Anul 1930 devenea un an de răscruce pentru istorie și societatea românească și implicit pentru omul politic Gheorghe I. Brătianu. Odată cu revenirea la tron a prințului Carol ca rege al României în 8 iunie și situarea deschisă a lui Gheorghe I. Brătianu în tabăra celor care susțineau restaurația, acesta este exclus din PNL de unchii săi, Vintilă și Dinu Brătianu. Gheorghe Brătianu a fost chemat de prințul Carol prin colonelul Teodorescu. A venit de la Iași cu automobilul, consemna un memorialist al vremii. Atât înainte cât și după întâlnirea cu prințul Carol, Gheorghe I. Brătianu l-a vizitat pe unchiul său, Vintilă Brătianu, președintele PNL, pentru a-l informa asupra intențiilor și discuțiilor. Acesta a fost cuprins de o furie greu de stăpânit, declanșând un val de reproșuri, inclusiv faptul că nu l-a ascultat pe tatăl său, Ionel Brătianu, care i-a scris să nu primească șefia de la Iași și totuși a primit-o.

Apoi, acasă la Dinu Brătianu, unde se găseau toți fruntașii partidului liberal, s-a discutat pe larg, cu intervenția categorică a lui Duca, situația lui Gheorghe Brătianu. I se va cere să facă o declarație netă de desolidarizare cu prințul și de desolidarizare cu opera sa. Orice reticență va duce excluderea din partid. Duca, foarte ferm, clar și logic, explică de ce nu putem să avem încredere în aventura Carol. Amintește ce-a fost și conchide că totul se va prăbuși în dezastru. Se năștea astfel, constatau unii contemporani, o dușmănie ireconciliabilă, nutrită de Gheorghe Brătianu față de I.G. Duca. Se mira și el de ce i se întâmplase, consemna Constantin Argetoianu în memoriile sale și punea tot în spinarea lui Duca, deși nu-și făcea nici o iluzie asupra sentimentelor unchilor săi, Dinu și Vintilă. Credința neclintită a lui Gheorghe era că Duca nu a căutat decât un pretext ca să-l dea afară din partid și a reușit cu atât mai ușor cu cât unchii lui nu-l puteau suferi.

Dacă dorești să contribui la dezvoltarea acestui site, o poți face printr-o donație prin intermediul Paypal sau Patreon. Îți mulțumim în avans.
Susține-ne pe Patreon
0 Shares:
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți susține acest site dacă cumperi de pe eMAG, Cărturești, Libris, Cartepedia sau Elefant, folosind link-urile noastre de afiliere.
Alte articole