Diodor din Sicilia despre geții în timpul lui Dromichaites

Cosmin FLOREA11 iulie 20143 minute920

Relatarea lui Diodor din Sicilia surprinde stadiul de dezvoltare al societății geto-dacice în secolul al III-lea î.Hr..

Dromichaites, regele thracilor, după ce a primit cu multă prietenie pe regele Lysimachos, numindu-l și tată, l-a condus împreună cu fiii săi într-o cetate numită Helis.

Ajungând oștirea lui Lysimachos în puterea thracilor, aceștia s-au strâns la un loc, alergând în număr foarte mare și au cerut să le fie dat pe mână regele prizonier ca să-l pedepsească. Căci, spuneau ei, cei care luaseră parte la primejdii, trebuie să aibă dreptul de-a chibzui asupra felului de a fi tratați cei prinși. Dromichaites a fost împotriva pedepsirii regelui și-i lămuri pe ostași că este bine să-l cruțe pe bărbatul acesta. Dacă l-ar omorî pe Lysimachos, a spus el, alți regi au să-i ia domnia și se poate ca regii aceștia să fie mult mai de temut decât înaintașul lor. Dar cruțându-l, acesta, cum se și cuvine, are să se arate recunoscător thracilor, care i-au dăruit viața, iar locurile întărite, aflate mai înainte vreme în stăpânirea thracilor, ei le vor redobândi fără nici o primejdie. Cu încuviințarea mulțimii, Dromichaites a căutat printre prizonieri pe prietenii lui Lysimachos la ospăț împreună cu prietenii săi și pe thracii cei mai de vază. A pregătit mese. Pentru cei din jurul lui Lysimachos a întins un covor regal, luat în luptă, iar pentru sine și prietenii săi a așternut doar paie.

De asemenea au fost pregătite două ospețe: rândui tot felul de mâncăruri alese, servite pe o masă de argint, iar thracilor le-a dat să mănânce zarzavaturi și carne, dar pregătite cu măsură, așezându-le pe niște tăblițe de lemn, care țineau loc de masă. În cele din urmă, a pus să se toarne vin în cupe de argint și de aur, pe câtă vreme el și ai săi beau vinul în pahare de corn și de lemn, așa cum obișnuiesc geții. Pe când băutura era în toi, a umplut cornul cel mare, i-a spus lui Lysimachos tată și l-a întrebat care din cele două ospețe i se pare mai vrednic de un rege: al macedonenilor sau al thracilor. Lysimachos i-a răspuns că al macedonenilor […]

Atunci, a zis, de ce ai lăsat acasă atâtea deprinderi, un trai cât se poate de ademenitor și o domnie plină de străluciri, și te-a cuprins dorința să vii la niște barbari, care au o viață de sălbatici, locuiesc într-o țară bântuită de geruri și n-au parte de roade îngrijite? De ce te-ai silit, împotriva firii, să-ți aduci oștenii pe niște meleaguri în care orice oaste străină nu poate afla scăpare sub cerul liber? Luând din nou cuvântul Lysimachos a spus regelui că nu știa ce război poartă, dar că pe viitor va fi prietenul și aliatul lor, iar, cât despre recunoștința datorată, nu va rămâne vreodată mai prejos decât binefăcătorii săi. Dromichaites a primit cu un simțământ de prietenie spusele lui. El a căpătat înapoi de la acesta toate întăriturile ocupate de oamenii lui Lysimachos. Apoi i-a pus pe cap o diademă și i-a îngăduit să se întoarcă acasă.

Ne bucurăm că ai citit acest articol.
Poți susține financiar acest proiect prin intermediul Patreon.
Intră în grupul pasionaților de istorie de pe acebook.
Miron Barnovschi. Biserica Sf. Ioan din Iași

Miron Barnovschi

Solia lui Acornion

Solia lui Acornion

Adaugă comentariu

  Adaugă un comentariu

  Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii. Adresa de mail nu va fi publicată.
  Prin postarea acestui comentariu declari că ai citit și ești de acord cu termenele și condițiile acestui site.

  error: Lectură plăcută!
  Transmite-i unui prieten
  Bună ziua,


  V-am trimis acest articol în ideea că poate vă interesează subiectul. Îl puteți accesa la acest link: https://www.istorie-romaneasca.ro/diodor-din-sicilia-despre-getii-in-timpul-lui-dromichaites/


  Istorie Românească
  https://www.istorie-romaneasca.ro

  Facebook: https://www.facebook.com/istorie.romaneasca
  Instagram: https://www.instagram.com/istorieromaneasca/
  Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCO-_7o5LaOBvUfzQtAGkFFg
  Vimeo: https://vimeo.com/istoriero