I-a urmat la tron Ulpius Traianus […] învingând pe Decebal el a supus Dacia și a transformat în provincie romană ținuturile de dincolo de Dunăre, pe care le stăpânesc acum taifalii, victofalii și tervingii. Această provincie are o circumferință de un milion de pași.

După moartea lui Traian a fost făcut împărat Aelius Hadrianus […] el a rechemat armatele din Asiria […] A încercat să facă același lucru și în Dacia, dar l-au oprit de la aceasta prietenii săi, ca nu cumva să fie dați pe mâna barbarilor numeroși cetățeni romani; deoarece Traian, după cucerirea Daciei, adusese o mulțime foarte mare de oameni din toate colțurile lumii romane pentru popularea orașelor și cultivarea ogoarelor: căci Dacia fusese secătuită de bărbați în urma lungului război al lui Decebal.

Sursa: Bogdan Murgescu (coordonator), Istoria României în texte, Editura Corint, București, 2001

2 comments
  1. o DOVADA A COLONIZARII dACIEI CU VETERANI AI ARMATEI ROMANE ADUSI AICI DIN DIFERITE ALTE PARTI ALE IMPERIULUI AR PUTEA FI EVOLUTIA SEMANTICA SPECIFICA LIMBII ROMANE A CUVANTULUI LATIN VETERANUS CARE NUMAI IN ACEASTA LIMBA ROMANICA A AJUNS SA INSEMNE BATRAN, PRELUAND SEMNIFICATIA LATINULUI VETULUS, AL CARUI SENS S-A PASTRAT IN TOATE CELELATE LIMBI ROMANICE, IN TIMP CE DESCENDENTUL SAU ROMANESC, VECHI, A DOBANDIT SEMNIFICATIA LATINULUI ANTIqUUS.. o ALTA DOVADA AR PUTEA FI EVOLUTIA SEMANTICA SPECIFIC ROMANEASCA A LATINULUI fossATUM “sANT, FORTIFICATIE”, DEVENIT IN ROMANA VECHE fsat, IN aroMANA FUSAT IAR IN rOMANA ACTUALA ,sat, SEMNIFICATIE PE CARE NU A MAI DOBANDIT-O IN NICIO ALTA LIMBA ROMANICA.

  2. Ultima scenă de pe columna Traiana este “capuri de daci care privesc din munți și romani care pleacă cu sclavi, romani care pleacă cu animale ” ( se vede clar că în Dacia au rămas daci) deci pe columna nu se arată că Traian a omorât sau luat toți dacii sclavi. De unde vine minciuna asta cu romani aduși să repopuleze la Dacia?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recomandări
You May Also Like
Nicolae Mavrocordat
Citește

Nicolae Mavrocordat

Nicolae Mavrocordat, fiul lui Alexandru Mavrocordat Exaporitul și al Sultanei Hrisoscoleu, a fost, vreme de 12 ani, mare…
Bogdan I
Citește

Bogdan I

Bogdan I a fost domnul Moldovei între anii 1363-1367. Înainte de ocuparea tronului Moldovei, Bogdan a fost voievodul…
Radu de la Afumați
Citește

Radu de la Afumați

Radu de la Afumați a ocupat scaunul domnesc din Țara Românească în mai multe rânduri: ianuarie 1522 –…