Ioan Zápolya a fost voievodul Transilvaniei între anii 1510-1526 și regele Ungariei între 1526-1540. S-a născut în familia lui István Zápolya și a prințesei Hedviga.

Pe plan intern a urmărit să-și consolideze domnia în Transilvania, iar după moartea regelui maghiar Ludovic al II-lea a pretins tronul Ungariei, tron râvnit și de Ferdinand de Habsburg, cumnatul defunctului.

În cursul anului 1526, atât Ioan Zápolya cât și Ferdinand de Habsburg sunt proclamați regi ai Ungariei de către susținătorii lor. În anii următori se dau lupte grele între cei doi, confruntări încheiate cu pacea de la Oradea din 4 februarie 1538, prin care Ioan Zápolya păstra Transilvania și Ungaria, fiind recunoscut rege de Ferdinand de Habsburg, care devenea succesorul acestuia la tronul maghiar. În conflictele pentru tron, Ioan Zápolya s-a bucurat de ajutorul Imperiului Otoman, al Franței, al Poloniei și al Moldovei.

Relațiile între Ioan Zápolya și Ferdinand de Habsburg devin iarăși tensionate în urma căsătoriei regelui maghiar cu Isabella, fiica regelui Sigismund I al Poloniei. De această dată, Ferdinand de Habsburg avea adepți și în rândul nobililor transilvăneni, a căror influență a dus la depunerea celor doi voievozi.

Ioan Zápolya moare pe 22 iulie 1540, la Sebeș.

Ioan Zapolya
Ioan Zapolya

10 comments
  1. Nimic despre distrugerea Ungariei la Mohacs1526!!! Așa văd unii istoria. Cu evenimente trecute sub tăcere

    1. Ungaria nu a fost distrusa, este varza la istorie. In primul rand nu toata Ungaria a fost cucerita si facuta pasalac in al doilea rand turcii nu aveau interesul sa distruga Ungaria, care era cel mai frumos regat din Europa de est si centrala.
      Zapolya a ramas rege peste Ungaria si Transilvania. Chiar daca o parte a Ungariei a fost stapanita de turci, asta nu inseamna desfiintarea ei, la fel cum nu a fost desfiintata nici sub imperiul habsburgic.
      Inafara de asta, Valahia si Moldova ar fi fost tot tzimpul pasalac, daca pentru turci ar fi prezentat mai mult interes decat tributul in forma de bani, bunuri si copii, dar pe turci nu i-a interesat chiar atata aceste regiuni pentru a investi resurse banesti, umane plus armata pentru a face administratii tipica unui pasalac. Intr-un cuvant, turcii nu voiau sa trimita
      administratie in aceste tari pentru ca nu prezentau destul interes.

      1. DUPA MOARTEA LUI IANCU DE HUNEDOARA SI A FIULUI SAU MATEI CORVIN, UNGARIA A INCETAT SA EXISTE ….!!!!! Pentru scurt timp nebuna de sisi le-a adus maretia mult visata (1865-1917) , dupa care ungaria a fost adusa cu picioarele pe pamant…!!!

        1. După Matia a domnit vladislav II, apoi fiul sau Lidovic ii și nici după Mohács nu a fost distrus regatul maghiar.

  2. I-auzi, comentariu la Michiduță! Zice că turcii nu au vrut să cucerească toată Ungaria pentru că ar fi fost ”cel mai frumos regat din Europa de Est și Centrală”! Prin urmare, turcaleții erau așa de sensibili încît iar Ungaria așa de drăgălașă încît i-a vrăjit, i-a hipnotizat și i-a prostit pe bieții sultănași încît aceștia și-au zis în lacrimi în timp ce cădeau pe spate în extaz:”nu putem atinge nici cu aerul răsuflării noastre păgîne așa giuvaer catolicesc al lui Allah lăsat pe Pămînt! Dar iau această felie binecuvîntată spre vecinică aducere aminte că noi și ungurii sîntem de-un neam…”

    1. tataie,Conduci detasat in comentarii………ar fi interesant de publicat una carte de comentarii istorice…

    2. Scopul principal al turcilor a fost ocuparea Imperiului Habsburgic , deaccea au fost atacate Părțile vestice a Regatului Maghiar. Viena a fost atacat două ori prin Ungaria.

  3. In timp ce au fost alesi chiar doua regi cum putea sa vorbească despre ” distrugerea regatului maghiar la Mohacs”? Sunt istorici care asa vorbesc, dar ei falsifica istoria. Regatul maghiar a existat si dupa Mohács cu capitala in Bratislava cu un teritoriu micșorat , acolo a functionat Dieta și instituțiile statului. Aceste sunt cunostiinte istorice din clasa a șasea, dar unii cu bucurie afirma despre minciunea in legatura cu distrugerea regatului maghiar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recomandări
You May Also Like
Gheorghe Duca
Citește

Gheorghe Duca

Gheorghe Duca a fost voievodul Moldovei între anii 1665-1666, 1668-1671, ianuarie – august 1672 și 1678-1683 și al…
Cetatea Piatra Șoimului
Citește

Roland Borșa

Roland Borșa a deținut funcția de voievod al Transilvaniei în mai multe rânduri (mai – octombrie 1282, 1284-1288,…