Dacia, pe care Traian o adăugase dincolo de Dunăre Imperiului, a fost pierdută. Grecia, Macedonia, Pontul, Asia au fost devastate de goți. Pannonia a fost pustiită de către sarmați și cvazi.

Prvincia Dacia, pe care Traian o făcuse dincolo de Dunăre, a abandonat-o, deoarece întregul Illyricum și Moesia erau devastate și nesperând s-o mai poată reține; iar pe romanii aduși din orașele și de pe ogoarele Daciei i-a așezat în partea de mijloc a Moesiei. Și astfel provincia Dacia este acum în dreapta Dunării, pe când înainte fusese în stânga ei.

Sursa: Bogdan Murgescu (coordonator), Istoria României în texte, Editura Corint, București, 2001

19 comments
 1. Cand s-au retras, romanii au pus o pancarta mare pe care scria : ACCESUL IN TRANSILVANIA ESTE INTERZIS PANA LA SOSIREA HUNGURILOR !!! 😁😁😁

  1. Discuții de doi bani! Prezentul contează! Și omul sfințește locul!
   Problema e ca prezentul e trecător. Peste câteva sute de ani, arheologii vor căuta dovezi ale existenței românilor pe aceste meleaguri. Vor găsi doar mănăstiri, ca și după sârbii din Kosovo. În locul lor vor trăi indieni.

   1. De 2 forinți e comentariul tău. se vede că te jenează istoria neamului tău, care de fapt a fost de mult cumanizat sau aservit bizanțului, vaticanului, vienei sau oricui s-ar fi găsit, inclusiv lui bela kuhn…

    1. – ŞI tEritorile MUNTENiei şi Al MOLDAVIEI DE ASTĂZI ERA
     ÎNSĂMÎNȚAT CU GENOM TURANIC AL CUMANILOR, PECENEGILOR, KAZARILOR, JAZÎC (IAŞI), BULGARILOR ETC.
     ULTERIOR AU MAI LĂSAT “SĂMÎNȚA ÎN BRAZDĂ” ŞI alte etnii. . . .

     – GENOMUL DAC ÎN ROMÎNUL DE ASTĂZI ESTE MINIM.

     1. Cu MAXIMă PROBABILITATE, GENOMUL DAC DIN ROMÂNUL DE AZI NU E MAI MIC DECÂT GENOMUL UNGAR ÎN UNGURUL DE AZI! Care ungur de azi ARE CU SIGURANȚĂ ȘI GENOM DAC. MOȘTENIRE DE LA ROMÂNII UNGARIZAȚI! Inclusiv DE LA CEI DIN PANNONIA!

     2. da , cred că este mai mic decât genomul românesc din hunguri. Și vă doresc doar atât – să vă iasă sângele românesc pe nas!!!

     3. Bla bla BLA
      Ai ceva genomuri puse in țiple pe acasa?Asa ai reusit sa compari? Vad ca sti sigur care pe unde e RASPANDIT!!
      Lasa teoria conspiratiei ca mie unu imi puti a genom de neam prost!!
      O parte din transilvania a fost golita,dar nenea eutropius nu a stat cu ,condica si pana de struț,sa numere dacii care au lasat ogoarele!!

     4. Daca te uiți pe harta genetică, vezi că Romania, Bulgaria, Macedonia, Serbia, Albania, Croația, au același halogrup……deci te contrazic

     1. No, la tine, Platon, Aristotel si Socrate, premiul Nobel “Vreasă Dea” ! Că tu știe “Filosofie” până la genunchiul “LA broască”! Cât despre istorie,.. cunoaște la tine pană la Al doilea Genunchi “De la râma!

    2. Ce spui este o nerozie Bela a fost dat jos de armata română fara a putea opune rezistență românii fiind anticomuniști genetic doar că soarta popoarelor mici care stau in calea imperiilor vremelnice au șanse limitate de a fi robite total Romania și-a păstrat identitatea peste toate capriciile vremurilor noi stapnim timpul alții doar tari.

     1. Foarte bine punctat..
      Nu am nimic contra nimanui.. Orice tara a avut cursul ei istoric.. Nimeni nu e de vina ca erau mai slabi sau mai puternici. Dar pe noi parca prea încearca din rasputeri sa caute un nod de care sa se agate. Suntem pe pamântul nostru inca de la nasterea lui ISUS.. Si multumita lui înca rezistam.. Poate si rasplata ca nu am încercat niciodata sa ocupam alte teritorii ci doar am aparat ale noastre. Nu am vrut bogatia altora.. Ci doar pacea noastra.. Macar pt atata lucru Dumnezeu ne va ocroti pe maideparte❤️

     2. Care Românie ? Ca România axista din 1859.inainte de 1859 vorbim de imperiul otoman de imperiul tarist si imperiul austro ungar.in rest imagineatie nationalista . Pana si susa este un stat mai gechi decat românia.

   2. ai vrut sa pari destept, dar nu ti-a iesit. In istorie trecutul conteaza, cum sa conteze prezentul?

 2. Opriti site-ul.
  ce se discuta AICI nu este pentru romanizare ci pentru dez-romanizare.
  Inclusiv in comments nu poti sa scrii normal – iti transforma totul in caps.

 3. de reținut că au fost aduși romani (nu romanii!) din orașele și de pe ogoarele daciei, adică din provincia întemeiată de traian, nu din întreaga dacie! Adică nu și din păduri, nici din munți (pe unde nu erau ogoare!). în plus, Eutropius nu zice că ar fi fost aduși în dreapta dunării TOȚI ROMANII DIN DACIA, NICI NU ZICE NIMIC DESPRE DACII DIN provincia DACIA! De asemenea nu zice nimic nici despre dacii din afara provinciei romane dacia!

 4. mULTI ISTORICI PE-ACI! pROSTI SUNT SI LA NOI DAR N-AM INTELES DE CE SE BAGA UNGURII IN SEAMA. ei oricum n-au treaba cu romanii sau dacii. Si-acum, se pare ca vor in asia, spre rusi. Ca pamantul stramosesc te atrage iremediabil, nu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recomandări
You May Also Like
Voievodatul lui Glad
Citește

Glad

Glad a fost un voievod din Banat, fiind menționat în izvoare, pentru prima dată, în cronica lui Anonymus,…
Antim Ivireanul
Citește

Antim Ivireanul

Antim Ivireanul a fost mitropolitul Ungrovlahiei la începutul secolului al XVIII-lea. Înainte de a se călugări, avea numele…
Petru al II-lea
Citește

Petru al II-lea

Petru al II-lea a fost domnul Moldovei între anii 1375-1391. S-a născut în familia lui Costea și a…