Flavius Arrianus despre expediția lui Alexandru Macedon la nord de Dunăre

6 iunie 2019 | Nici un comentariu
www.istorie-romaneasca.ro
”Un popor care nu își cunoaște istoria și eroii e ca un copil care nu își cunoaște părinții.”
(Nicolae Iorga)

În lucrarea Expediția lui Alexandru cel Mare în Asia, Flavius Arrianus oferă informații valoroase privind societatea geto-dacică nord-dunăreană în secolul al IV-lea î.Hr..

(1) Alexandru ajunse pe malul Istrosului a treia zi după luptă […] hotărî să treacă Istrosul și să-i atace pe geții de dincolo de fluviu, în primul rând pentru că văzuse o mare mulțime de geți (vreo patru mii de călăreți și mai mult de zece mii de pedestrași) adunați pe malul Istrosului, gata să-i curme orice încercare de debarcare; în al doilea rând, pentru că îi venise pofta să ajungă pe celălalt mal […]. De aceea s-a îmbarcat și el pe [una dintre] corăbii, dând ordin ca pieile corturilor să fie umplute cu paie; și luând toate luntrele de prin acele locuri (luntrele erau multe, pentru că oamenii de pe malul Istrosului le folosesc la pescuit, comunică între ei cu ajutorul lor – și mulți dintre ei – le folosesc când vor să prade), trecu pe ele cât putu mai mult din efectivele sale. Așa s-au îmbarcat cu Alexandru cam o mie cinci sute de călăreți și vreo patru mii de pedestrași. (4) În timpul nopții trecură cu toții dincolo, într-un loc cu holda bogată, care îi ascundea de priviri în timp ce se apropiau de mal. La revărsatul zorilor, Alexandru porni prin lanuri, dând ordin pedestrașilor să culce grâul cu lăncile de-a curmezișul și să înainteze astfel până ce vor ajunge în locurile, unde câmpul nu era cultivat […] Geții n-au rezistat nici măcar celui dintâi atac al cavaleriei […] însă când văzură cu câtă băgare de seamă înainta falanga lui Alexandru […] aceștia părăsiră și cetatea, care era slab fortificată, și luară cu ei toți copiii și toate femeile pe care le putuseră sui pe cal, îndreptându-se cu ei departe de Istros în stepă.

Distribuie mai departe
Dacă îți place acest site și vrei să ajuți la dezvoltarea lui, o poți face prin intermediul Patreon, cumpărând un abonament de 3€.
Susține acest proiect

Ce mai citesc alții

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii. Adresa de mail nu va fi publicată.
Prin postarea acestui comentariu declari că ai citit și ești de acord cu termenele și condițiile acestui site.