Așezarea Moesiei Inferioare. [Harta a noua a Europei]. Moesia Inferioară se mărginește la apus cu acea parte a râului Ciabrus despre care am vorbit; la miazăzi, cu partea Traciei de peste muntele Haemus de la Ciabrus până la Pont, […] la miazănoapte cu acea parte a fluviului Danubius ce merge de la pomenitul râu Ciabrus până la Axiopolis și cu Danubius, care de aici încolo poartă numele de Istru, până la vârsarea ei în Pont…

Coasta de miazănoapte a Moesiei se mărginește cu țărmul Pontului ce vine după acele guri [ale fluviului], până la punctul terminal […] de lângă Tracia. […] Așezarea acestei coaste se prezintă astfel. După Gura Sacră [azi Sf. Gheorghe] a fluviului Istru: Promontoriul Pteron, Cetatea Istros, Tomis, Callatis, Dionysopolis, Promontoriul Tiristis, Odessos, gurile fluviului Panysos, Mesembria. […]

Iată orașele de lângă fluviul Dunărea: Regianum, Oescus al tribalilor, Diacum, Novae, Trimammium, Orașul Prista, Durostorum – legiunea I Italică, Transmarisca, Sucidava, Axiopolis, Carsum, Troesmis – legiunea a V-a Macedonică, Dinogetia, Noviodunum, Sitioenta. Între fluviu [și muntele Haemus] se află orașele: Dausdava, Tibisca. […]

[Alte așezări și puncte notate spre miazănoapte:] Orașul Fisca, gurile râului Tyras, satul lui Hermonact, orașul Harpis.

Orașe în interiorul țării sunt și în această parte, pe lângă râul Hierasus: Zargidava, Tamasidava, Piroboridava, iar între râurile Hierasus și Tyras: Niconium, Ophiussa, orașul Tyras.

Insulele situate în vecinătatea Moesiei Inferioare în acea parte a Pontului pe care am pomenit-o sunt: insula numită Boristene și insula lui Ahile sau Leuke.

Sursa: Bogdan Murgescu (coordonator), Istoria României în texte, Editura Corint, București, 2001

5 comments
 1. DACIA A FOST MARE DAR DUMNEZEU A CONSIDERAT CĂ POPORUL ROMÂN NU ESTE VREDNIC ȘI NU MERITĂ SĂ FIE STĂPÎN PE TOT ACEST TERITORIU.

  1. Da, cred ca aveti dreptate. PROBABIL CA dUMNEZEU A VORBIT CU TZARII RUSIEI SI LE-A SPUS SA NE IA bUGEACUL, nORDUL BUCOVINEI, INSULA SERPILOR SI LE-AU DAT LA UCRAINA. DEJA STAPANESC TRANSNISTRIA SI VOR OCUPA PROBABIL SI REP. MOLDOVA (DOAMNE FERESTE !) PE CARE MAI BINE O TRIMIT IN ue DECAT S-O LASE SA REVINA LA PATRIA MUMA-ROMania, dansii considrrand ca patria muma pentru moldoveni este maica rusia. De altfel si majoritatea moldovenilor se considera slavi denisovani latinizati de odiosii traian si decebal.

    1. Dar de ce a trebuit sa o “primim la schimb” din moment ce ne revenea de drept?? de ce a trebuit sa dam judetele Cahul, Bolgrad si Ismail pt ceva care era tot al nostru.
     din ticalosis rusilor pe care i-am ajutat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recomandări
You May Also Like
Grigore I Ghica
Citește

Grigore I Ghica

Grigore I Ghica a ocupat tronul Țării Românești de două ori, între anii 1660-1664 și 1672-1673. S-a născut…