Menumorut a fost conducătorul unui voievodat din Crișana de la sfârșitul secolului IX până la începutul secolului X. Prima mențiune despre această formațiune locală apare în Gesta Hungarorum, lucrare scrisă de cronicarul Anonymus.

Fiind vasal al Imperiului Bizantin, Menumorut a refuzat cererea lui Arpad de a-i ceda teritoriul de la Someș până la Nir. Împotriva sa, Arpad i-a trimis pe Zobolusu și Thosu care au cucerit cetatea Sătmar.

De asemenea oastea maghiară a cucerit fortăreața Bihorului, după 12 zile de asediu. Această pierdere l-a determinat pe voievodul Menumorut să ceară pace, promițând că va da voievodatul său și mâna fiicei sale fiului lui Arpad, Zulta.

Menumorut a murit în jurul anului 905.

Menumorut
Menumorut

8 comments
    1. Indiferent CĂ e prima sau ultima, a fost făcută de AnonYmus( pe care nu-l PUTEȚI contesta), deci asta e esențială

  1. dE unde si pana unde se considera ca Menumorut a fost ” roman ” ….. de apare in ” istoria romaneasca ” ?
    Se scrie DESPRE EL pe unde a fost, se mai scrie ce a MAI facut , etc dar …… nu se scrie nicaieri ….. cine a fost de fapt el ca persoana ….. CINE I-AU FOST PARINTII ,PREDECESORII LUI …
    Iar mioriticiI NOSTRII DE LA SUD DE cARPATI , CEI CU TRANSHUMANTA DINTR-UN LOC IN ALTUL …… care pe vreme ACEEA ISI DUCEAU VEACUL PRin ” meglenovlahia ” , TERITORIU SITUAT undeva in vecinATATEA gRECIEI ŞI tURCIEI DE AZI ….. IMEDIAT ” L-AU FACUT ” PE ACEST VOIEVOD …. UN rOMAN SADEA . ” CURAT-MURDAR ” AR FI EXCLAMAT MAESTRUL cARAGIALE DACA AR FI TRAIT IN ZILELE NOASTRE LA VEDEREA ACESTOR MATRAPRAZLACURI ISTORICE ….

  2. Ce misto că vă ciondăniți! În acele vremuri ale evului mediu nergru, descălecat-au multe neamuri hoinare alungate din locurile de baștină să caute alte plaiuri pentru viețuire. Unii s-au împcat cu indigenii alții nu prea. Așa că în vremurile dedemult înainte de venirea maghiarilor ținuturile Nord-Dunărene erau supuse stăpânilor vremelnici începând cu Bizanțul și mai apoi după venirea populațiilor fino-ugrice sub asparuch fiind controlate de acești războinici, care mai apoi s-au războit cu o altă populație fino-ugrică, cea a maghiarilor. Așă ca ce mișto că vă ciondăniți! Ș-apăi ce o fost mai întâi: Oul ori Găina?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recomandări
You May Also Like
Mihály Apafi
Citește

Mihály Apafi

Mihály Apafi a fost principe al Transilvaniei între 1661-1690. A fost înscăunat la vârsta de 29 de ani,…
Supplex Libellus Valachorum
Citește

Gherasim Adamovici

Sârb de origine, Gherasim Adamovici a fost un episcop ortodox din Transilvania, care a militat pentru drepturile românilor…
Mormântul lui Lațcu I
Citește

Lațcu

Lațcu a fost voievodul Moldovei între anii 1368-1375. A fost al doilea fiu al lui Bogdan I și…
Pictură interioară de la Biserica Banu din Iași
Citește

Eustatie Altini

Altini Eustatie a fost un pictor român care a răspândit modernismul în pictura religioasă română. În ciuda faptului…