Regina Maria a României s-a născut la data de 17 octombrie 1875, la Eastwell-Park, comitatul Kent. Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg-Gotha era fiica lui Alfred, Duce de Edinburgh (fiul reginei Victoria a Angliei) și a Mariei Alexandrovna, Mare Ducesă de Rusia (unica fiică a Țarului Alexandru al II-lea).

Principesa Maria s-a logodit cu principele moștenitor al României, Ferdinand, în 1892, la vârsta de 16 ani. Căsătoria a avut loc atât după ritul catolic, cât și după cel anglican, desfășurându-se la Sigmaringen, la data de 29 decembrie 1892.

Luna de miere și-au petrecut-o în Bavaria, la castelul Krauchenwies. Cuplul princiar sosește la București pe 4 februarie 1893. Cei doi au avut împreună șase copii: Carol, Elisabeta, Maria, Nicolae, Ileana și Mircea.

Numită și mama răniților, principesa Maria s-a implicat activ în acțiunile militare ale soldaților români, îngrijindu-se de ostașii răniți. Așa se face că în cursul anului 1913, în timpul războiului balcanic, principesa Maria s-a ocupat personal de lagărul de holeră de la Zimnicea.

În 1914, după moartea regelui Carol I, Ferdinand și Maria devin regii României. În 1915, regina Maria este aleasă membră de onoare a Academiei Române.

În timpul Primului Război Mondial, regina Maria a avut o activitate politică intensă, susținând intrarea României de partea Antantei. În timpul conflictului militar s-a îngrijit de soldații răniți și bolnavi.

La 1 decembrie 1918, regele Ferdinand și regina Maria intrau victorioși în București, devenind suveranii unui stat unitar român.

Alianțele matrimoniale din perioada 1921-1922 i-au adus reginei Maria renumele de soacra Balcanilor.

La 15 octombrie 1922 a avut loc la Alba Iulia ceremonia de încoronare a lui Ferdinand și a Mariei ca suverani ai României Mari.

În iulie 1927 moare regele Ferdinand, iar tronul țării îi revine principelui moștenitor Mihai. Din cauza faptului că era minor, conducerea statului a fost încredințată unei Regențe. În anul 1930 a avut loc Restaurația, iar Mihai a devenit Mare Voievod de Alba Iulia. Începând cu acest an se degradează relația dintre regina mamă Maria și Carol al II-lea.

În 1934 regina Maria și-a redactat memoriile Povestea vieții mele.

În 1937 starea reginei devine din ce în ce mai precară, suferind de ciroză. În 1938, după mai multe luni de tratament la sanatoriul San Marino din Merano, Italia și la clinica profesorului Stoermer din Dresda, regina Maria se reîntoarce în țară unde, la 18 iulie, moare la Pelișor. A fost înmormântată la Curtea de Argeș, alături de Regele Ferdinand.

Conform dorinței testamentare, inima reginei a fost depusă la biserica Stella Maris de la Balcic, de unde, în 1940, pe fondul cedării Cadrilaterului Bulgariei, arhiducesa Ileana a adus-o la Bran. Începând cu anul 1971, inima reginei Maria se află la Muzel Național de Istorie a României.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recomandări
You May Also Like
Gelu
Citește

Gelu

Gelu a fost voievod al Terrei Ultrasilvana (Transilvania), fiind menționat pentru prima dată în lucrarea Gesta Hungarorum, operă…
Ioan Gheorghe Caragea
Citește

Ioan Gheorghe Caragea

Ioan Gheorghe Caragea a fost domn al Țării Românești între anii 1812-1818. S-a născut în familia marelui dragoman…