Data: 9 ianuarie 2020 | Timp de lectură: 1 minut

Gheorghe al II-lea Rákóczi, principele Transilvaniei care a urmărit cucerirea Poloniei

Gheorghe Rákóczi al II-lea a fost principele Transilvaniei între anii 1648-1660. A fost fiul lui Gheorghe Rákóczi I, căruia îi urmează la tron.

Pe plan intern a urmărit consolidarea domniei și modernizarea statului, promulgând pe 15 ianuarie 1653 setul de legi Approbatae Constitutiones.

Pe plan extern continuă politica tatălui său și încheie tratate de alianțe cu domnii Țării Românești (Matei Basarab, Constantin Șerban) și ai Moldovei (Gheorghe Ștefan).

Ambițios din fire, Gheorghe Rákóczi al II-lea a urmărit ocuparea tronului Poloniei, însă este înfrânt de aceștia, capitulând în iulie 1657.

Împreună cu domnii Țărilor Române este mazilit de Poartă, decizie care l-a determinat să declanșeze lupta antiotomană. Încheie un tratat de alianță cu domnul Țării Românești, Mihnea al III-lea, alături de care obține succese în luptele de la Lipova, Cluj și Deva.

Disproporția raportului de forțe a dus la înfrângerea, respectiv moartea lui Gheorghe Rákóczi al II-lea, survenită pe 7 iunie 1660, la Oradea.

Gheorghe Rákóczi al II-lea

Radu Serban

Radu Șerban

Roman I

Roman I, unificatorul Moldovei

  Adaugă un comentariu

  Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii. Adresa de mail nu va fi publicată.

  Transmite-i unui prieten
  Bună ziua,


  V-am trimis acest articol în ideea că poate vă interesează subiectul. Îl puteți accesa la acest link: https://www.istorie-romaneasca.ro/gheorghe-al-ii-lea-rakoczi-principele-transilvaniei-care-a-urmarit-cucerirea-poloniei/


  Istorie Românească
  https://www.istorie-romaneasca.ro

  Facebook: https://www.facebook.com/istorie.romaneasca
  Instagram: https://www.instagram.com/istorieromaneasca/
  Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCO-_7o5LaOBvUfzQtAGkFFg
  Vimeo: https://vimeo.com/istoriero