Dacia se mărginește la miazănoapte cu acea parte a Sarmatiei europene care se întinde de la muntele Carpatos până la cotitura pomenită a fluviului Tyras, care se află la gradele 53° – 48°30′ la apus cu iazigii metenaști, pe lângă râul Tibiscos, iar la miazăzi cu acea parte a fluviului Danubius care merge de la vărsarea râului Tibiscos până la Axiopolis, de unde, până în Pont și la gurile sale, Danubius se numește Istros.

Locuiesc Dacia în partea cea mai de miazănoapte, dacă începem de la apus: anarții și teuriscii și costobocii, ar dedesubtul lor [vin] predavensii și ratacensii și caucoensii, tot așa, mai jos de aceștia [sunt] biefii, buridavensii și cotensii și mai jos de ei albocensii, potulatensii și sensii, după care [sunt], în partea cea mai de miazăzi, saldensii, ceiagiscii și piefigii. […]

Cele mai însemnate orașe din Dacia sunt următoarele: Ruconium, Docidava, Porolissum, Arcobadera, Triphulum, Petridava, Carsidava, Petrodava, Ulpianum, Napoca, Potaissa, Salinae, Praetoria Augusta, Sangidava, Angustia, Utidava, Marcodava, Yiridava, Singidava, Apulum, Germizera, Cumidava, Ramidava, Pirum, Zusidava, Polonda, Zurobara, Aizizis, Argidava, Tibiscum, Sarmizegethusa Regia, Aquae, Netindava, Tiasum, Zeugma, Dierna, Acmonia, Drubetis, Frateria, Arcinna, Pinum, Amutrium, Sornum.

Sursa: Bogdan Murgescu (coordonator), Istoria României în texte, Editura Corint, București, 2001

7 comentarii
   1. Va salut. Tin sa va spun ca nu i o noutate navigația pe coordonate în antichitate.acum 5,6000 de ani mesopotamienii lucrau cu sistemul sexazecimal .nu știu de unde însă stăpâneau matematici avansate .de unde oare?? Sa zicem ca rămâne un mister.insa dacă banalii navigatori aveau aceste cunoștințe, cu atât mai mult cred ca eruditii acelor timpuri,le stăpâneau de asemenea..zic..

    1. or fi fost mesopotamienii specialisti in matematici avansate, dar nu cred ca stiau cu Latitudinea si Longitudinea. IAr asta din simplul motiv ca latitudinea se stabileste in functie de ecuator, care mi-e greu sa cred ca era cunoscut acum 5.600 de ani, iar longitudinea in functie de meridianul Greenwich, despre care mi-e greu sa cred ca mesopotamienii stiau pe unde se afla.

     1. latitudinea nu era o problema nici in achititate. Se poate determina (in emisfera nordica masurand (cu un simplu astrolab) ascensiunea stelei polare. Iar astrolabul era cunoscut pana si de babilonienii antici.
      cu longitudinea e alta poveste. Dar cred c a longitudinea e doar estimata. Si aia grosolan de tot.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandări
Alte articole
Vlad Dracul
Citește

Vlad Dracul

Vlad Dracul a fost domnul Țării Românești între anii 1437-1442 și 1443-1447. A fost fiul lui Mircea cel…
Samuel von Brukenthal
Citește

Samuel von Brukenthal

Samuel von Brukenthal a fost guvernatorul Transilvaniei între anii 1777-1787. Provenind dintr-o familie înstărită, Samuel a beneficiat de…
Constantin Ipsilanti
Citește

Constantin Ipsilanti

Constantin Ipsilanti a fost domn al Moldovei între anii 1799-1801 și 1806-1807, respectiv al Țării Românești între anii…
Alexandru cel Bun
Citește

Alexandru cel Bun

Alexandru cel Bun a fost fiul domnului Roman I din a doua căsătorie, cu Anastasia (vara regelui polon…
Regina Ana
Citește

Regina Ana

Regina Ana s-a născut la 18 septembrie 1923, la Paris, fiind fiica principelui René de Bourbon-Parma și a…