Dacia, pe care Traian o adăugase dincolo de Dunăre Imperiului, a fost pierdută. Grecia, Macedonia, Pontul, Asia au fost devastate de goți. Pannonia a fost pustiită de către sarmați și cvazi.

Prvincia Dacia, pe care Traian o făcuse dincolo de Dunăre, a abandonat-o, deoarece întregul Illyricum și Moesia erau devastate și nesperând s-o mai poată reține; iar pe romanii aduși din orașele și de pe ogoarele Daciei i-a așezat în partea de mijloc a Moesiei. Și astfel provincia Dacia este acum în dreapta Dunării, pe când înainte fusese în stânga ei.

Sursa: Bogdan Murgescu (coordonator), Istoria României în texte, Editura Corint, București, 2001

9 comments
 1. Cand s-au retras, romanii au pus o pancarta mare pe care scria : ACCESUL IN TRANSILVANIA ESTE INTERZIS PANA LA SOSIREA HUNGURILOR !!! 😁😁😁

  1. Discuții de doi bani! Prezentul contează! Și omul sfințește locul!
   Problema e ca prezentul e trecător. Peste câteva sute de ani, arheologii vor căuta dovezi ale existenței românilor pe aceste meleaguri. Vor găsi doar mănăstiri, ca și după sârbii din Kosovo. În locul lor vor trăi indieni.

   1. De 2 forinți e comentariul tău. se vede că te jenează istoria neamului tău, care de fapt a fost de mult cumanizat sau aservit bizanțului, vaticanului, vienei sau oricui s-ar fi găsit, inclusiv lui bela kuhn…

    1. – ŞI tEritorile MUNTENiei şi Al MOLDAVIEI DE ASTĂZI ERA
     ÎNSĂMÎNȚAT CU GENOM TURANIC AL CUMANILOR, PECENEGILOR, KAZARILOR, JAZÎC (IAŞI), BULGARILOR ETC.
     ULTERIOR AU MAI LĂSAT “SĂMÎNȚA ÎN BRAZDĂ” ŞI alte etnii. . . .

     – GENOMUL DAC ÎN ROMÎNUL DE ASTĂZI ESTE MINIM.

     1. Cu MAXIMă PROBABILITATE, GENOMUL DAC DIN ROMÂNUL DE AZI NU E MAI MIC DECÂT GENOMUL UNGAR ÎN UNGURUL DE AZI! Care ungur de azi ARE CU SIGURANȚĂ ȘI GENOM DAC. MOȘTENIRE DE LA ROMÂNII UNGARIZAȚI! Inclusiv DE LA CEI DIN PANNONIA!

 2. Opriti site-ul.
  ce se discuta AICI nu este pentru romanizare ci pentru dez-romanizare.
  Inclusiv in comments nu poti sa scrii normal – iti transforma totul in caps.

 3. de reținut că au fost aduși romani (nu romanii!) din orașele și de pe ogoarele daciei, adică din provincia întemeiată de traian, nu din întreaga dacie! Adică nu și din păduri, nici din munți (pe unde nu erau ogoare!). în plus, Eutropius nu zice că ar fi fost aduși în dreapta dunării TOȚI ROMANII DIN DACIA, NICI NU ZICE NIMIC DESPRE DACII DIN provincia DACIA! De asemenea nu zice nimic nici despre dacii din afara provinciei romane dacia!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recomandări
You May Also Like
Patimile și moartea Domnului și Mântuitorului nostru Isus Hristos
Citește

Vasile Aaron

Vasile Aaron a fost un poet care a trăit în Transilvania la cumpăna secolelor XVIII-XIX. Provenind dintr-o familie…
Biserica Arbore
Citește

Luca Arbore

Luca Arbore a fost fiul pârcălabului Cârstea Arbore. Se presupune că era fratele lui Ștefan cel Mare, însă…