Matei Basarab s-a născut în 1580, la Brâncoveni, în familia marelui dregător Danciu și a Stancăi, rudă cu familia Craioveștilor. Matei Basarab a fost domn al Țării Românești între anii 1632-1654. Înainte de a fi înscăunat domn al Țării Românești, Matei Basarab a fost postelnic, paharnic și mare agă. S-a căsătorit cu sora cărturarului Udriște Năsturel, Elena.

Matei Basarab a urmărit menținerea relațiilor pașnice cu Poarta. Din cauza creșterii datoriilor către Imperiul Otoman, domnul Țării Românești a fost forțat să înăsprească fiscalitatea. Astfel, a adoptat ”darea talerului”, echivalentă cu doi boi și un porc sau nouă porci. De asemenea, a susținut producția manufacturieră. În acens sens a repus în funcțiune minele de la Baia de Aramă și Baia de Fier.

În vremea sa au fost publicate Pravila mica și Îndreptarea legii. În timpul domniei sale a fost adus, pentru prima data, tiparul în Țara Românească.

Pe plan extern, Matei Basarab a avut relații foarte încordate cu domnul Moldovei, Vasile Lupu. Între cei doi au avut loc 5 conflicte armate, toate soldate cu victoria domnului muntean.

Potrivit lui Constantin C. Giurescu, Matei Basarab este cel mai mare ctitor din spațiul românesc.

Matei Basarab a fost înmormântant la Biserica Domnească de la Târgoviște, alături de soția. După profanarea mormintelor, osemintele celor doi au fost strămutate la Mănăstirea Arnota.

Matei Basarab, cel mai mare ctitor din spațiul românesc
Matei Basarab, cel mai mare ctitor din spațiul românesc
Sursa imaginii: aici

Dacă dorești să contribui la dezvoltarea acestui site, o poți face printr-o donație prin intermediul Paypal sau Patreon.
Susține-ne pe Patreon
813 Shares:
1 comentariu
  1. Prima tipografie a fost adusă în Tara Românească în 1508, în timpul domnitorului Radu cel Mare, de către călugărul Macarie. În timpul lui Matei Basarab se reia activitatea de tiparire

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandări
Alte articole
Voievodatul lui Glad
Citește

Glad

Glad a fost un voievod din Banat, fiind menționat în izvoare, pentru prima dată, în cronica lui Anonymus,…
Neagoe Basarab
Citește

Neagoe Basarab

Neagoe Basarab a fost domnul Țării Românești între anii 1512 – 1521. A fost fiul lui Basarab Țepeluș…
Nicolae Mavrocordat
Citește

Nicolae Mavrocordat

Nicolae Mavrocordat, fiul lui Alexandru Mavrocordat Exaporitul și al Sultanei Hrisoscoleu, a fost, vreme de 12 ani, mare…