instituții ale statului. În 1359 a înființat Mitropolia Ungrovlahiei.

Pe plan extern, Nicolae Alexandru a urmărit consolidarea independenței Țării Românești, orientându-se, se pare, spre papalitate. Unii istorici susțin că Nicolae Alexandru ar fi adoptat catolicismul.

A întreținut bune raporturi cu Ungaria, căreia i-a recunoscut suzeranitatea, lucru confirmat de o diplomă regală din februarie 1355, care preciza: Alexandru al lui Basarab, voievodul nostru din Țara Românească. Relațiile cu Ungaria devin însă tensionate din cauza politicii expansioniste promovată de regele Ludovic I de Anjou, Nicolae Alexandru asumându-și titlul de mare voievod și singur stăpânitor a toată Ungrovlahia.

Nicolae Alexandru a urmărit crearea unor alianțe prin căsătoria fiicelor sale cu diverși conducători din spațiul balcanic. Astfel, Ana s-a căsătorit cu Ivan Stracimir, țarul bulgar de la Vidin, iar Anca s-a căsătorit cu Ștefan Uroș al V-lea, țarul sârbilor.

Conform unor cronici turcești din veacul al XV-lea, se pare că Nicolae Alexandru a fost primul voievod român care a participat la luptele antiotomane. Tot Nicolae Alexandru a fost și primul domn român care a făcut danii mănăstirilor de la muntele Athos.

Nicolae Alexandru a murit pe 16 noiembrie 1364, fiind înmormântat în biserica Mănăstirii Câmpulung.

Nicolae Alexandru
Nicolae Alexandru

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandări
Alte articole
Mircea Ciobanul și Doamna Chiajna
Citește

Doamna Chiajna

Facebook Twitter WhatsApp Telegram Reddit LinkedInChiajna a fost mama domnului muntean Petru cel Tânăr și totodată regentă a…
Cetatea Enisala
Citește

Ivanco

Facebook Twitter WhatsApp Telegram Reddit LinkedInIvanco a fost despot al Dobrogei între anii 1386-1388/1389. Pe plan extern a…
Gheorghe Duca
Citește

Gheorghe Duca

Facebook Twitter WhatsApp Telegram Reddit LinkedInGheorghe Duca a fost voievodul Moldovei între anii 1665-1666, 1668-1671, ianuarie – august…
Despot Vodă
Citește

Despot Vodă

Facebook Twitter WhatsApp Telegram Reddit LinkedInDespot Vodă a fost voievodul Moldovei între anii 1561-1563. Este cel dintâi domn…