Fragmente din discursul lui Gheorghe Doja rostit la Czegled în 1514

16 iunie 2020 | Nici un comentariu
www.istorie-romaneasca.ro
”Un popor care nu își cunoaște istoria și eroii e ca un copil care nu își cunoaște părinții.”
(Nicolae Iorga)

[…] Nimic nu e mai neplăcut lui Dumnezeu, supremul părinte al tuturor lucrurilor, decât ca oamenii să-i înrobească pe oameni. De vreme ce robia nu vine de la natură, ci din nedreptatea norocului și din lăcomia omenească, nu este crimă mai mare decât aceea pe care o fac oamenii când, folosind cu nedreptate autoritatea lor, aruncă în robie crâncenă și grea oameni, mai ales când sunt de același neam cu ei. Căci ce deosebire este între a fi apăsat cu poveri de rob și a fi rob cumpărat pe bani sau prins în războaie? Soarta lor abia se deosebește, doar că poartă alt nume. […]

Tot ceea ce trebuie să fie comun și vouă și nobilimii, această nobilime revendică în chip nelegiuit numai pentru ea. Nici chiar bietul vostru suflet nu vi l-ar lăsa acești oameni atât de îngâmfați dacă viața voastră n-ar fi spre folosul lor. Căci tot ce rodesc ogoarele cultivate prin truda și hărnicia voastră, tot ce produc animalele voastre cade pradă nobilimii. Pentru ei se ară ogoarele, pentru ei se sădesc viile, pentru ei se cresc turmele și vitele; vouă vă rămâne mizeria în robie și toate lipsurile. Și aceasta e cu atît mai greu de suportat, cu cît cei ce sunt cauza belșugului tocmai aceia îndură cel mai mult lipsurile! Atât de peste măsură este pornită pe jaf nobilimea. […] Nu ați putut răbda tirania nobililor când erați nevinovați și ascultători; gândiți-vă câte veți răbda când v-ați făcut vinovați; dacă vinovați trebuie numiți aceia care cer să li se redea libertatea și drepturile. Și nu vă gândiți că, spre deosebire de voi toți cei adunați, eu voi fi în afară de primejdie; declar liber și să știe toată lumea că pornesc spre cucerirea libertății voastre, că vă sunt conducător, și că primesc să fiu, numai să ne ajute Dumnezeu în ce am început, nu-mi va lipsi nici curajul, nici încrederea să înfrunt greutățile și primejdiile […] Fiindcă ați cinstit pe sprijinitorul vostru cu numele de comandant, mă voi folosi de acest nume, pentru a vă apăra pe voi și spre a-i lovi pe dușmani.

Distribuie mai departe
Dacă îți place acest site și vrei să ajuți la dezvoltarea lui, o poți face prin intermediul Patreon, cumpărând un abonament de 3€.
Susține acest proiect

Ce mai citesc alții

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii. Adresa de mail nu va fi publicată.
Prin postarea acestui comentariu declari că ai citit și ești de acord cu termenele și condițiile acestui site.