Gheorghe I Rákóczi, principele transilvănean care a participat la Războiul de 30 de ani

Ultima actualizare: 22 decembrie 2019 www.istorie-romaneasca.ro
Dacă ai un articol pe care vrei să-l publici pe acest site, trimite-ne un mail la adresa [email protected]

Gheorghe I Rákóczi a fost principele Transilvaniei între anii 1630-1648, funcție ocupată cu ajutor din partea forțelor ostile habsburgilor.

Pe plan intern, principele Gheorghe I Rákóczi a căutat să întărească puterea centrală asemenea predecesorului său, Gabriel Bethlen. Pe plan intern a întreținut bune relații cu Țările Române, încheind, succesiv, mai multe tratate de alianță. A beneficiat de ajutorul lui Matei Basarab atunci când Imperiul Otoman a vrut să-l mazilească în favoarea lui Ștefan Bethlen. Mai mult decât atât, în toamna lui 1636, cu ajutor muntean, a reușit să zdrobească oastea otomană la Salonta. După acest episod, lui Gheorghe I Rákóczi i s-a reconfirmat domnia de către Poartă.

S-a implicat în Războiul de 30 de ani, unde a întreprins mai multe acțiuni militare în nordul Ungariei, aspect care i-a deranjat pe otomani. Din această cauză, Gheorghe I Rákóczi a fost nevoit să încheie pace cu habsburgii pe 16 decembrie 1645 la Linz, ratificată la Alba Iulia pe 20 octombrie 1646.

A încercat să creeze o alianță antiotomană alături de Moldova, Țara Românească și Polonia, însă nu s-a bucurat de sprijinul celei din urmă.

Gheorghe I Rákóczi a fost voievodul în timpul căruia Transilvania s-a afirmat cel mai mult pe plan extern, mai ales prin participarea ca stat suveran la încheierea păcii din Westfalia.

Gheorghe I Rákóczi
Gheorghe I Rákóczi

Distribuie mai departe
Dacă îți place acest site și vrei să ajuți la dezvoltarea lui, o poți face prin intermediul Patreon, cumpărând un abonament de 2€.
Susține acest proiect

Ce mai citesc alții

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *