Matei Basarab, cel mai mare ctitor din spațiul românesc

21 mai 2019 Timp de lectură: 2 minute

Matei Basarab, s-a născut în 1580, la Brâncoveni, în familia marelui dregător Danciu și al Stancăi, rudă cu familia Craioveștilor. Matei Basarab a fost domn al Țării Românești între anii 1632-1654. Înainte de a fi înscăunat domn al Țării Românești, Matei Basarab a fost postelnic, paharnic și mare agă. S-a căsătorit cu sora cărturarului Udriște Năsturel, Elena.

Matei Basarab
Sursa imaginii: aici

Matei Basarab a urmărit menținerea relațiilor pașnice cu Poarta. Din cauza creșterii datoriilor către Imperiul Otoman, domnul Țării Românești a fost forțat să înăsprească fiscalitatea. Astfel, a adoptat ”darea talerului”, echivalentă cu doi boi și un porc sau nouă porci. De asemenea, a susținut producția manufacturieră. În acens sens a repus în funcțiune minele de la Baia de Aramă și Baia de Fier.

În vremea sa au fost publicate Pravila mica și Îndreptarea legii. În timpul domniei sale a fost adus, pentru prima data, tiparul în Țara Românească.

Pe plan extern, Matei Basarab a avut relații foarte încordate cu domnul Moldovei, Vasile Lupu. Între cei doi au avut loc 5 conflicte armate, toate soldate cu victoria domnului muntean.

Potrivit lui Constantin C. Giurescu, Matei Basarab este cel mai mare ctitor din spațiul românesc.

Matei Basarab a fost înmormântant la Biserica Domnească de la Târgoviște, alături de soția. După profanarea mormintelor, osemintele celor doi au fost strămutate la Mănăstirea Arnota.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *