Data: 22 decembrie 2019 | Timp de lectură: 1 minut

Gheorghe I Rákóczi, principele transilvănean care a participat la Războiul de 30 de ani

Gheorghe I Rákóczi a fost principele Transilvaniei între anii 1630-1648, funcție ocupată cu ajutor din partea forțelor ostile habsburgilor.

Pe plan intern, principele Gheorghe I Rákóczi a căutat să întărească puterea centrală asemenea predecesorului său, Gabriel Bethlen. Pe plan intern a întreținut bune relații cu Țările Române, încheind, succesiv, mai multe tratate de alianță. A beneficiat de ajutorul lui Matei Basarab atunci când Imperiul Otoman a vrut să-l mazilească în favoarea lui Ștefan Bethlen. Mai mult decât atât, în toamna lui 1636, cu ajutor muntean, a reușit să zdrobească oastea otomană la Salonta. După acest episod, lui Gheorghe I Rákóczi i s-a reconfirmat domnia de către Poartă.

S-a implicat în Războiul de 30 de ani, unde a întreprins mai multe acțiuni militare în nordul Ungariei, aspect care i-a deranjat pe otomani. Din această cauză, Gheorghe I Rákóczi a fost nevoit să încheie pace cu habsburgii pe 16 decembrie 1645 la Linz, ratificată la Alba Iulia pe 20 octombrie 1646.

A încercat să creeze o alianță antiotomană alături de Moldova, Țara Românească și Polonia, însă nu s-a bucurat de sprijinul celei din urmă.

Gheorghe I Rákóczi a fost voievodul în timpul căruia Transilvania s-a afirmat cel mai mult pe plan extern, mai ales prin participarea ca stat suveran la încheierea păcii din Westfalia.

Gheorghe I Rákóczi

Alexandru Ipsilanti

Alexandru Ipsilanti

Ioan Gheorghe Caragea

Politica reformatoare a domnului fanariot Ioan Gheorghe Caragea

  Adaugă un comentariu

  Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii. Adresa de mail nu va fi publicată.

  Transmite-i unui prieten
  Bună ziua,


  V-am trimis acest articol în ideea că poate vă interesează subiectul. Îl puteți accesa la acest link: https://www.istorie-romaneasca.ro/gheorghe-i-rakoczi-principele-transilvanean-care-a-participat-la-razboiul-de-30-de-ani/


  Istorie Românească
  https://www.istorie-romaneasca.ro

  Facebook: https://www.facebook.com/istorie.romaneasca
  Instagram: https://www.instagram.com/istorieromaneasca/
  Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCO-_7o5LaOBvUfzQtAGkFFg
  Vimeo: https://vimeo.com/istoriero