Ioan Vodă cel Viteaz, cunoscut și sub numele de Ioan Vodă cel Cumplit sau Ioan Vodă Armeanul, s-a născut în anul 1521, fiind fiul nelegitim al lui Ștefăniță Vodă cu o armeancă. A fost căsătorit de două ori, mai întâi cu Maria Rostowski, apoi cu Maria Huru. A avut un singur fiu, cu Maria Huru, pe Ștefan Surdul, care a fost domn al Țării Românești vreme de doi ani.

Prima tentativă de a prelua tronul Moldovei a avut loc în 1551, însă a eșuat. După acest episod, a luat calea pribegiei, trăind în Polonia, apoi la Curtea țarului rus Ivan al IV-lea cel Groaznic. A trăit câțiva ani și în Imperiul Otoman, unde s-a ocupat cu comerțul de pietre prețioase. Aici a acumulat o mare avere. Cu banii strânși și cu ajutorul sultanului, a reușit să obțină scaunul domnesc, detronându-l pe Bogdan Lăpușneanu.

A domnit în Moldova între anii 1572-1574.

Pe plan intern, Ioan Vodă a avut o relație conflictuală cu boierii. Nu a ezitat să-i omoare pe cei care îi erau împotrivă, chiar și în ziua de Paști. Astfel, la 6 aprilie 1572, execută un grup de boieri în frunte cu Ionasco Sbierea, care uneltea împotriva lui.

A reorganizat Sfatul Domnesc, a câștigat încrederea păturilor inferioare ale societății, bucurându-se de sprijinul răzeșilor. A avut relații tensionate cu unii reprezentanți ai Bisericii din cauza confiscării anumitor proprietăți. În 1572, a acordat privilegii comerciale negustorilor bistrițeni. A înzestrat armata cu arme de foc, oastea moldavă având peste 100 de tunuri în dotare.

A avut o relație sinuoasă cu puterile vecine. La începutul domniei, s-a aflat într-o stare conflictuală cu polonii din cauza cetății Hotin pe care a recuperat-o în 1572. Ulterior, relațiile se îmbunătățesc odată cu recunoașterea suzeranității polone de către domnul Moldovei la 7 iulie 1572.

Încă de la începutul domniei, Ioan Vodă a plătit tribut turcilor până în 1574. A refuzat dublarea tributului, ceea ce l-a determinat pe sultan să inițieze o campanie militară împotriva sa, urmărind să instaleze în fruntea Moldovei pe Petru Șchiopul. Confruntarea a avut loc la Jiliște, în județul Vrancea, la 24 aprilie 1574, otomanii fiind zdrobiți de oastea moldavă și cazaci. Seria victoriilor continuă: îi învinge pe turci la Brăila, Tighina și Cetatea Albă. Mai mult decât atât, un corp de oaste moldavă pătrunde pe teritoriul Țării Românești, ajunge la București, unde înscăunează domn pe Vintilă, un prieten al voievodului moldovean. Acesta nu a domnit decât 4 zile, fiind ucis de boierii fideli lui Alexandru al II-lea Mircea. Seria victoriilor se termină la 10 iunie 1574, când Ioan Vodă este învins la Iezerul Cahulului de otomani și tătari. La acest rezultat a contribuit și trădarea unor boieri moldoveni care urmăreau îndepărtarea lui Ioan Vodă din fruntea Moldovei.

Pe 11 iunie 1574, conștientizând că pierde bătălia de la Roșcani, Ioan Vodă s-a predat comandantului trupelor otomane. În aceeași zi, turcii i-au legat trupul de patru cămile, care l-au despicat.

Potrivit tradiției, în fața acestor clipe groaznice, Ioan Vodă ar fi afirmat:

Caută că eu multe feliuri de morți groaznice am făcut, iară această moarte n-am știut să o fi făcut

4 comments
  1. Domnitorii ROMANII , au greșit. Eu urmăream INAMICUL până când îl distrugem în țară lui . INAMICUL distrus iti asigura pacea sute de ani . INSIST SA DISTRUGETI INAMICUL atât din interior cat si fin exterior pentru a asigura pacea pentru sute D ani

    1. da dom’le , trebuia sa-i urmareasca pe turci pina la Stambul si sa le dea foc la oras, pe lesi pina la varsovia , pe tatari pina la Moscova si pe cazaci pina la Vladivostoc …pe drum ii termina si pe chinezi si mongoli iar la urma , cu un ultim efort dadea foc si Japonie…aVeam Pace pina dupa colt…si cum adica cum ? simplu ..

  2. Domnitorul care a întărit capitala Moldovei la Iași: era mai aproape de noii lui aliați,cazacii zaporojeni, împreună cu care dorea să lupte împotriva imperiului Otoman. Unul dintre domnitorii care au participat direct la lupte,dotat cu o putere fizică de invidiat și un curaj pe măsură.La moartea lui, turcii s-au aruncat pe rămășițele sale ( cum au făcut cu 25 de ani mai târziu mercenarii valoni cu Mihai Viteazul) , încercând să ia “suveniruri” : batiste înmuiate în sângele său, chiar bucăți de os și de piele. Sperau astfel sa “moștenească” ceva din vitejia sa, vrednicia pe câmpul de bătaie, norocul și voința lui de neclintit care i-au adus o carieră pe măsură..

  3. „Traditia” cu ce-a spus el cand a fost dezmembrat de camile, este, de fapt, una dintre poveștile lui Ion neculce, din „o samă de cuvinte”. In realitate, conform cronicarilor turci, el a fost injunghiat de comandantul otoman, fata de care a avut o atitudine extrem de jignitoare, si nu era in viata cand trupul i-a fost dezmembrat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recomandări
You May Also Like
Patimile și moartea Domnului și Mântuitorului nostru Isus Hristos
Citește

Vasile Aaron

Vasile Aaron a fost un poet care a trăit în Transilvania la cumpăna secolelor XVIII-XIX. Provenind dintr-o familie…
Radu de la Afumați
Citește

Radu de la Afumați

Radu de la Afumați a ocupat scaunul domnesc din Țara Românească în mai multe rânduri: ianuarie 1522 –…