Poți susține financiar acest proiect prin intermediul Patreon.

Ion Vodă cel Viteaz, ultimul voievod moldovean care s-a opus turcilor pe câmpul de luptă

Ion Vodă cel Viteaz a fost domn al Moldovei din februarie 1572 până în iunie 1574. A rămas cunoscut în istorie pentru actele sale de vitejie împotriva turcilor. Unii i-au spus cel Cumplit din cauza faptului că avea un comportament dur în ceea ce-i privea boieri, asemenea lui Alexandru Lăpușneanu. Alții l-au poreclit Armeanul, deoarece mama sa era armeancă.

A fost fiul nelegitim al lui Ștefăniță. A ocupat tronul cu ajutorul turcilor și al domnului muntean Alexandru al II-lea Mircea, detronându-l astfel pe Bogdan Lăpușneanu. Relațiile cu boierii au fost foarte tensionate. Mai mult decât atât, domnul Moldovei a dejucat complotul unor boieri, pe care i-a executat.

A promovat o politică externă echilibrată. A căutat să se apropie de polonezi și austrieci pentru a obține sprijin în luptele cu turcii. A recunoscut suzeranitatea Poloniei la data de 7 iulie 1572.

Relațiile cu otomanii s-au răcit în 1574 ca urmare a creșterii tributului. Poarta a trimis o oaste armată în Moldova, însă aceasta a eșuat în fața lui Ion Vodă cel Viteaz în bătălia de la Jiliște, dată la 24 aprilie 1574. Ion Vodă cel Viteaz obține multiple victorii la Brăila, Tighina și Cetatea Albă. O parte din armata moldovenilor pătrunde în Țara Românească și-l schimbă pe Alexandru al II-lea Mircea, care devenise ostil Moldovei.

Succesul, însă, a fost efemer, din cauza regrupării otomanilor care, aliați cu tătarii, îl înving pe Ion Vodă cel Viteaz în apropierea lacului Cahul, la 10-11 iunie 1574. Trădat de boieri, domnul Moldovei s-a predat turcilor, care l-au înjunghiat și i-au tăiat capul pe care l-au înfipt într-o țeapă. Capul a luat drumul Bucureștiului în timp ce trupul său a fost legat de două cămile și dezmembrat.

Unii istorici sunt de părere că Ion Vodă cel Viteaz a fost ultimul voievod al Moldovei care s-a opus turcilor pe câmpul de luptă.

Ion Vodă cel Viteaz
Ion Vodă cel Viteaz
Cosmin FLOREA15 februarie 20202 minute1.6260
Diploma cavalerilor ioaniti

Diploma cavalerilor ioaniți (1247)

Ceremonie de încoronare

Ceremonia de încoronare a voievozilor români

Intră în grupul pasionaților de istorie de pe acebook.
Adaugă comentariu

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii. Adresa de mail nu va fi publicată.
Prin postarea acestui comentariu declari că ai citit și ești de acord cu termenele și condițiile acestui site.