Gyula cel Bătrân s-a născut în familia lui Horca, bunicul său fiind Tuhutum. Gyula a fost fratele lui Zubor și unchiul lui Gyula cel Tânăr. Ducele ultrasilvan a avut două fete, Carolta (Oltul Negru) și Șarolta (Oltul Alb), cea din urmă dându-i naștere primului rege maghiar creștinat, Ștefan I cel Sfânt.
A fost unul dintre ducii Terrei Ultrasilvana din secolul X. Nu se cunosc foarte multe detalii despre acest duce, fiind un personaj destul de controversat în istoriografia română. Unele izvoare îi atribuie acestuia extinderea ducatului lui Gelu până la bazinul Mureșului mijlociu. Gyula a stabilit capitala la Bălgrad (vechea cetate Alba, care îi preia numele – Alba lui Gyula / Iuliu = Alba Iulia).
Cronicarii bizantini Ioannes Skylitzes și Georgios Kedrenos afirmă că Gyula s-a deplasat la Constantinopol pentru a se boteza în rit oriental. Acest episod s-a petrecut pe la jumătatea veacului X. În urma acestui eveniment, împăratul Bizanțului, Constantin al VII-lea Porfirogenetul, l-a recompensat cu titlul de patrikios (patriciu). La întoarcere, Gyula a adus cu el pe călugărul Hierotheos pe care-l numește episcop al valahilor. Sarcina acestuia era de a organiza Biserica locală. Prin acest fapt se urmărea extinderea și consolidarea creștinismului în rândul locuitorilor din spațiul intracarpatic.
8 comments
Foarte bine de știut.
Până acum nu am auzit de acest Gyula cel Bătrân.
Cred ca nici hungurii.
A nu ști ceva nu înseamnă că nu a existat!
Prima săptămână din postul Paștilor ungurii o numesc săptămâna albă-asemeni ortodocșilor (SĂPTĂMÂNA BRÂNZEI), termen rămas de pe vremea când pe calea ortodoxiei. Catolicii consideră brânza aliment de post.
De ce folosiți numele traduse de unguri ?…și nu folosiți numele adevărat….Iulius cel Bătrân …nume latin
Gelu este tot o formă a lui Gyula , respectiv iulius.
Gelu cel batrân.
GeLu, nu are a face cu Gyula. Gyula este varianta maghiară a numelui Iuliu, pe gând Gelu provine din derivarea numelui Gheorghe
Numai ca la ortodocsi se numea câșlegi ,/din latina,,(inteleg la romani) săptămâna brinzei era mai degrabă cand aveai dreptul sa ti primesti partea de la cioban!
Mira