Unicul copil al marelui politician Ion I.C. Brătianu, Gheorghe, a luptat alături de ostașii români în Primul Război Mondial, în timpul căruia a avut parte de nenumărate experiențe. A simțit ce este foametea, cât de cuprinzătoare poate fi frica, ce este durerea, cât de mare poate fi dezamăgirea, dar mai mult de atât, a văzut moartea atunci când camarazii săi piereau unul câte unul.

Deși întreaga sa viață a fost plină de acțiune, fiind soldat în războiul reîntregirii neamului, bun prieten cu stiloul, foaia și pupitrul, dar și un echilibrat politician, Gheorghe Brătianu a încercat să fie persoana care trebuia să-i urmeze lui Ionel Brătianu la conducerea Partidului Național Liberal. Acest lucru nu s-a întâmplat însă.

Din timpul Marelui Război, Gheorghe Brătianu ne-a lăsat moștenire un jurnal în care a relatat diferite evenimente, informații foarte prețioase pentru cititor. Nu lipsește, desigur, nici spiritul ilar al istoricului. Iată un episod descris de Brătianu:

Acum însă ne-am oprit din nou în sate, pe drumul care ne duce de-a curmezișul spre Suceava. Suntem la Rădășeni. În timpul popasului, străbatem gospodăriile frumoase și bogate ale acestui vechi și mare sat moldovenesc, înconjurat de livezi. Casele sunt încăpătoare, ogrăzile cuprinse. În casa unde ne-am oprit să ne încălzim, pereții sunt plini de icoane, de tablouri ieftine, de calendare. Iată, drept deasupra mesei, un calendar mare, cu chipuri zugrăvite pentru fiecare lună. Mă uit mai de aproape: are și însemnări. Este una, în litere groase și stângace, chiar în dreptul zilei de 15 august 1916. Ce document interesant! S-a deșteptat în mine curiozitatea studentului, proaspăt înscris în registrele facultății. Însemnarea unui sătean în ziua declarației războiului! Ce document neprețuit pentru cunoașterea psihologiei populare, ce subiect pentru un seminar de sociologie. Să-l citim cu luare-aminte: are valoarea izvorului direct, nealterat de nici o interpretare, de nici un comentar. Dar să nu mai prelungesc așteptarea cititorului; iată ce a scris gospodarul din Rădășeni:
15 August 1916. O fătat vaca.

Sursa: Gheorghe Brătianu, File rupte din cartea războiului, Editura Scripta, 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recomandări
You May Also Like
Bogdan I
Citește

Bogdan I

Bogdan I a fost domnul Moldovei între anii 1363-1367. Înainte de ocuparea tronului Moldovei, Bogdan a fost voievodul…
Bartolomeu Dragfi
Citește

Bartolomeu Dragfi

Bartolomeu Dragfi a fost voievodul Transilvaniei între anii 1493-1499. Strămoșul său era Dragoș, primul descălecător al Moldovei, a…