Menumorut a fost conducătorul unui voievodat din Crișana de la sfârșitul secolului IX până la începutul secolului X. Prima mențiune despre această formațiune locală apare în Gesta Hungarorum, lucrare scrisă de cronicarul Anonymus.

Fiind vasal al Imperiului Bizantin, Menumorut a refuzat cererea lui Arpad de a-i ceda teritoriul de la Someș până la Nir. Împotriva sa, Arpad i-a trimis pe Zobolusu și Thosu care au cucerit cetatea Sătmar.

De asemenea oastea maghiară a cucerit fortăreața Bihorului, după 12 zile de asediu. Această pierdere l-a determinat pe voievodul Menumorut să ceară pace, promițând că va da voievodatul său și mâna fiicei sale fiului lui Arpad, Zulta.

Menumorut a murit în jurul anului 905.

Menumorut
Menumorut

17 comments
  1. Indiferent CĂ e prima sau ultima, a fost făcută de AnonYmus( pe care nu-l PUTEȚI contesta), deci asta e esențială

  2. Deci anonimus minte. Minte și Inventează întâmplări, evenimente, nume. Chiar și numele lui e “inventat” . Deci tot ce spune scrie nu are valoare
   A scris lucruri care s- au petrecut cu 300 de ani înainte de existenta lui. Totuși se retine ca adevărat tot ce tine de maghiari și povesti tot ce tine de daci, vlahi, valahi, Volohi, rumuni, Rumini.
   Ori minte și e valabil pentru toată GESTA hungarorum ori este adevărat pentru tot ce spune.
   Este prima mențiune și ultima. Oare?
   Cine au fost părinții lui?
   De unde sa știe anonimul care a inventat istoria Ungariei și a scris-o la 300 de la evenimente.
   A inventat un personaj imaginar ca să legitimeze cucerirea zonei de maghiari?
   Păi nu știa cine a fu fost părinții lui Gyula. Gyula era un nume dat fiecărui conducător maghiar. De unde sa știe un anonim după 300 de ani care erau părinții lui menumorut când nu știa nici numele regelui cu CARE S-a luptat și nici părinții acestuia. Care Gyula? Fiul cui? Tatăl cui?

 1. dE unde si pana unde se considera ca Menumorut a fost ” roman ” ….. de apare in ” istoria romaneasca ” ?
  Se scrie DESPRE EL pe unde a fost, se mai scrie ce a MAI facut , etc dar …… nu se scrie nicaieri ….. cine a fost de fapt el ca persoana ….. CINE I-AU FOST PARINTII ,PREDECESORII LUI …
  Iar mioriticiI NOSTRII DE LA SUD DE cARPATI , CEI CU TRANSHUMANTA DINTR-UN LOC IN ALTUL …… care pe vreme ACEEA ISI DUCEAU VEACUL PRin ” meglenovlahia ” , TERITORIU SITUAT undeva in vecinATATEA gRECIEI ŞI tURCIEI DE AZI ….. IMEDIAT ” L-AU FACUT ” PE ACEST VOIEVOD …. UN rOMAN SADEA . ” CURAT-MURDAR ” AR FI EXCLAMAT MAESTRUL cARAGIALE DACA AR FI TRAIT IN ZILELE NOASTRE LA VEDEREA ACESTOR MATRAPRAZLACURI ISTORICE ….

    1. ….dacă e asa înseamnă că nici tu nu ești altceva decât o SULĂDEIAPĂ ….INVEVTAtĂ pe pământul Daciei…..punct

     1. Anonymus a scris lucrarea sa după 300 de ani de la descalecarea ungurilor și nu exista nici o referință de unde a luat datele.
      Prima mențiune scrisa a vlahilor în Transilvania este din începutul secolului 13- lea.

  1. ÎN CE LIMBĂ AI SCRIS PE AICI? ca nu pricep… scrie şi tu ungureşte că poate pricepem şi noi

   1. daca tu azi iei un televizor, si nu stii ce este pentru ca nu ai mai vazut, si il denumesti avion , iar redenumirea prinde popularitate, asta inseamna ca inainte sa l denumesti tu Avion, obiectul ala nu a existat? incerc sa ti spun cu o logica simpla ca termenul de Vlah este mai nou decat populatia caruia ii este adresata. Dacii, stramosii nostrii erau aici inainte sa apara gestul hungaroring sau cum naiba se numeste lucrarea voastra de control. daca vrei sa intelegi, bine.. daca nu… cui ii pasa sincer…

 2. Ce misto că vă ciondăniți! În acele vremuri ale evului mediu nergru, descălecat-au multe neamuri hoinare alungate din locurile de baștină să caute alte plaiuri pentru viețuire. Unii s-au împcat cu indigenii alții nu prea. Așa că în vremurile dedemult înainte de venirea maghiarilor ținuturile Nord-Dunărene erau supuse stăpânilor vremelnici începând cu Bizanțul și mai apoi după venirea populațiilor fino-ugrice sub asparuch fiind controlate de acești războinici, care mai apoi s-au războit cu o altă populație fino-ugrică, cea a maghiarilor. Așă ca ce mișto că vă ciondăniți! Ș-apăi ce o fost mai întâi: Oul ori Găina?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recomandări
You May Also Like
Localizarea Țării Cavarnei
Citește

Balica

Balica a fost conducător al Țării Cavarnei între anii 1346-1347/1348. Conform surselor bizantine, acesta a fost arhonte, fiind…
Petre Aurelian
Citește

Petre Aurelian

Petre Aurelian a fost o personalitate marcantă a veacului al XIX-lea. S-a născut la 13 decembrie 1833, la…
Scarlat Callimachi
Citește

Scarlat Callimachi

Scarlat Callimachi a ocupat scaunul domnesc atât în Moldova, cât și în Țara Românească. A domnit în Moldova…
Pătrașcu cel Bun
Citește

Pătrașcu cel Bun

Fiul lui Radu Paisie, Pătrașcu cel Bun a fost domnul Țării Românești între anii 1554-1557. Pe plan intern,…