Fișă biografică: Regina Maria (1875-1938)

Cosmin FLOREA22 martie 20172 minute480

Regina Maria a României s-a născut la data de 17 octombrie 1875, la Eastwell-Park, comitatul Kent. Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg-Gotha era fiica lui Alfred, Duce de Edinburgh (fiul reginei Victoria a Angliei) și a Mariei Alexandrovna, Mare Ducesă de Rusia (unica fiică a Țarului Alexandru al II-lea).

Regina Maria
Regina Maria

Principesa Maria s-a logodit cu principele moștenitor al României, Ferdinand, în 1892, la vârsta de 16 ani. Căsătoria a avut loc atât după ritul catolic, cât și după cel anglican, desfășurându-se la Sigmaringen, la data de 29 decembrie 1892.

Luna de miere și-au petrecut-o în Bavaria, la castelul Krauchenwies. Cuplul princiar sosește la București pe 4 februarie 1893. Cei doi au avut împreună șase copii: Carol, Elisabeta, Maria, Nicolae, Ileana și Mircea.

Numită și mama răniților, principesa Maria s-a implicat activ în acțiunile militare ale soldaților români, îngrijindu-se de ostașii răniți. Așa se face că în cursul anului 1913, în timpul războiului balcanic, principesa Maria s-a ocupat personal de lagărul de holeră de la Zimnicea.

În 1914, după moartea regelui Carol I, Ferdinand și Maria devin regii României. În 1915, regina Maria este aleasă membră de onoare a Academiei Române.

În timpul Primului Război Mondial, regina Maria a avut o activitate politică intensă, susținând intrarea României de partea Antantei. În timpul conflictului militar s-a îngrijit de soldații răniți și bolnavi.

La 1 decembrie 1918, regele Ferdinand și regina Maria intrau victorioși în București, devenind suveranii unui stat unitar român.

Alianțele matrimoniale din perioada 1921-1922 i-au adus reginei Maria renumele de soacra Balcanilor.

La 15 octombrie 1922 a avut loc la Alba Iulia ceremonia de încoronare a lui Ferdinand și a Mariei ca suverani ai României Mari.

În iulie 1927 moare regele Ferdinand, iar tronul țării îi revine principelui moștenitor Mihai. Din cauza faptului că era minor, conducerea statului a fost încredințată unei Regențe. În anul 1930 a avut loc Restaurația, iar Mihai a devenit Mare Voievod de Alba Iulia. Începând cu acest an se degradează relația dintre regina mamă Maria și Carol al II-lea.

În 1934 regina Maria și-a redactat memoriile Povestea vieții mele.

Sicriul Reginei Maria
Sicriul Reginei Maria

În 1937 starea reginei devine din ce în ce mai precară, suferind de ciroză. În 1938, după mai multe luni de tratament la sanatoriul San Marino din Merano, Italia și la clinica profesorului Stoermer din Dresda, regina Maria se reîntoarce în țară unde, la 18 iulie, moare la Pelișor. A fost înmormântată la Curtea de Argeș, alături de Regele Ferdinand.

Conform dorinței testamentare, inima reginei a fost depusă la biserica Stella Maris de la Balcic, de unde, în 1940, pe fondul cedării Cadrilaterului Bulgariei, arhiducesa Ileana a adus-o la Bran. Începând cu anul 1971, inima reginei Maria se află la Muzel Național de Istorie a României.

Ne bucurăm că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest proiect, o poți face printr-o donație.
Ne mărim echipa! Dacă dorești să faci parte din echipa noastră, trimite un mail la adresa [email protected].
Litovoi

Litovoi, primul voievod care a încercat să constituie un stat românesc de sine stătător la sud de Carpați

Nicolae Mavrocordat

Primul domn fanariot din spațiul românesc: Nicolae Mavrocordat

Adaugă comentariu

  Adaugă un comentariu

  Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii. Adresa de mail nu va fi publicată.
  Prin postarea acestui comentariu declari că ai citit și ești de acord cu termenele și condițiile acestui site.

  error: Lectură plăcută!
  Transmite-i unui prieten
  Bună ziua,


  V-am trimis acest articol în ideea că poate vă interesează subiectul. Îl puteți accesa la acest link: https://www.istorie-romaneasca.ro/fisa-biografica-regina-maria-1875-1938/


  Istorie Românească
  https://www.istorie-romaneasca.ro

  Facebook: https://www.facebook.com/istorie.romaneasca
  Instagram: https://www.instagram.com/istorieromaneasca/
  Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCO-_7o5LaOBvUfzQtAGkFFg
  Vimeo: https://vimeo.com/istoriero