Un alt mare rege al geto-dacilor a fost Decebal, în timpul căruia Dacia era mai restrânsă ca teritoriu față de statul dac al lui Burebista, dar cu o armată mai bine pregătită. Relațiile lui Decebal cu aristocrații și oamenii liberi erau mult mai solide decât cele pe care le avea Burebista. În a doua jumătate a veacului I au loc mai multe ciocniri militare între daci și romani, care se finalizează cu pacea din 89, când împăratul Domițian ajunge la o înțelegere cu Decebal.

Deși Roma avea de partea sa succesul militar, în realitate, toate avantajele erau în favoarea Daciei. Statul lui Decebal devine stat clientelar, beneficiind de bani și asistență tehnico-militară din partea romanilor. Regele dac a profitat de aceste avantaje pentru a-și consolida puterea.

Dându-și seama de pericolul dac, Traian a organizat un atac împotriva lui Decebal în primăvarea lui 101. Regele dac, observând trupele militare romane de la graniță, a făcut o incursiune la sud de Dunăre, unde i-a înfrânt pe romani pe teritoriul dobrogean. Pierderile romane au fost semnificative, lucru care îl determină pe împăratul Traian să ridice, în cinstea acestora, monumentul Tropaeum Traiani (Adamclisi). Din cauza faptului că Decebal nu mai dispunea de forțe armate pentru a continua conflictul, a fost nevoit să încheie pace cu romanii. Pacea impusă de romani prevedea condiții dure, menite să-l priveze pe regele dac de mijloacele sale de putere.

Decebal considera această pace drept un armistițiu și a încercat să schimbe situația. În acest sens a luat legătura cu Pacorus al II-lea, regele parților, căruia i-a cerut să-i atace pe romani. Regele part nu a răspuns îndemnului lui Decebal. Împăratul Traian organizează un nou atac împotriva Daciei în vara anului 105. Trupele romane trec podul de la Drobeta și asediază cetatea Sarmizegetusa. Decebal reușește să părăsească cetatea, însă se sinucide pentru a nu cădea pradă romanilor.

Cel de-al doilea război daco-roman a însemnat dispariția Daciei, care a fost transformată în provincie romană. În cinstea victoriei, s-a ridicat Columna lui Traian, o cronică în imagini a celor două războaie daco-romane. Totodată, unele izvoare bizantine susțin că împăratul Traian ar fi capturat aproximativ 165.000 kg de aur și 331.000 kg de argint din Dacia. Noua provincie cuprindea Transilvania, Banatul și partea apuseană a Olteniei. Moartea lui Decebal și cucerirea Daciei a mai însemnat și maxima întindere teritorială a Imperiului Roman.

Decebal. Regele Daciei
Decebal. Regele Daciei
Sursa imaginii: aici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recomandări
You May Also Like
Mareșalul Ion Antonescu
Citește

Ion Antonescu

Ion Antonescu s-a născut la data de 2 iunie 1882, la Pitești. A urmat cursurile mai multor școli…
Gelu
Citește

Gelu

Gelu a fost voievod al Terrei Ultrasilvana (Transilvania), fiind menționat pentru prima dată în lucrarea Gesta Hungarorum, operă…