Ioan Gheorghe Caragea a fost domn al Țării Românești între anii 1812-1818. S-a născut în familia marelui dragoman Gheorghe Caragea și a Sultanei, fiica fostului voievod al Moldovei, Ioan Mavrocordat.

Asemenea celorlalți domni fanarioți, Ioan Gheorghe Caragea a cumpărat tronul Țării Românești. A căutat să-și recupereze banii printr-o fiscalitate excesivă. În timpul domniei sale, Țara Românească s-a confruntat cu mai multe probleme, cea mai gravă fiind ciuma din 1813 care a provocat aproximativ 70000 de morți în Țara Românească.

Pe lângă ciuma din 1813, Ioan Gheorghe Caragea s-a confruntat și cu opoziția boierilor. Pe unii i-a silit să plece din țară, printre care marele vornic Constantin Bălăceanu, marele logofăt Grigore Ghica și marele vistier Constantin Filipescu.

În 1816 a dejucat complotul organizat de Michael Gross, un supus de-al său.

În domeniul legislativ a dispus realizarea Legiuirii Caragea, lucrare întocmită de Athanasios Hristopoulos și Ștefan Nestor.

În domeniul învățământului a fost inaugurată școala domnească de la Sfântul Sava, condusă de Gheorghe Lazăr.

Ioan Gheorghe Caragea a renunțat la tron înainte de a fi mazilit de către Poartă, stabilindu-se definitiv în Grecia, unde a murit pe data de 8 ianuarie 1845.

Ioan Gheorghe Caragea
Ioan Gheorghe Caragea

1 comment
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recomandări
You May Also Like
Regele Alexandru I și Regina Maria ai Iugoslaviei
Citește

Principesa Mărioara

Principesa Mărioara s-a născut pe 27 decembrie 1899, la Gotha, în Germania. A fost botezată Maria, însă i…
Litovoi
Citește

Litovoi

Litovoi a fost conducătorul primului voievodat din nord-estul Olteniei, dependent de coroana maghiară. Prima mențiune despre această formațiune…