Un alt mare rege al geto-dacilor a fost Decebal, în timpul căruia Dacia era mai restrânsă ca teritoriu față de statul dac al lui Burebista, dar cu o armată mai bine pregătită. Relațiile lui Decebal cu aristocrații și oamenii liberi erau mult mai solide decât cele pe care le avea Burebista. În a doua jumătate a veacului I au loc mai multe ciocniri militare între daci și romani, care se finalizează cu pacea din 89, când împăratul Domițian ajunge la o înțelegere cu Decebal.

Deși Roma avea de partea sa succesul militar, în realitate, toate avantajele erau în favoarea Daciei. Statul lui Decebal devine stat clientelar, beneficiind de bani și asistență tehnico-militară din partea romanilor. Regele dac a profitat de aceste avantaje pentru a-și consolida puterea.

Dându-și seama de pericolul dac, Traian a organizat un atac împotriva lui Decebal în primăvarea lui 101. Regele dac, observând trupele militare romane de la graniță, a făcut o incursiune la sud de Dunăre, unde i-a înfrânt pe romani pe teritoriul dobrogean. Pierderile romane au fost semnificative, lucru care îl determină pe împăratul Traian să ridice, în cinstea acestora, monumentul Tropaeum Traiani (Adamclisi). Din cauza faptului că Decebal nu mai dispunea de forțe armate pentru a continua conflictul, a fost nevoit să încheie pace cu romanii. Pacea impusă de romani prevedea condiții dure, menite să-l priveze pe regele dac de mijloacele sale de putere.

Decebal considera această pace drept un armistițiu și a încercat să schimbe situația. În acest sens a luat legătura cu Pacorus al II-lea, regele parților, căruia i-a cerut să-i atace pe romani. Regele part nu a răspuns îndemnului lui Decebal. Împăratul Traian organizează un nou atac împotriva Daciei în vara anului 105. Trupele romane trec podul de la Drobeta și asediază cetatea Sarmizegetusa. Decebal reușește să părăsească cetatea, însă se sinucide pentru a nu cădea pradă romanilor.

Cel de-al doilea război daco-roman a însemnat dispariția Daciei, care a fost transformată în provincie romană. În cinstea victoriei, s-a ridicat Columna lui Traian, o cronică în imagini a celor două războaie daco-romane. Totodată, unele izvoare bizantine susțin că împăratul Traian ar fi capturat aproximativ 165.000 kg de aur și 331.000 kg de argint din Dacia. Noua provincie cuprindea Transilvania, Banatul și partea apuseană a Olteniei. Moartea lui Decebal și cucerirea Daciei a mai însemnat și maxima întindere teritorială a Imperiului Roman.

Decebal. Regele Daciei
Decebal. Regele Daciei
Sursa imaginii: aici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recomandări
You May Also Like
Regina Elisabeta a României
Citește

Regina Elisabeta

Prințesa Paulina-Elisabeta-Otilia-Luiza de Wied s-a născut la Neuwied în data de 17 decembrie 1843. A avut parte de…
Pictură interioară de la Biserica Banu din Iași
Citește

Eustatie Altini

Altini Eustatie a fost un pictor român care a răspândit modernismul în pictura religioasă română. În ciuda faptului…
Mircea Ciobanul și Doamna Chiajna
Citește

Doamna Chiajna

Chiajna a fost mama domnului muntean Petru cel Tânăr și totodată regentă a Țării Românești în timpul minoratului…
Ieremia Movilă
Citește

Ieremia Movilă

Ieremia Movilă a fost domnul Moldovei între anii 1595- mai 1600 și septembrie 1600 – 1606. A ajuns…