Fișă biografică: Principele Nicolae (1903-1978)

Principele Nicolae
Principele Nicolae
Sursa imaginii: aici

Principele Nicolae s-a născut la 5 august 1903, la castelul Peleș din Sinaia, fiind al patrulea copil al regelui Ferdinand și al reginei Maria. Are parte de o educație aleasă, avându-i ca profesori, printre alții, pe Nicolae Iorga și Vasile Pârvan. În 1918 pleacă în Anglia pentru a studia la colegiul Eton. În 1926 absolvă Școala navală din Wembley.

După moartea regelui Ferdinand, survenită în iulie 1927, principele Nicolae devine membru al Regenței, lucru care i-a displăcut. În calitatea de prim-regent, principele Nicolae citea mesajele de deschidere a Parlamentului.

Între anii 1927-1928 o cunoaște pe Ioana Săveanu, nora unui cunoscut politician liberal, N.N. Săveanu. Aceasta divorțează de soțul ei la 7 aprilie 1928, moment care marchează inseparabilitatea cuplului Ioana Doletti – Nicolae.

Principele Nicolae a fost un aprig susținător al reîntoarcerii în țară a fratelui său mai mare, contribuind la actul ”restaurației” din 8 iunie 1930.

Pe 28 octombrie 1931, Principele Nicolae se căsătorește în secret cu Ioana Doletti, în comuna Tohani, județul Buzău, mariaj anulat la 7 decembrie, același an, de către Tribunalul Ilfov.

Între anii 1932-1935, Principele Nicolae se apropie de Garda de Fier, pe care o finanțează, cu scopul de a-și legitima căsătoria. Acest lucru atrage mânia lui Carol al II-lea, care, în urma Consiliului de Coroană din 9 aprilie 1937, îl elimină pe principele Nicolae din familia regală. Totodată s-a decis ca fostul prinț să poarte numele de Nicolae Brana și să plece în exil.

La 10 iulie 1942, regele Mihai I ia decizia de a îi oferi din nou dreptul fostului prinț Nicolae de a face parte din familia regală.

În 1967, după moartea Ioanei Doletti, principele Nicolae se căsătorește cu Thereza Figueira de Mello.

A murit pe 9 iunie 1978, fiind înmormântat la Lausanne, alături de prima sa soție. În 1991 au fost publicate memoriile sale, intitulate ”În umbra Coroanei României”.

Scriem din plăcere. Încercăm să lăsăm impresiile subiective la o parte. Pentru a putea crește, avem nevoie de susținerea dvs..

5 $
Informații personale

Total: 5$

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *