Letopisețul anonim al Moldovei

23 octombrie 2015 | Nici un comentariu
www.istorie-romaneasca.ro
Dacă ai un articol pe care vrei să-l publici pe acest site, trimite-ne un mail la adresa [email protected]

Textul face parte din una dintre cronicile scrise în secolele XV-XVI și consemnează faptul că moldovenii și muntenii sunt de același neam.

În anul 7015 [1507], octombrie 28, a intrat domnul Ion Bogdan voievod în Țara Muntenească cu toate oștile, la locul Rătesații, la Moghila Căiata, pe partea Rebnei. Și acolo a venit un sol de la Radul voievod, un călugăr anume Macsimian, fiul lui Despot, țarul sârbesc, și a rugat pe domnul Bogdan voievod cu multe rugăminți, să se împace cu Radul voievod pentru că sunteți creștini și rude. Și au fost între dânșii multe vorbe și multă rugăminte din partea călugărului. Și domnul Bogdan voievod, văzând atâta rugăminte, a îndeplinit și voievodul voia lui pentru pace. Și apoi a trimis cu el pe un sol al său la Radul voievod. [Și acolo a jurat Radul voievod] cu toți boierii săi pe sfânta evanghelie să ție pace veșnică și hotarul după vechiul hotar. Și domnul Bogdan voievod văzând atâta rugăminte și jurământ a făcut [la fel și s-a întors la ale sale].

Distribuie mai departe
Dacă îți place acest site și vrei să ajuți la dezvoltarea lui, o poți face prin intermediul Patreon, cumpărând un abonament de 2€.
Susține acest proiect

Ce mai citesc alții

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii. Adresa de mail nu va fi publicată.
Prin postarea acestui comentariu declari că ai citit și ești de acord cu termenele și condițiile acestui site.