Gheorghe I. Brătianu: relatări din jurnalul de război

Cosmin FLOREA15 februarie 20162 minute70

Unicul copil al marelui politician Ion I.C. Brătianu, Gheorghe, a luptat alături de ostașii români în Primul Război Mondial. În timpul conflictului a avut parte de nenumărate experiențe. A simțit ce este aceea foamete, cât de cuprinzătoare poate fi frica, ce este durerea, cât de mare poate fi dezamăgirea, dar mai mult de atât, a văzut moartea atunci când camarazii săi piereau unul câte unul.

Deși întreaga sa viață a fost plină de acțiune, fiind soldat în războiul reîntregirii neamului, bun prieten cu stiloul, foaia și pupitrul, dar și un echilibrat politician, Gheorghe Brătianu a încercat să fie persoana care trebuia să-i urmeze lui Ionel Brătianu la conducerea Partidului Național Liberal. Acest lucru nu s-a întâmplat însă.

Din timpul Marelui Război, Gheorghe Brătianu ne-a lăsat moștenire un jurnal din timpul conflictului, în care a relatat diferite evenimente, informații foarte prețioase pentru cititor. Nu lipsește, desigur, nici spiritul ilar al istoricului. Iată un episod descris de Brătianu:

Acum însă ne-am oprit din nou în sate, pe drumul care ne duce de-a curmezișul spre Suceava. Suntem la Rădășeni. În timpul popasului, străbatem gospodăriile frumoase și bogate ale acestui vechi și mare sat moldovenesc, înconjurat de livezi. Casele sunt încăpătoare, ogrăzile cuprinse. În casa unde ne-am oprit să ne încălzim, pereții sunt plini de icoane, de tablouri ieftine, de calendare. Iată, drept deasupra mesei, un calendar mare, cu chipuri zugrăvite pentru fiecare lună. Mă uit mai de aproape: are și însemnări. Este una, în litere groase și stângace, chiar în dreptul zilei de 15 august 1916. Ce document interesant! S-a deșteptat în mine curiozitatea studentului, proaspăt înscris în registrele facultății. Însemnarea unui sătean în ziua declarației războiului! Ce document neprețuit pentru cunoașterea psihologiei populare, ce subiect pentru un seminar de sociologie. Să-l citim cu luare-aminte: are valoarea izvorului direct, nealterat de nici o interpretare, de nici un comentar. Dar să nu mai prelungesc așteptarea cititorului; iată ce a scris gospodarul din Rădășeni:
15 August 1916. O fătat vaca.

Gheorghe Brătianu, înainte și în timpul închisorii comuniste
Gheorghe Brătianu, înainte și în timpul închisorii comuniste
Ne bucurăm că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest proiect, o poți face printr-o donație.
Ne mărim echipa! Dacă dorești să faci parte din echipa noastră, trimite un mail la adresa [email protected].
Dobrotici

Dobrotici, întemeietorul Dobrogei

Inochentie Micu Klein

Inochentie Micu: Supplex Libellus și drepturile românilor din Transilvania

Adaugă comentariu

  Adaugă un comentariu

  Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii. Adresa de mail nu va fi publicată.
  Prin postarea acestui comentariu declari că ai citit și ești de acord cu termenele și condițiile acestui site.

  Transmite-i unui prieten
  Bună ziua,


  V-am trimis acest articol în ideea că poate vă interesează subiectul. Îl puteți accesa la acest link: https://www.istorie-romaneasca.ro/gheorghe-i-bratianu-relatari-din-jurnalul-de-razboi/


  Istorie Românească
  https://www.istorie-romaneasca.ro

  Facebook: https://www.facebook.com/istorie.romaneasca
  Instagram: https://www.instagram.com/istorieromaneasca/
  Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCO-_7o5LaOBvUfzQtAGkFFg
  Vimeo: https://vimeo.com/istoriero