Gyula cel Bătrân s-a născut în familia lui Horca, bunicul său fiind Tuhutum. Gyula a fost fratele lui Zubor și unchiul lui Gyula cel Tânăr. Ducele ultrasilvan a avut două fete, Carolta (Oltul Negru) și Șarolta (Oltul Alb), cea din urmă dându-i naștere primului rege maghiar creștinat, Ștefan I cel Sfânt.

A fost unul dintre ducii Terrei Ultrasilvana din secolul X. Nu se cunosc foarte multe detalii despre acest duce, fiind un personaj destul de controversat în istoriografia română. Unele izvoare îi atribuie acestuia extinderea ducatului lui Gelu până la bazinul Mureșului mijlociu. Gyula a stabilit capitala la Bălgrad (vechea cetate Alba, care îi preia numele – Alba lui Gyula / Iuliu = Alba Iulia).

Cronicarii bizantini Ioannes Skylitzes și Georgios Kedrenos afirmă că Gyula s-a deplasat la Constantinopol pentru a se boteza în rit oriental. Acest episod s-a petrecut pe la jumătatea veacului X. În urma acestui eveniment, împăratul Bizanțului, Constantin al VII-lea Porfirogenetul, l-a recompensat cu titlul de patrikios (patriciu). La întoarcere, Gyula a adus cu el pe călugărul Hierotheos pe care-l numește episcop al valahilor. Sarcina acestuia era de a organiza Biserica locală. Prin acest fapt se urmărea extinderea și consolidarea creștinismului în rândul locuitorilor din spațiul intracarpatic.

12 comments
 1. Prima săptămână din postul Paștilor ungurii o numesc săptămâna albă-asemeni ortodocșilor (SĂPTĂMÂNA BRÂNZEI), termen rămas de pe vremea când pe calea ortodoxiei. Catolicii consideră brânza aliment de post.

  1. De ce folosiți numele traduse de unguri ?…și nu folosiți numele adevărat….Iulius cel Bătrân …nume latin

   1. Fiindcă Gelu, Iuliu sau Iulia provin din limba maghiară, unde Gyula era denumirea unui conducător militar al unui teritoriu. Cu timpul in limba maghiară gyula a devenit nume. În cronica lui Anonymus, singura în care apare numele lui Gelu, gelu nu este scris ca nume ci ca rang. Adică Anonimus nu a scris că teritoriul a fost stăpânit de Gyula valahul ci a scris ca teritoriul a fost stapanit de un GYULA valah, adicaun stapan de teritorii valah. Nu se știe cum se numea. Nu există alte surse istorice despre Gelu.

    1. sunt doua chestii diferite in cronica lui Anonymus , una este Gelou ducele vlah si alta este Geula sau Gyla ca si rang , Gelu este contemporan cu Tohotom (Teteny) iar primul gyula era fiul lui Teteny , bogat . Evident , numai daca putem da crezare lui anonymus care nu era contemporan cu acele vremuri de care scria

  1. GeLu, nu are a face cu Gyula. Gyula este varianta maghiară a numelui Iuliu, pe gând Gelu provine din derivarea numelui Gheorghe

 2. Numai ca la ortodocsi se numea câșlegi ,/din latina,,(inteleg la romani) săptămâna brinzei era mai degrabă cand aveai dreptul sa ti primesti partea de la cioban!
  Mira

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recomandări
You May Also Like
Radu Șerban
Citește

Radu Șerban

Radu Șerban a ocupat tronul Țării Românești de trei ori (octombrie 1601, iulie 1602-1610, mai – septembrie 1611).…