Gabriel Bethlen s-a născut în 1580, fiind fiul lui Francisc Bethlen și al Drusianei Lazăr. Fratele său a fost Ștefan Bethlen.

A fost căsătorit de două ori, soțiile sale fiind Zsuzsanna Károlyi și Ecaterina de Brandenburg. Nu a avut copii.

A fost principele Transilvaniei între anii 1613-1629. A ocupat tronul cu sprijinul otomanilor, dar a beneficiat și de ajutorul lui Radu Mihnea, domnul Țării Românești și al lui Ștefan Tomșa al II-lea, voievodul Moldovei.

În timpul domniei, Gabriel Bethlen a promovat o politică constantă de consolidare a autorității centrale în defavoarea marii nobilimi. În acest sens, a limitat puterea marii nobilimi, opunându-se privilegiilor săsești. A urmărit constituirea unei nobilimi de curte, formată de mari dregători, acordând micii nobilimi diferite funcții.

Pe plan economic, principele transilvănean a încurajat dezvoltarea meșteșugurilor și a comerțului.

Adept al calvinismului, Gabriel Bethlen a susținut Reforma și învățământul de factură umanistă, înființând în 1622, la Alba Iulia, o academie. Doi ani mai târziu, principele le-a dat fiilor de iobagi dreptul de a frecventa școlile. Pe preoții români i-a scutit de dijmă din vite și din grâne.

A avut relații foarte bune cu cei care l-au ajutat să capete tronul Transilvaniei.

Pe 25 noiembrie 1613, la Oprișani, a încheiat o înțelegere de colaborare cu domnii Țării Românești și Moldovei, Radu Mihnea și Ștefan Tomșa al II-lea. Cu cel din urmă mai încheie un tratat de alianță la Soroca, pe 26 septembrie 1617.

În 1616, Gabriel Bethlen i-a sprijinit pe turci în luptele cu polonezii. Ulterior, a mijlocit pacea între cele două puteri.

Pe 25 aprilie 1619, Gabriel Bethlen a încheiat un tratat de alianță, la Alba Iulia, cu Gavril Movilă, domnul Țării Românești, care prevedea modalitățile de rezolvare a litigiilor de graniță și restituirea reciprocă a țăranilor șerbi și a țiganilor fugiți.

Pe 6 mai 1622, la Cluj, principele Transilvaniei încheie cu domnul muntean Radu Mihnea un tratat prin care cel din urmă se putea refugia în spațiul intracarpatic, în caz de primejdie.

A promovat o politică antihabsburgică. Având ca obiectiv obținerea coroanei Ungariei, a luat parte la Războiul de 30 de ani, aderând în 1619 la alianța antihabsburgică. Acțiunile militare au alternat cu tratatele de pace (Tirnavia în 1615 și 1617, Nikolsburg în 1621, Mikulov în 1622, Viena în 1624, Bratislava în 1626). Apogeul acțiunii militare a lui Gabriel Bethlen împotriva Austriei l-a constituit asediul Vienei. Din cauza faptului că acțiunile sale au eșuat, principele transilvănean a fost nevoit să renunțe la coroana Ungariei, primind în schimb, din partea împăratului, cu titlu viager, șapte comitate din Ungaria.

Gabriel Bethlen a murit în 1629.

12 comments
  1. Ma mir ca n-ati descoperit deja ca era roman,precum Hunyadi Janos pe care l-ati facut Iancu (ha,ha,ha…) de Hunedoara…

  2. Nu înțeleg Cum de toți analfabeții încep să facă comentarii pe fondul unor postări de REALITATE ISTORICĂ. Şi măi ales cei din vechiul regat care nici acum nu ştiu că Mihai Viteazul a fost vîndut mercenarilor Valoni pe o pungă de arginți. De către oamenii lui de încredere acei Căpitani atÎt de lăudați în timpul regimului comunist. Ce pot ei să ştie din istoria Transilvaniei şi a felului Cum şi au împletit destinele romîni şi unguri împreună. Au luptat împreună au suferit împreună au trăit împreună au murit împreună. Pentru inteligenții din sud cîteva date:
    Prima carte tipărită în limba romînă nu a fost tipărită în sud ci în Transilvania de către arhidiaconul Coresi. Primul tetraevanghelier în limba romînă cu litere latine a fost scris în Țară Hațegului . Prima biserică ortodoxă din ținuturile locuite de romîni s a construit la Densuş în Țară Hațegului.Este şi acum punct de atracție turistică fiind construită cu piatră cioplit luată din zidurile Ulpiei Traiana Sarmisegetusa. La Marea Unire 80% din țăranii din Transilvaniei erau alfabetizați. În limba romînă! În vechiul regat 6% erau alfabetizare la Unire. Acesta a fost rezultatul conviețuirii cu Imperiul!

    1. Dacă tăceai nu rămâneai filosof. Apreciere tale cu privire la cei din sud, la regateni, dovedesc un caracter îngust infatuat vecin cu neamul prost. Nu ai nimic în comun și nu ai învățat nimic din idealul celor care au dorit și au facut unirea tuturor romanilor.

    2. Ar trebui sa puneți capul in pământ la cate minciuni îndrugați acolo.
      80% alfabetizare inainte 1918 in limba română, de unde scoatei datele astea?!
      Vreti sa va fac eu un pic de râs, si eu vorbesc de date ce se pot verifica?!
      Pai hai sa vedem un pic:
      Învățământul in imperiul dvs drag nu era subventionat in niciun fel de imperiul dual, oamenii ii plateau pe dascăli in produsele de prin ograda, in timp ce in principalele române reformele in învățământ incepute de Cuza si continuate de casa regală era o prioritate, învățământul fiind deasemenea obligatoriu.
      Prima universitate din România stiti unde a fost înființată?! Va spun eu, la Iasi. Prima sonda din lume stiti unde a fost montată, sau prima tara cu indistrie petrolieră?!
      Va spun tot eu, in Valahia, la Ploiesti.
      Asta in timp ce Transilvania era cea mai saracw zona din acea struto-camila denumita si închisoarea națiunilor, fiind ca nivel de trai cu mult sub Moldova sau Valahia, iar dupa unirea din 1918, Moldova si Valahia au trebuit sa pompeze in Transilvania, ca si acum dealtfel.
      Mergeti cu bancurile dvs pe paginile lui Duica&Daian&Gherman and Co.
      Sa va fie rusine cu minciunile astea!

    3. Propaganda budapestana mizerabilă. Nu s-a împletit in nici un fel viata romanilor cu viata maghiarilor. Maghiarii sunt in mare majoritate nemți și romani maghiarizati, e ciudat ca nu spuneti nimic de sasi si svabi. Sa nu uitam ca la recensămîntul din 1790 in Pesta din 62000 locuitori, 57000 erau NEMȚI. Scoala on limba romana si-o plăteau țăranii pentru copiii lor,nu există scoala in Limba Romana pentru romani. E bine stiut ca națiunea asta maghiara este nou creata cam de pe la Telkes Simon încoace.
      Cu adevarat transilvania era cea mai săracă provincie din strutocamila imperiul austro-ungar. Stiu ca maghiarii baga sume mari de bani in demolarea statului român desi disprețuiesc cumplit pe maghiarii din românia pe care-i socotesc țigani. Vom vede ce o sa iasa.

  3. A fost sub controlul otomanilor la fel ca celelalte Tari Romane. Platea cel putin 10.000 de ducați haraci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recomandări
You May Also Like
Basarab I Întemeietorul Țării Românești
Citește

Basarab I

Basarab I a fost domn al Țării Românești între anii 1324-1351/1352. Anul începerii domniei sale nu se cunoaște…
Cadavrul lui Nicolae Iorga
Citește

Asasinarea lui Nicolae Iorga

După asasinarea celor 64 de foști demnitari închiși la închisoarea Jilava și a ministrului țărănist Virgil Madgearu, legionarii…