Neagoe Basarab a fost domnul Țării Românești între anii 1512 – 1521. A fost fiul lui Basarab Țepeluș și al Neagăi din Hotărani. A fost un domn erudit, cunoscând limbi precum greaca, slavona sau latina. A contribuit, alături de Macarie, de la care a primit o educație aleasă, la tipărirea Liturghierului slavon, a Octoihului și a Tetraevangheliarului, primele din statul sud-carpatic.

A deținut mai multe dregătorii, printre care mare postelnic și mare comis. În 1504 s-a căsătorit cu Despina Milița, fiica despotului sârb Iovan Brancovici, cu care a avut șase copii.

Tronul l-a obținut cu ajutor turcesc, după înfrângerea și uciderea lui Vlad cel Tânăr. Acest lucru a contribuit la menținerea relațiilor pașnice cu Imperiul Otoman, căruia i-a plătit regulat tributul. Relațiile cu Moldova au fost încordate, din cauza faptului că susținea mai mulți pretendenți la tronul acestei țări.

Neagoe Basarab a scris opera Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie (1517-1521), lucrare considerată de Bogdan Petriceicu Hașdeu un ”monument de literatură, politică, filosofie și elocvență”.

A ctitorit și refăcut numeroase biserici și mănăstiri, printre care biserica Mănăstirii Curtea de Argeș și Biserica Sf. Gheorghe.

Neagoe Basarab s-a stins pe 15 septembrie 1521, fiind îngropat în biserica Mănăstirii Curtea de Argeș.

Neagoe Basarab
Neagoe Basarab

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandări
Alte articole
Bartolomeu Dragfi
Citește

Bartolomeu Dragfi

Facebook Twitter WhatsApp Telegram Reddit LinkedInBartolomeu Dragfi a fost voievodul Transilvaniei între anii 1493-1499. Strămoșul său era Dragoș,…
Grigore I Ghica
Citește

Grigore I Ghica

Facebook Twitter WhatsApp Telegram Reddit LinkedInGrigore I Ghica a ocupat tronul Țării Românești de două ori, între anii…
Cetatea Piatra Șoimului
Citește

Roland Borșa

Facebook Twitter WhatsApp Telegram Reddit LinkedInRoland Borșa a deținut funcția de voievod al Transilvaniei în mai multe rânduri…