La 3 octombrie 1893, la castelul Peleș, s-a născut Carol, primul copil al regelui Ferdinand I și al reginei Maria, viitorul rege Carol al II-lea. A urmat cursurile Școlii Militare din Iași, dându-și bacalaureatul în 1912. Începând cu anul următor se înscrie la cursurile Facultății de Litere de la Universitatea din București, unde-l are ca profesor pe Nicolae Iorga. În paralel, urmează cursurile Academiei Militare de la Potsdam.

Din cauza izbucnirii Primului Război Mondial, Carol își întrerupe studiile. La moartea regelui Carol I, fiul cel mare al lui Ferdinand devine principe moștenitor la 28 septembrie și senator de drept la 25 noiembrie.

Pe 27 august 1918, Carol părăsește unitatea militară pe care o comanda și fuge la Odessa, unde, pe 31 august, se căsătorește cu Ioana Maria Valentina Lambrino (Zizi Lambrino), renunțând în scris la drepturile sale de moștenitor al tronului. După mai multe insistențe ale familiei și guvernului, Carol revine în țară, unde va sta 75 de zile în ”arest” la mănăstirea Horaița din județul Neamț.

În 1919, tribunalul din Ilfov anulează actul de căsătorie dintre Carol și Zizi, dar idila între cei doi continua. Astfel, la 1 august 1919, Carol renunță pentru a doua oară la calitatea de principe moștenitor. La 8 ianuarie 1920 s-a născut Mircea Grigore Carol Lambrino, însă povestea de dragoste dintre cei doi a luat sfârșit o lună mai târziu, când la 20 februarie, Carol îi trimitea o scrisoare regelui Ferdinand I prin care îi cerea anularea cererii sale de abdicare.

În seara zilei de 20 februarie 1920, Carol pleacă într-o lungă călătorie în Extremul Orient, întorcându-se abia pe 17 septembrie. În această perioadă a cunoscut-o, în Elveția, pe principesa de Grecia, Elena, cu care s-a logodit în data de 21 decembrie, la Lucerna.

La 10 martie 1921 a avut loc, la Atena, căsătoria principelui moștenitor Carol și a principesei Elena. Pe 25 octombrie, același an, s-a născut Mihai.

În decembrie 1925, a renunțat pentru a treia oară la tron, stabilindu-se în Franța împreună cu Elena Lupescu. Și-a luat numele de Carol Caraiman.

La moartea regelui Ferdinand, survenită în 1927, Carol Caraiman și-a exprimat dorința de a revendica tronul României. Imediat după moartea regelui Ferdinand a intrat în vigoare Actul de la 4 ianuarie 1926, prin care nepotul său, Mihai devenea rege. Fiind minor, s-a constituit Regența.

În 1928 a avut loc prima încercare de a reveni în România, însă a fost oprit de autoritățile engleze pe un aeroport din Anglia. În același an, principesa Elena a reușit să obțină desfacerea căsătoriei.

Regele Carol al II-lea
Regele Carol al II-lea
Sursa imaginii: aici

În 1930, pe 6 iunie, Carol revine în țară, iar două zile mai târziu este proclamat rege, sub titulatura de Carol al II-lea. În timpul domniei sale, Carol al II-lea a urmărit destabilizarea partidelor politice. Astfel, la 10 februarie 1938 a instaurat un regim de dictatură regală.

Pe fondul pierderilor teritoriale suferite în vara anului 1940, Carol al II-lea este nevoit să abdice în favoarea fiului său, Mihai.

La 3 iulie 1947, la Rio de Janeiro, Carol s-a căsătorit cu Elena Lupescu. S-au stabilit definitiv în Portugalia. În anul următor, lui Carol îi este retrasă cetățenia română de către autoritățile comuniste.

Carol s-a stins din viață la 4 aprilie 1953, în urma unui atac de cord. A fost înmormântat în cimitirul regal al mănăstirii San Vicente din Lisabona. În anul 2003, osemintele lui și ale Elenei Lupescu au fost aduse în țară. Pe 14 februarie, același an, a avut loc ceremonia de reînhumare al lui Carol al II-lea în paraclisul construit lângă Biserica Mănăstirii Curtea de Argeș.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recomandări
You May Also Like
Alexandru Ipsilanti
Citește

Alexandru Ipsilanti

Alexandru Ipsilanti a fost domnul Țării Românești între anii 1774-1782 și 1796-1797 și al Moldovei între anii 1787-1788.…
Voievodatul lui Glad
Citește

Glad

Glad a fost un voievod din Banat, fiind menționat în izvoare, pentru prima dată, în cronica lui Anonymus,…