Dacia se mărginește la miazănoapte cu acea parte a Sarmatiei europene care se întinde de la muntele Carpatos până la cotitura pomenită a fluviului Tyras, care se află la gradele 53° – 48°30′ la apus cu iazigii metenaști, pe lângă râul Tibiscos, iar la miazăzi cu acea parte a fluviului Danubius care merge de la vărsarea râului Tibiscos până la Axiopolis, de unde, până în Pont și la gurile sale, Danubius se numește Istros.

Locuiesc Dacia în partea cea mai de miazănoapte, dacă începem de la apus: anarții și teuriscii și costobocii, ar dedesubtul lor [vin] predavensii și ratacensii și caucoensii, tot așa, mai jos de aceștia [sunt] biefii, buridavensii și cotensii și mai jos de ei albocensii, potulatensii și sensii, după care [sunt], în partea cea mai de miazăzi, saldensii, ceiagiscii și piefigii. […]

Cele mai însemnate orașe din Dacia sunt următoarele: Ruconium, Docidava, Porolissum, Arcobadera, Triphulum, Petridava, Carsidava, Petrodava, Ulpianum, Napoca, Potaissa, Salinae, Praetoria Augusta, Sangidava, Angustia, Utidava, Marcodava, Yiridava, Singidava, Apulum, Germizera, Cumidava, Ramidava, Pirum, Zusidava, Polonda, Zurobara, Aizizis, Argidava, Tibiscum, Sarmizegethusa Regia, Aquae, Netindava, Tiasum, Zeugma, Dierna, Acmonia, Drubetis, Frateria, Arcinna, Pinum, Amutrium, Sornum.

Sursa: Bogdan Murgescu (coordonator), Istoria României în texte, Editura Corint, București, 2001

7 comments
   1. Va salut. Tin sa va spun ca nu i o noutate navigația pe coordonate în antichitate.acum 5,6000 de ani mesopotamienii lucrau cu sistemul sexazecimal .nu știu de unde însă stăpâneau matematici avansate .de unde oare?? Sa zicem ca rămâne un mister.insa dacă banalii navigatori aveau aceste cunoștințe, cu atât mai mult cred ca eruditii acelor timpuri,le stăpâneau de asemenea..zic..

    1. or fi fost mesopotamienii specialisti in matematici avansate, dar nu cred ca stiau cu Latitudinea si Longitudinea. IAr asta din simplul motiv ca latitudinea se stabileste in functie de ecuator, care mi-e greu sa cred ca era cunoscut acum 5.600 de ani, iar longitudinea in functie de meridianul Greenwich, despre care mi-e greu sa cred ca mesopotamienii stiau pe unde se afla.

     1. latitudinea nu era o problema nici in achititate. Se poate determina (in emisfera nordica masurand (cu un simplu astrolab) ascensiunea stelei polare. Iar astrolabul era cunoscut pana si de babilonienii antici.
      cu longitudinea e alta poveste. Dar cred c a longitudinea e doar estimata. Si aia grosolan de tot.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Recomandări
You May Also Like
Constantin Bosianu
Citește

Constantin Bosianu

Constantin Bosianu s-a născut la București la data de 10 februarie 1815. Între anii 1847-1850 a urmat cursurile…
Generalul Alexandru Averescu
Citește

Alexandru Averescu

Alexandru Averescu s-a născut la data de 9 martie 1859, în Ismail. A fost fiul slugerului Constantin Averescu…
Mircea Ciobanul și Doamna Chiajna
Citește

Doamna Chiajna

Chiajna a fost mama domnului muntean Petru cel Tânăr și totodată regentă a Țării Românești în timpul minoratului…
Vintilă Brătianu
Citește

Vintilă Brătianu

Vintilă Brătianu a fost cel de-al treilea fiu al lui Ion C. Brătianu, unul dintre prim-miniștrii României moderne.…