Ioan Zápolya a fost voievodul Transilvaniei între anii 1510-1526 și regele Ungariei între 1526-1540. S-a născut în familia lui István Zápolya și a prințesei Hedviga.

Pe plan intern a urmărit să-și consolideze domnia în Transilvania, iar după moartea regelui maghiar Ludovic al II-lea a pretins tronul Ungariei, tron râvnit și de Ferdinand de Habsburg, cumnatul defunctului.

În cursul anului 1526, atât Ioan Zápolya cât și Ferdinand de Habsburg sunt proclamați regi ai Ungariei de către susținătorii lor. În anii următori se dau lupte grele între cei doi, confruntări încheiate cu pacea de la Oradea din 4 februarie 1538, prin care Ioan Zápolya păstra Transilvania și Ungaria, fiind recunoscut rege de Ferdinand de Habsburg, care devenea succesorul acestuia la tronul maghiar. În conflictele pentru tron, Ioan Zápolya s-a bucurat de ajutorul Imperiului Otoman, al Franței, al Poloniei și al Moldovei.

Relațiile între Ioan Zápolya și Ferdinand de Habsburg devin iarăși tensionate în urma căsătoriei regelui maghiar cu Isabella, fiica regelui Sigismund I al Poloniei. De această dată, Ferdinand de Habsburg avea adepți și în rândul nobililor transilvăneni, a căror influență a dus la depunerea celor doi voievozi.

Ioan Zápolya moare pe 22 iulie 1540, la Sebeș.

Ioan Zapolya
Ioan Zapolya

6 comentarii
  1. Ungaria nu a fost distrusa, este varza la istorie. In primul rand nu toata Ungaria a fost cucerita si facuta pasalac in al doilea rand turcii nu aveau interesul sa distruga Ungaria, care era cel mai frumos regat din Europa de est si centrala.
   Zapolya a ramas rege peste Ungaria si Transilvania. Chiar daca o parte a Ungariei a fost stapanita de turci, asta nu inseamna desfiintarea ei, la fel cum nu a fost desfiintata nici sub imperiul habsburgic.
   Inafara de asta, Valahia si Moldova ar fi fost tot tzimpul pasalac, daca pentru turci ar fi prezentat mai mult interes decat tributul in forma de bani, bunuri si copii, dar pe turci nu i-a interesat chiar atata aceste regiuni pentru a investi resurse banesti, umane plus armata pentru a face administratii tipica unui pasalac. Intr-un cuvant, turcii nu voiau sa trimita
   administratie in aceste tari pentru ca nu prezentau destul interes.

 1. I-auzi, comentariu la Michiduță! Zice că turcii nu au vrut să cucerească toată Ungaria pentru că ar fi fost ”cel mai frumos regat din Europa de Est și Centrală”! Prin urmare, turcaleții erau așa de sensibili încît iar Ungaria așa de drăgălașă încît i-a vrăjit, i-a hipnotizat și i-a prostit pe bieții sultănași încît aceștia și-au zis în lacrimi în timp ce cădeau pe spate în extaz:”nu putem atinge nici cu aerul răsuflării noastre păgîne așa giuvaer catolicesc al lui Allah lăsat pe Pămînt! Dar iau această felie binecuvîntată spre vecinică aducere aminte că noi și ungurii sîntem de-un neam…”

 2. In timp ce au fost alesi chiar doua regi cum putea sa vorbească despre ” distrugerea regatului maghiar la Mohacs”? Sunt istorici care asa vorbesc, dar ei falsifica istoria. Regatul maghiar a existat si dupa Mohács cu capitala in Bratislava cu un teritoriu micșorat , acolo a functionat Dieta și instituțiile statului. Aceste sunt cunostiinte istorice din clasa a șasea, dar unii cu bucurie afirma despre minciunea in legatura cu distrugerea regatului maghiar.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Recomandări
Alte articole
Ieremia Movilă
Citește

Ieremia Movilă

Ieremia Movilă a fost domnul Moldovei între anii 1595- mai 1600 și septembrie 1600 – 1606. A ajuns…
Vlad Dracul
Citește

Vlad Dracul

Vlad Dracul a fost domnul Țării Românești între anii 1437-1442 și 1443-1447. A fost fiul lui Mircea cel…
Mormântul lui Lațcu I
Citește

Lațcu

Lațcu a fost voievodul Moldovei între anii 1368-1375. A fost al doilea fiu al lui Bogdan I și…