istorie modernă / 15 februarie, 2016

Gheorghe I. Brătianu: relatări din jurnalul de război

Unicul copil al marelui politician Ion I.C. Brătianu, Gheorghe, a luptat alături de ostașii români în Primul Război Mondial. În timpul conflictului a avut parte de nenumărate experiențe. A simțit ce este aceea foamete, cât de cuprinzătoare poate fi frica, ce este durerea, cât de mare poate fi dezamăgirea, dar mai mult de atât, a văzut moartea atunci când camarazii săi piereau unul câte unul.

Deși întreaga sa viață a fost plină de acțiune, fiind soldat în războiul reîntregirii neamului, bun prieten cu stiloul, foaia și pupitrul, dar și un echilibrat politician, Gheorghe Brătianu a încercat să fie persoana care trebuia să-i urmeze lui Ionel Brătianu la conducerea Partidului Național Liberal. Acest lucru nu s-a întâmplat însă.

Din timpul Marelui Război, Gheorghe Brătianu ne-a lăsat moștenire un jurnal din timpul conflictului, în care a relatat diferite evenimente, informații foarte prețioase pentru cititor. Nu lipsește, desigur, nici spiritul ilar al istoricului. Iată un episod descris de Brătianu:

Acum însă ne-am oprit din nou în sate, pe drumul care ne duce de-a curmezișul spre Suceava. Suntem la Rădășeni. În timpul popasului, străbatem gospodăriile frumoase și bogate ale acestui vechi și mare sat moldovenesc, înconjurat de livezi. Casele sunt încăpătoare, ogrăzile cuprinse. În casa unde ne-am oprit să ne încălzim, pereții sunt plini de icoane, de tablouri ieftine, de calendare. Iată, drept deasupra mesei, un calendar mare, cu chipuri zugrăvite pentru fiecare lună. Mă uit mai de aproape: are și însemnări. Este una, în litere groase și stângace, chiar în dreptul zilei de 15 august 1916. Ce document interesant! S-a deșteptat în mine curiozitatea studentului, proaspăt înscris în registrele facultății. Însemnarea unui sătean în ziua declarației războiului! Ce document neprețuit pentru cunoașterea psihologiei populare, ce subiect pentru un seminar de sociologie. Să-l citim cu luare-aminte: are valoarea izvorului direct, nealterat de nici o interpretare, de nici un comentar. Dar să nu mai prelungesc așteptarea cititorului; iată ce a scris gospodarul din Rădășeni:
15 August 1916. O fătat vaca.

Sursa imaginii: aici.

Rămâi alături de noi

Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele articole.

Îți mulțumim că te-ai abonat.

Ceva este în neregulă.


Cuvinte cheie:  gheorghe bratianu jurnal de razboi primul razboi mondial
Articolul anterior
Ioan Scurtu – Despre Carol al II-lea
Următorul articol
Inochentie Micu: Supplex Libellus și drepturile românilor din TransilvaniaCosmin-Ionuț FLOREA

Absolvent al Facultății de Istorie din cadrul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Din 2016 profesor de istorie. Din 2008 pasionat de website-uri (programare și design). Îmi place să îmbin utilul cu plăcutul, aspect care (sper) se vede în site-ul de față. Mă puteți găsi pe facebook și twitter.

Mai multe articole
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Citește și ...
Ioan Scurtu – Despre Carol al II-lea
Ioan Scurtu este un cunoscut istoric care are preocupări în ceea ce privește perioada interbelică, mai cu seamă monarhia....