Litovoi a fost conducătorul primului voievodat din nord-estul Olteniei, dependent de coroana maghiară. Prima mențiune despre această formațiune locală apare în Diploma cavalerilor ioaniți, act emis de regele maghiar Bela al IV-lea, la 2 iunie 1247. Această diplomă preciza că toate formațiunile locale intrau sub stăpânirea cavalerilor ioaniți, excepție făcând voievodatul lui Litovoi.

Forța militară de care dispunea voievodul l-a determinat pe rege să specifice că românii erau obligați să acorde sprijin ungurilor și cavalerilor ioaniți pentru respingerea atacurilor externe.

Spre finalul secolului al XIII-lea, voievodul Litovoi a refuzat să mai recunoască suzeranitatea Ungariei și a purces să ocupe unele teritorii aflate sub stăpânire maghiară. Un act de danie emis de regele maghiar Ladislau la 8 ianuarie 1285 consemnează încercarea voievodului de a se emancipa de suzeranitatea maghiară.

Și, în sfârșit, când, fiind încă copil, începusem noi a domni după moartea prea iubitului nostru tată, iar voievodul Litovoi, împreună cu frații săi, în infidelitatea sa, ocupase pentru sine o parte din regatul nostru existentă dincolo de munți și cu toate avertismentele noastre nu s-a îngrijit să plătească veniturile ce se cuveneau din acea parte, l-am trimis împotriva lui pe desnumitul magistru Georgius, care, luptând împotriva aceluia cu cea mai mare credință, l-a ucis pe el, iar pe fratele lui, cu numele Bărbat, l-a luat în captivitate și ni l-a adus nouă; pe deasupra pentru răscumpărarea acestuia noi am stors o sumă nu mică de bani și astfel prin serviciile acestui magistru Georgius a fost reașezat iar tributul nostru din acele părți.

Acest fapt i-a determinat pe unguri să trimită împotriva sa o oaste condusă de magistrul Gheorghe, care l-a ucis și l-a capturat pe fratele său, Bărbat. Cel din urmă a fost răscumpărat cu o mare sumă de bani.

Litovoi a fost primul voievod care a încercat să constituie un stat românesc de sine stătător la sud de Carpați.

Litovoi
Litovoi

3 comments
  1. NU ȘTIU CUM SE FACE DAR TOT MAI MULTE DATE DE INTERES ISTORIC APAR CU RADACINI IN VALAHIA… 😉🤭

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recomandări
You May Also Like
Constantin Ipsilanti
Citește

Constantin Ipsilanti

Constantin Ipsilanti a fost domn al Moldovei între anii 1799-1801 și 1806-1807, respectiv al Țării Românești între anii…
Constantin Argetoianu, în prim plan
Citește

Constantin Argetoianu

Constantin Argetoianu (1871-1953) a fost un om politic, rămas cunoscut în istorie datorită memoriilor scrise, în care relatează…
Mircea Ciobanul
Citește

Mircea Ciobanul

Mircea Ciobanul a fost domnul Țării Românești între anii 1545-1552, 1553-1554 și 1558-1559. S-a născut în familia lui…
Scarlat Callimachi
Citește

Scarlat Callimachi

Scarlat Callimachi a ocupat scaunul domnesc atât în Moldova, cât și în Țara Românească. A domnit în Moldova…