Dimitrie Cantemir, unul dintre cărturarii de seamă ai Moldovei

Dimitrie Cantemir a fost domnul Moldovei de două ori, între martie-aprilie 1693 și 1710-1711. S-a născut în familia lui Constantin Cantemir, predecesorul său. A avut parte de o educație aleasă, unul dintre dascălii săi fiind Ieremias Kakavelas, de la care a învățat limbile greacă, latină și slavonă.

Între anii 1689 și 1691 a fost ținut ostatic la curtea sultanului, unde a învățat la Academia Patriarhiei Ortodoxe din Fanar. Aici a studiat limbile turcă, arabă și persaonă, dar și cultura otomană. Un domeniu de interes pentru Dimitrie Cantemir a fost filozofia. Activitatea sa de cărturar a fost recunoscută de Academia din Berlin care l-a făcut membru în 1714.

Cele mai importante lucrări ale lui Dimitrie Cantemir au fost Descriptio Moldaviae (1716) și Hronicul româno-moldo-vlahilor (1723), ultima demonstrând originea latină a poporului român.

Prima domnie a fost scurtă din cauza faptului că otomanii l-au preferat pe Constantin Duca, care era susținut și de domnul muntean, Constantin Brâncoveanu. Astfel, Dimitrie Cantemir este nevoit să plece la Constantinopol, unde își continuă studiile. Odată cu urcarea lui Antioh, fratele său, pe tronul Moldovei, Dimitrie este însărcinat cu întreținerea relațiilor diplomatice cu Imperiul Otoman.

A fost numit domn al Moldovei în noiembrie 1710. În timpul său, dările au fost diminuate, Cantemir câștigându-și astfel simpatia poporului.

S-a căsătorit cu Casandra, fiica domnului muntean Șerban Cantacuzino, urmărind ocuparea tronului Țării Românești.

A avut relații foarte bune cu Rusia cu care a încheiat un tratat de alianță antiotomană la Luțk, în aprilie 1711. Între anii 1710-1711 a avut loc războiul ruso-turc în care s-a implicat și Moldova. Bătălia decisivă s-a dat la Stănilești în iulie 1711, care s-a încheiat cu victoria Porții.

Dimitrie Cantemir pleacă în Rusia, unde în 1721 este numit sfetnic al țarului Petru cel Mare.

A murit pe 21 august 1723, fiind înmormântat în biserica Sf. Constantin și Elena din Moscova. În 1935 i-au fost aduse osemintele în țară și depuse la biserica Trei Ierarhi din Iași.

Dimitrie Cantemir

Scriem din plăcere. Încercăm să lăsăm impresiile subiective la o parte. Pentru a putea crește, avem nevoie de susținerea dvs..

5 $
Informații personale

Total: 5$

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *