Menumorut a fost conducătorul unui voievodat din Crișana de la sfârșitul secolului IX până la începutul secolului X. Prima mențiune despre această formațiune locală apare în Gesta Hungarorum, lucrare scrisă de cronicarul Anonymus.

Fiind vasal al Imperiului Bizantin, Menumorut a refuzat cererea lui Arpad de a-i ceda teritoriul de la Someș până la Nir. Împotriva sa, Arpad i-a trimis pe Zobolusu și Thosu care au cucerit cetatea Sătmar.

De asemenea oastea maghiară a cucerit fortăreața Bihorului, după 12 zile de asediu. Această pierdere l-a determinat pe voievodul Menumorut să ceară pace, promițând că va da voievodatul său și mâna fiicei sale fiului lui Arpad, Zulta.

Menumorut a murit în jurul anului 905.

Menumorut
Menumorut

15 comments
    1. Indiferent CĂ e prima sau ultima, a fost făcută de AnonYmus( pe care nu-l PUTEȚI contesta), deci asta e esențială

  1. dE unde si pana unde se considera ca Menumorut a fost ” roman ” ….. de apare in ” istoria romaneasca ” ?
    Se scrie DESPRE EL pe unde a fost, se mai scrie ce a MAI facut , etc dar …… nu se scrie nicaieri ….. cine a fost de fapt el ca persoana ….. CINE I-AU FOST PARINTII ,PREDECESORII LUI …
    Iar mioriticiI NOSTRII DE LA SUD DE cARPATI , CEI CU TRANSHUMANTA DINTR-UN LOC IN ALTUL …… care pe vreme ACEEA ISI DUCEAU VEACUL PRin ” meglenovlahia ” , TERITORIU SITUAT undeva in vecinATATEA gRECIEI ŞI tURCIEI DE AZI ….. IMEDIAT ” L-AU FACUT ” PE ACEST VOIEVOD …. UN rOMAN SADEA . ” CURAT-MURDAR ” AR FI EXCLAMAT MAESTRUL cARAGIALE DACA AR FI TRAIT IN ZILELE NOASTRE LA VEDEREA ACESTOR MATRAPRAZLACURI ISTORICE ….

        1. ….dacă e asa înseamnă că nici tu nu ești altceva decât o SULĂDEIAPĂ ….INVEVTAtĂ pe pământul Daciei…..punct

          1. Anonymus a scris lucrarea sa după 300 de ani de la descalecarea ungurilor și nu exista nici o referință de unde a luat datele.
            Prima mențiune scrisa a vlahilor în Transilvania este din începutul secolului 13- lea.

    1. ÎN CE LIMBĂ AI SCRIS PE AICI? ca nu pricep… scrie şi tu ungureşte că poate pricepem şi noi

  2. Ce misto că vă ciondăniți! În acele vremuri ale evului mediu nergru, descălecat-au multe neamuri hoinare alungate din locurile de baștină să caute alte plaiuri pentru viețuire. Unii s-au împcat cu indigenii alții nu prea. Așa că în vremurile dedemult înainte de venirea maghiarilor ținuturile Nord-Dunărene erau supuse stăpânilor vremelnici începând cu Bizanțul și mai apoi după venirea populațiilor fino-ugrice sub asparuch fiind controlate de acești războinici, care mai apoi s-au războit cu o altă populație fino-ugrică, cea a maghiarilor. Așă ca ce mișto că vă ciondăniți! Ș-apăi ce o fost mai întâi: Oul ori Găina?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recomandări
You May Also Like
Sigismund Báthory
Citește

Sigismund Báthory

Sigismund Báthory, fiul lui Cristofor Báthory și al Elisabetei Bocksai, a fost principele Transilvaniei de trei ori, în…
Localizarea Țării Cavarnei
Citește

Balica

Balica a fost conducător al Țării Cavarnei între anii 1346-1347/1348. Conform surselor bizantine, acesta a fost arhonte, fiind…
Constantin Bosianu
Citește

Constantin Bosianu

Constantin Bosianu s-a născut la București la data de 10 februarie 1815. Între anii 1847-1850 a urmat cursurile…