Herodot despre geți

Cosmin FLOREA24 iunie 20142 minute2740

Fragmentele de mai jos fac parte din lucrarea Istorii a lui Herodot și oferă informații despre geți și religia lor, reprezentând prima mențiune istorică despre geți.

XCIII. Înainte de a ajunge la Istru, Darius îi supune mai întâi pe geți care se cred nemuritori, căci tracii care au în stăpânirea lor Salmydessos [localitate în Tracia] și care locuiesc la miazănoapte de Apollonia și de orașul Mesambria – numiți scyrmiazi și nipsei [ popor învecinat cu geții] – i s-au închinat lui Darius fără nici un fel de împotrivire. Geții însă, care luaseră hotărârea nesăbuită de a-l înfrunta, au fost robiți pe dată, măcar că ei sunt cei mai viteji și mai drepți dintre traci.

XCIV. Iată în ce chip se socot ei nemuritori: credința lor este că ei nu mor, ci că cei care piere se duce la Zalmoxis – divinitatea lor – pe care unii îl cred același cu Gebeleizis. Tot în al cincilea an aruncă sorții, și întotdeauna pe acel dintre ei pe care cade sortul îl trimit cu solie la Zalmoxis, încredințându-i de fiecare dată toate nevoile lor.

Trimiterea solului se face astfel: câțiva dintre ei, așezându-se la rând, țin cu vârful în sus trei sulițe, iar alții, apucându-l de mâini și de picioare pe cel trimis la Zalmoxis îl leagănă de câteva ori și apoi făcându-i vânt, îș aruncă în sus peste vârfurile sulițelor. Dacă în cădere, omul moare străpuns, rămân încredințați că zeul le este binevoitor; dacă nu moare, atunci îl învinuiesc pe sol, numindu-l că este un om rău; după ce aruncă vina pe el, trimit pe un altul. Tot ce au cerut îi spun solului cât mai e în viață. Când tună și fulgeră, tracii trag cu săgețile în sus, spre cer, și își amenință zeul, căci ei nu recunosc vreun alt zeu în afară de al lor.

Ne bucurăm că ai citit acest articol.
Poți susține financiar acest proiect prin intermediul Patreon.
Intră în grupul pasionaților de istorie de pe acebook.
Arrian

Istrul în viziunea istoricului grec Arrian

Cetatea Piatra Șoimului

Roland Borșa și relația oscilantă cu Regatul Ungariei

Adaugă comentariu

  Adaugă un comentariu

  Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii. Adresa de mail nu va fi publicată.
  Prin postarea acestui comentariu declari că ai citit și ești de acord cu termenele și condițiile acestui site.

  error: Lectură plăcută!
  Transmite-i unui prieten
  Bună ziua,


  V-am trimis acest articol în ideea că poate vă interesează subiectul. Îl puteți accesa la acest link: https://www.istorie-romaneasca.ro/herodot-despre-geti/


  Istorie Românească
  https://www.istorie-romaneasca.ro

  Facebook: https://www.facebook.com/istorie.romaneasca
  Instagram: https://www.instagram.com/istorieromaneasca/
  Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCO-_7o5LaOBvUfzQtAGkFFg
  Vimeo: https://vimeo.com/istoriero