Matei Basarab

21 mai 2019 | 1 comentariu
www.istorie-romaneasca.ro
Dacă îți place ce facem și vrei să ne susții, o poți face cumpărând un abonament de 3€. Îți mulțumim în avans!
Susține acest proiect

Matei Basarab s-a născut în 1580, la Brâncoveni, în familia marelui dregător Danciu și a Stancăi, rudă cu familia Craioveștilor. Matei Basarab a fost domn al Țării Românești între anii 1632-1654. Înainte de a fi înscăunat domn al Țării Românești, Matei Basarab a fost postelnic, paharnic și mare agă. S-a căsătorit cu sora cărturarului Udriște Năsturel, Elena.

Matei Basarab a urmărit menținerea relațiilor pașnice cu Poarta. Din cauza creșterii datoriilor către Imperiul Otoman, domnul Țării Românești a fost forțat să înăsprească fiscalitatea. Astfel, a adoptat ”darea talerului”, echivalentă cu doi boi și un porc sau nouă porci. De asemenea, a susținut producția manufacturieră. În acens sens a repus în funcțiune minele de la Baia de Aramă și Baia de Fier.

În vremea sa au fost publicate Pravila mica și Îndreptarea legii. În timpul domniei sale a fost adus, pentru prima data, tiparul în Țara Românească.

Pe plan extern, Matei Basarab a avut relații foarte încordate cu domnul Moldovei, Vasile Lupu. Între cei doi au avut loc 5 conflicte armate, toate soldate cu victoria domnului muntean.

Potrivit lui Constantin C. Giurescu, Matei Basarab este cel mai mare ctitor din spațiul românesc.

Matei Basarab a fost înmormântant la Biserica Domnească de la Târgoviște, alături de soția. După profanarea mormintelor, osemintele celor doi au fost strămutate la Mănăstirea Arnota.

Matei Basarab, cel mai mare ctitor din spațiul românesc
Matei Basarab, cel mai mare ctitor din spațiul românesc
Sursa imaginii: aici

Distribuie mai departe
Recomandarea săptămânii: Adam Burakowski - Dictatura lui Nicolae Ceaușescu (1965-1989). Geniul Carpaților

Ce mai citesc alții

1 comentariu Adaugă comentariu

  • #1

    Prima tipografie a fost adusă în Tara Românească în 1508, în timpul domnitorului Radu cel Mare, de către călugărul Macarie. În timpul lui Matei Basarab se reia activitatea de tiparire

    răspunde
  • Adaugă un comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii. Adresa de mail nu va fi publicată.
    Prin postarea acestui comentariu declari că ai citit și ești de acord cu termenii și condițiile acestui site.